Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna septembrie 2022 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. În contextul reuniunii experților din grupul de lucru pentru sănătate a avut loc și întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
În decursul lunii septembrie 2022, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali, în special ONU și statele membre ale UE. Șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a avut o întrevedere de lucru cu Ziad Ramley și Charlotte Baker, comunicatori în cadrul Serviciului de Comunicare Internațională al Biroului Cabinetului din cadrul Guvernului Marii Britaniei. Temele de discuții sau axat pe aspectele ale comunicării strategice referitoare la informarea obiectivă și corectă a opiniei publice de pe malul stâng al Nistrului și din orașul Bender/Tighina, despre acțiunile pozitive ale autorităților Republicii Moldova pentru a soluționa problemele acestora, eforturile întreprinse în procesul de negocieri, politicile guvernamentale promovate pentru a reintegra statul, abordările instituționale de principiu pe acest segment. Vicepremierul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, pe parcursul lunii septembrie a efectuat o vizită de lucru la Berlin, unde a avut o serie de întrevederi cu oficialii din executivul și legislativul german, inclusiv cu Președintele Conferinței de Securitate de la München, ambasadorul Christoph Heusgen. Atenție a fost acordată contextului regional de securitate, managementului riscurilor și vulnerabilităților curente, necesității consolidării eforturilor de suport reciproc în vederea generării unei atmosfere de securitate, stabilitate, pace și prosperitate. Într-un focus distinct s-a aflat problematica transnistreană, dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, evoluția situației din regiunea transnistreană și provocările curente.
Partea transnistreană pe parcursul lunii septembrie 2022 a purtat negocierile cu Chișinău și a continuat dialogul cu Federația Rusă. Șeful reprezentanței regiunii transnistrene la Moscova, Leonid Manakov, în decursul lunii septembrie a avut o întrevedere de lucru cu consilierul Misiunii Permanente a Federației Ruse la biroul ONU de la Geneva, Igor Korelsky. Părțile au discutat despre perspectivele activității reprezentanței regiunii transnistrene pe platformele internaționale, în primul rând în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Cu privire la problema importului de medicamente în regiunea transnistreană, negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaly Ignatiev a reamintit prezența unui mecanism dezvoltat de experții relevanți ai părților, care presupune deblocarea importului de medicamente care sunt incluse în lista transnistreană a medicamentelor vitale și semnificative social.
În contextul evoluțiilor geopolitice din Ucraina, Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak a remarcat că, Republica Moldova ar trebui să se implice mai activ în soluționarea problemei transnistrene și să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia. De asemenea, Generalul-maior (rtr) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre Americane dislocate în Europa, a menționat că „poate e timpul ca Ucraina şi Moldova să rezolve problema Transnistriei acum”. Pe fundalul evenimentelor din regiunile LNR, DNR, Zaporojie și Herson, Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Sluțki a declarat în cadrul unei deplasări în Krasnodar că regiunea transnistreană aparține Federației Ruse. Acesta a menționat că este necesară redeschiderea aeroportului din Tiraspol și dezvoltarea, pe lângă Centrala de la Cuciurgan, și alte proiecte semnificative de infrastructură. Ca răspuns, Biroul politici de reintegrare a susținut că afirmațiile oficialului rus, Leonid Sluțki, sunt inacceptabile, inadmisibile și ridică semne de întrebare îngrijorătoare în contextul prevederilor art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001.
Cu privire la problematica dislocării trupelor ruse în partea stângă a Nistrului, în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, președintele R. Moldova, Maia Sandu a remarcat că prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru R. Moldova. În context, a fost cerută retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. De asemenea, președintele a făcut apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni. În acest sens, negociatorul șef de la Tiraspol, V. Ignatiev a remarcat că cererile repetate ale R. Moldova ca Rusia să-și retragă trupele din regiunea transnistreană nu contribuie la rezolvarea conflictului. Mai mult, acestea creează o stare de nervozitate și neîncredere între Chișinăul și Tiraspol.
În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna septembrie 2022, a avut loc o reuniune de lucru a grupurilor de lucru (experți) pentru ocrotirea sănătății. În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni de lucru. În formatul de negocieri „1+1” a avut loc o reuniune a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului în contextul ședinței grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății, iar în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.