Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna noiembrie 2023 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.
Pe parcursul lunii, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian s-a întâlnit cu o delegație a companiei germane de cercetare și consultanță, Berlin Economics. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de situația economică complexă din regiune. De asemenea, pe parcursul lunii noiembrie, viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de întruniri de lucru cu diplomații europeni acreditați la Chișinău. În cadrul întrevederilor, vicepremierul a vorbit despre evoluțiile dosarului transnistrean și starea dialogului dintre Chişinău și Tiraspol. În decursul lunii noiembrie, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, aflată în vizită de lucru în Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe situația curentă în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, abordările Chișinăului privind modalitatea de soluționare a problemelor actuale, prioritățile guvernamentale pe termen scurt și mediu în promovarea politicilor de reintegrare a țării. De asemenea, în decursul lunii, șeful adjunct al Biroului politici de reintegrare, Eugen Cara, a participat la cea de-a 7-a reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (RM-UE), desfășurată la Chișinău, sub egida Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Partea transnistreană pe parcursul lunii noiembrie 2023 a menținut dialogului cu Chișinău și UE. Negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev a avut o întrevedere de lucru cu delegația Uniunii Europene condusă de reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga. Ordinea de zi a întâlnirii a inclus problemele de comerț și interacțiune economică între părți, precum și situația actuală în procesul de negociere. De asemenea, pe parcursul lunii, autoritățile de la Tiraspol au efectuat un sondaj asupra populației pentru a evalua nivelul de corupție din regiunea transnistreană și eficacitatea măsurilor anticorupție
Pe parcursul lunii noiembrie 2023, președintele Parlamentului Republici Moldova, Igor Grosu, a declarat că în procesul de reglementare transnistreană formatul „5+2” nu mai există și că este imposibil ca acesta să fie revitalizat. În acest context, președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației al Rusiei, Grigoriy Karasin, a menționat că discutarea modificării formatului de negocieri fără a ține cont de opinia transnistrenilor este inacceptabilă, iar negocierile trebuie desfășurate în formatul existent.
Cu privire la obiectul aderării Republicii Moldova la UE, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a remarcat că Republica Moldova ar trebui să dispună de posibilitatea de a adera la UE înainte de soluționarea conflictului transnistrean.
În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna noiembrie 2023, nu au avut loc reuniuni de lucru. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii noiembrie de patru ori. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.