Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna martie 2024 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii martie anul curent, reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol.
Pe parcursul lunii martie 2024, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din UE, SUA și OSCE. În cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting a fost discutată dinamica curentă în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. A fost evidențiată complexitatea situației actuale de securitate internă și regională, fiind reiterată necesitatea menținerii stabilității, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate și în raioanele de est ale Republicii Moldova. În cadrul reuniunii de lucru a vicepremierului pentru reintegrare Oleg Serebrian cu însărcinata cu afaceri ad interim a Ambasadei SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, s-a evidențiat necesitatea coordonării în continuare a activităților și a pozițiilor pe aspecte ce vizează dosarul transnistrean, cu accent prioritar pe problemele umanitare.
Starea actuală a lucrurilor din dosarul transnistrean, precum și evoluțiile înregistrate în politicile de reintegrare a Republicii Moldova au făcut obiectul conversației dintre șeful Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, Alin Gvidiani și un grup de studenți de la Institutul de Studii Est-Europene din cadrul Freie Universität Berlin din Germania.
Partea transnistreană în decursul lunii martie 2024 a menținut dialogului cu Chișinău, Rusia și OSCE. La începutul lunii, la Tiraspol a avut loc un eveniment online cu participarea reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, dedicat subiectului problemei economice din Transnistria intitulat: Introducerea taxelor vamale: daune actuale, riscuri și amenințări. A fost remarcată complexitatea situației geopolitice din jurul Transnistriei și amenințările economice asupra acesteia. În decursul lunii, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev a avut o întrevedere de lucru cu șefa delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Doris El Doueihy. Vitaly Ignatiev a atras atenția asupra acțiunilor distructive ale autorităților de la Chișinău privind funcționarea sectorului de sănătate din regiunea transnistreană. În special a fost evidențiat faptul că, din motive politice, continuă blocarea importului de medicamente și echipamente medicale.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, pe parcursul lunii martie a avut o întrevedere de lucru cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting. Vadim Krasnoselsky a subliniat starea actuală a procesului de negocieri și inactivitatea formatului de negocieri „5+2.
În decursul lunii martie 2024, a avut loc prima ședință a Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova. Dialogul, în mare parte, a vizat subiecte de actualitate, printre care au figurat: situația curentă în procesul de negocieri, respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, libera circulație pe ambele maluri ale Nistrului, asigurarea accesului la educație pentru locuitorii din regiunea transnistreană, activitatea celor opt instituții de învățământ cu predare în limba română. De asemenea, s-a discutat măsurile care urmează a fi întreprinse pentru a susține fermierii din raionul Dubăsari, care dețin sau prelucrează terenuri agricole, amplasate după traseul Râbnița – Tiraspol.
În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna martie 2024, nu au avut loc reuniuni de lucru a experților. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii martie o dată. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.