Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – noiembrie 2021

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna noiembrie 2021 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol  în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.      Procesul de negocieri a debutat cu desfășurarea în format online, după o pauză de un an, a ședinței grupurilor de lucru (experți) pe probleme economice și a ședinței grupurilor de lucru (experți) pentru probleme sociale și ajutor umanitar. De asemenea, la începutul lunii la sediul Misiunii OSCE din Chișinău a avut loc reuniunea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. În context, Parlamentul Republicii Moldova a constituit o comisie specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova.

În decursul lunii noiembrie Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul cu partenerii internaționali și a participat la negocierile în cadrul mecanismelor existente de dialog cu Tiraspol. La începutul lunii, Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski a demisionat din funcţia de vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova. Cu toate acestea, pe parcursul lunii noiembrie Chișinăul s-a implicat activ în desfășurarea grupurilor de lucru (experți) pe probleme economice, sociale, din domeniul sănătății și comunicațiilor. De asemenea, șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani, a avut o întrevedere de lucru cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Oficialii au remarcat necesitatea consultării și definitivării următorului proiect de declarație cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, ce urmează a fi aprobată la cea de-a 28-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, preconizată pentru perioada 2-3 decembrie 2021, în orașul Stockholm (Suedia).

Partea transnistreană pe parcursul lunii a avut întrevederi de lucru cu partenerii din Federația Rusă și OSCE. La începutul lunii, la Tiraspol într-o vizită de lucru s-a aflat o delegație de deputați ai Dumei de Stat a Federației Ruse, condusă de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri cu CSI, integrare euro-asiatică și relații cu compatrioții, Artem Turov. Potrivit deputatului rus, în Duma de Stat a fost format un grup parlamentar, ai cărui membri vor lucra pentru rezolvarea problemelor transnistrenilor. În cadrul unei vizite de lucru în Federația Rusă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy a avut o întrevedere cu vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrey Rudenko. În cadrul întrevederii a avut loc o discuție pe marginea unui spectru larg de subiecte, printre care dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, precum și consolidarea cooperării ruso-transnistrene. De asemenea, în timpul vizitei de lucru în capitala Federației Ruse, negociatorul şef al părții transnistrene, Vitaliy Ignatiev s-a întâlnit cu Ambasadorul cu afaceri speciale al Ministerului de Externe al Rusiei, Vitaliy Tryapitsyn. În desfășurarea discuției, a avut loc un schimb de opinii asupra modalităților de depășire a blocajului existent al negocierilor și a perspectivelor de dialog între Chișinău și Tiraspol per ansamblu.

În direcția negocierilor cu Federația Rusă, în decursul lunii noiembrie 2021, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu a avut o întrevedere de lucru, la Moscova, cu ministrul de externe al Federației Ruse, Sergey Lavrov. Părțile au discutat despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv problema retragerii GOTR din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și evacuarea depozitului militar de la Cobasna.

Cu privire la GOTR din partea stângă a Nistrului, la începutul lunii noiembrie 2021, congresmanul american William Keating a publicat o Rezoluție a Congresului SUA, care solicită retragerea contingentului și a armamentului rus de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.

Subiectul problemei transnistrene, în decursul lunii curente, a fost atins și la București, unde avut loc întrevederea de lucru a președintelui Republicii Moldova cu preşedintele României. În urma discuțiilor, Klaus Iohannis și-a exprimat sprijinul pentru eforturile Republicii Moldova de a rezolva conflictul transnistrean prin mijloace paşnice.

Un subiect aparte în luna noiembrie 2021 rămâne criza energetică din Republica Moldova. Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a menționat că problema datoriilor pentru gazul consumat de malul stâng al Nistrului ar trebui luat în considerare în complexul general al politicii de reglementare a conflictului transnistrean. De asemenea, Vadim Ceban, a remarcat că subiectul datoriei Transnistriei pentru gazele rusești nu poate fi soluționat fără o decizie politică.

Pe parcursul lunii în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol a avut loc o reuniune a reprezentanților politici în procesul de negociere din partea Chișinăului și Tiraspolului. În cadrul grupurilor de lucru (experți) au avut loc mai multe reuniuni, după cum urmează: o ședință a grupurilor de lucru (experți) pe probleme economice; o ședință a grupurilor de lucru (experți) pentru probleme sociale și ajutor umanitar; o reuniune a experților din domeniul ocrotirii sănătății; o ședință a grupurilor de lucru (experți) pentru transport feroviar și comunicații; o reuniune a grupurilor de lucru (experți) pentru drepturile omului.

În cadrul CUC au avut loc două reuniuni. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [879.24 KB]