Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna septembrie 2021 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. Procesul de negocieri a debutat cu întrevederea de lucru dintre reprezentanții politici în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, viceprim-ministrul pentru reintegrare al R. Moldova, Vlad Kulminski, și reprezentantul politic în procesul de negocieri din partea Tiraspolului, Vitaly Ignatiev. S-a sfârșit luna cu dialogul părților cu partenerii internaționali. Subiectele centrale ale perioadei au fost decizia Ucrainei de a interzice intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene și vizita de lucru a reprezentantului special al președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting.
În decursul lunii septembrie Biroului politici de reintegrare a menținut dialogul cu partenerii din UE, OSCE și a participat la negocierile în cadrul mecanismelor existente de dialog cu Tiraspol. De asemenea, Biroul politici de reintegrare a desfășurat consultări publice, în regim online, pe marginea subiectului reintegrării. În acest context vicepremierul pentru reintegrare Vlad Kulminski a menționat prioritățile care vor sta la baza unui proces complex al reglementării transnistrene. La sfârșit de lună, Vlad Kulminski a avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier. În cadrul dialogului oficialii au abordat subiectul reglementării transnistrene, președintele Germaniei menționând că în soluționarea conflictului transnistrean, partea moldovenească ar trebui să utilizeze politica „pașilor mici”.
În direcția continuării relațiilor de cooperare pe subiectul conflictelor regionale, Viceprim-ministrul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, Oleksii Reznikov, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, unde a avut o întâlnire de lucru cu Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vlad Kulminski. Oficialii au vizat experiența celor două state în domeniul promovării politicilor de reintegrare a țărilor lor și în realizarea dezideratului de reglementare finală și durabilă a conflictelor. O atenție sporită a fost acordată problematicii protecției râului Nistru și aspectelor ecologice ale funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean. Părțile au ajuns la înțelegerea să fie organizată o ședință comună pe aceste aspecte în viitorul apropiat.
Partea transnistreană a început luna septembrie 2021 prin dialogul cu OSCE. Tema centrală a discuției de lucru a fost problema restricțiilor impuse vehiculelor transnistrene începând cu 1 septembrie 2021. Pe parcursul lunii partea transnistreană a menținut dialogul cu misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, OSCE și Federația Rusă. De asemenea, liderul de la Tiraspol, V. Krasnoselsky a efectuat o vizită de lucru la Moscova, unde a avut o serie de întruniri cu corpul administrativ al conducerii Federației Ruse. În contextul vizitei la Moscova, liderul de la Tiraspol s-a întâlnit cu șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitry Kozak. Părțile au discutat subiecte de actualitate din agenda bilaterală. O atenție deosebită în cadrul întrunirii a fost acordată procesului de negocieri. Întrunirea cu alți oficiali ai Rusiei a vizat subiecte precum trupele ruse aflate pe teritoriul Transnistriei și livrarea gazelor rusești în regiunea transnistreană.
Subiectul trupelor ruse staționate pe teritoriul regiunii transnistrene a fost menționat de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu în discursul susținut în fața celei de a 76-a Adunări Generale a ONU. Președintele a cerut retragerea necondiționată a trupelor rusești din regiunea transnistreană.
În luna septembrie, reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. Diplomatul a avut o serie de întruniri cu reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol. În discuțiile sale cu părțile, Thomas Mayr-Harting, a făcut un schimb de opinii cu privire la situația actuală în procesul de reglementare înainte de următoarea vizită a Președintelui în exercițiu al OSCE și a subliniat necesitatea de a avansa acest proces, precum și de a elabora noi propuneri comune.
Pe parcursul lunii în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol au avut loc trei ședințe ale grupurilor de lucru (experți) pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor. La două dintre aceste ședințe au participat și reprezentanții politici în procesul de negociere din partea Chișinăului și Tiraspolului. De menționat este că în luna septembrie reprezentanții politici sau întrunit de trei ori. În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.