CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – NOIEMBRIE 2022

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna noiembrie 2022 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. O problemă centrală în relația dintre Chișinău și Tiraspol pe parcursul lunii noiembrie a fost actuala criză energetică care are loc pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe parcursul lunii, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian l-a primit în vizită pe directorul grupului german de consultanță Berlin Economics, Ricardo Giucci. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de situația economică complexă din regiune, cu precădere criza energetică cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, pe parcursul lunii noiembrie, viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de întruniri de lucru cu diplomații acreditați la Chișinău. În cadrul întrevederii, vicepremierul a vorbit despre evoluțiile dosarului transnistrean și dialogul dintre Chişinău și Tiraspol.

Biroul politici de reintegrare, în decursul lunii a adus un comentariu la acuzațiile aduse de Tiraspol privind criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană. În același context, Biroul politici de reintegrare și-a subliniat poziția cu privire la interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor. Potrivit Biroului politici de reintegrare, la 5 ani de la semnarea Deciziei protocolare „Cu privire la organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor”, formalizată la 25 noiembrie 2017, la nivel de reprezentanți politici, din cauza pozițiilor lipsite de compromis ale Tiraspolului, Biroul constată imposibilitatea de a extinde termenul de acțiune al mecanismului pentru perioada următoare, după expirarea acestuia

În contextul evoluțiilor militare din Ucraina, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață, a declarat că riscurile destabilizării situației din Republica Moldova din partea regiunii transnistrene au scăzut.

Partea transnistreană pe parcursul lunii noiembrie 2022 a menținut dialogului cu Chișinău, OSCE și ONU. La începutul lunii, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev a avut o reuniune de lucru cu șeful Delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova, Doris El Duehi. În cadrul dialogului cu OSCE, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a remarcat situația de criză din relațiile între Tiraspol și Chișinău. În acest context, și pe fundalul problemei energetice, Vadim Krasnoselsky s-a adresat la ONU și OSCE, trimițând scrisori oficiale liderilor acestor organizații cu privire la situația de criză emergentă din regiunea transnistreană. De asemenea, adjunctul negociatorului șef de la Tiraspol, Aleksandr Stetsyuk, în decursul lunii, a avut o reuniune de lucru cu delegația Națiunilor Unite. În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre situația actuală din sectorul energetic, precum și despre posibile scenarii de dezvoltare și prevenirea a crizelor umanitare din regiunea transnistreană.

Pe parcursul lunii noiembrie 2022, un subiect central al relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului a fost problema energetică. În acest context, viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a remarcat că, Chișinău este gata să furnizeze 3,9 din cei 5,7 milioane de m3 de gaze primiți de la Gazprom către regiunea transnistreană, pentru a asigura în schimb malul drept cu energie electrică la prețuri mai mici de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan). În același timp, directorul MGRES, Valentin Trubceanin, a acuzat autoritățile de la Chișinău că „au luat o parte din gazul care merge în mod tradițional către Transnistria”.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna noiembrie 2022, au avut loc două reuniuni de lucru: o reuniune a experților pentru protecția mediului de pe ambele maluri ale Nistrului și o reuniune a grupurilor de lucru (experți) pentru probleme sociale și ajutor umanitar (ultima reuniune s-a ținut în regim online la data de 3 noiembrie 2021). Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii noiembrie de patru ori. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

 

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [750.51 KB]