Sub aspectul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, luna noiembrie 2020 poate fi descrisă prin menținerea contactului părților cu partenerii internaționali și continuarea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere. La începutul lunii, pe fundalul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Cristina Lesnic a demisionat din funcția de Viceprim-ministru pentru Reintegrare, în funcție fiind investită Olga Cebotari. Pe parcursul lunii Biroul Politici de Reintegrare a organizat mai multe întruniri cu Șeful Misiunii OSCE în R. Moldova și a menținut dialogul cu misiunile diplomatice acreditate la Chișinău – subiectul central al discuțiilor fiind reuniunea consiliului ministerial al OSCE, programată pentru perioada 3-4 decembrie 2020. Părțile au purtat un dialog informal la Tiraspol, în cadrul întâlnirii negociatorului-șef din partea Chișinăului, Olga Cebotari, cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy.
În cadrul ședințelor Consiliului Permanent al OSCE, la inițiativa Delegației Permanente a Republicii Moldova a fost discutată problema drepturilor omului din regiunea transnistreană și deplasările în Zona de Securitate a mijloacelor de transport ale Grupului Operativ de Trupe Ruse. În cadrul UE, prin ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a fost solicitată introducerea, ca punct distinct pe agenda unei viitoare reuniuni a Consiliului de Afaceri Externe a miniștrilor de externe europeni, a unei discuții aprofundate cu privire la rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite/înghețate din Vecinătatea sa Estică/regiunea Mării Negre.
La sfârșit de lună a fost relansată problematica retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului și transformarea actualei misiuni de pacificare într-o misiune civilă sub egida OSCE. Problema a fost pusă în discuție de către președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. La Moscova, subiectul a stârnit un șir de comentarii în cadrul Dumei de Stat, Ministerului de Externe și aparatului prezidențial al Federației Ruse.
Pe parcursul lunii nu au avut loc ședințe ale grupurilor de lucru (experți). În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni, în cadrul cărora nu s-a reușit aprobarea ordinei de zi. În formatul „1+1” a avut loc o ședință informală. În cadrul formatului de negocieri „5+2” nu au avut loc ședințe.