CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – SEPTEMBRIE 2023

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna septembrie 2023 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.

În decursul lunii septembrie 2023, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali, în special ONU și statele membre ale UE. Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice, a avut o întrevedere de lucru cu Paun Rohovei, Ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, activitatea Comisiei mixte-interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice, precum și despre situația regională curentă. De asemenea, în decursul lunii septembrie, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian s-a aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întrevederi cu oficiali din instituțiile Uniunii Europene. Vicepremierul a făcut o prezentare a situației curente din raioanele de est ale țării. În decursul lunii, șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a avut o întrevedere de lucru cu un grup de experți în domeniul securității din cadrul Academiei Federale Germane pentru Politică de Securitate (The German Federal Academy for Security Policy). Subiectele-cheie ale discuției s-au referit la dosarul transnistrean, formulele de interacțiune dintre ambele maluri ale Nistrului, securitatea regională în contextul riscurilor generate de războiul din Ucraina și de amenințările hibride.

Partea transnistreană pe parcursul lunii septembrie 2023 a purtat negocierile cu Chișinău și a continuat dialogul cu Federația Rusă. Șeful reprezentanței regiunii transnistrene la Moscova, Leonid Manakov, în decursul lunii septembrie a ținut un discurs în fața participanților la cea de-a 54-a sesiune a Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului de la Geneva. El a subliniat că locuitorii din Transnistria continuă să se confrunte cu restricții masive în toate sferele vieții. De asemenea, partea transnistreană în decursul lunii a remarcat că situația economică din regiune rămâne dificilă și tensionată din cauza influenței politicii externe și a factorilor economici.

În contextul evoluțiilor geopolitice din Ucraina, la investigarea incidentului legat de căderea fragmentelor de rachetă S-300 în regiunea transnistreană au participat observatorii din cadrul contingentului de menținere a păcii de pe Nistru.

Cu privire la problematica dislocării trupelor ruse în partea stângă a Nistrului, în cadrul sesiunii a Adunării Generale a ONU, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a remarcat că   în regiunea transnistreană trupele ruse staționează ilegal și trezesc adânci îngrijorări. În context, a fost cerută retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna septembrie 2023, a avut loc o reuniuni de lucru a grupurilor de lucru (experți) pentru economie. După o pauză de doi ani, în cadrul ședinței a fost abordat subiectul referitor la stadiul actual de implementare a Deciziei protocolare privind interacțiunea în domeniul veterinar, carantină și protecția plantelor, din anul 15 februarie 2021, cu precădere pe marginea Nomenclatorului mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar în regiunea transnistreană. În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni de lucru. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [731.66 KB]