Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna mai 2021 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existent.
Pe parcursul lunii, Biroul Politici de Reintegrare a organizat o vizită de lucru în comuna Cocieri, raionul Dubăsari și a menținut dialogul cu OSCE, UE și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții OSCE, pe agenda de lucru au figurat aspectele referitoare la evoluția procesului de negociere privind reglementarea transnistreană. Discuțiile s-au focusat pe dinamica înregistrată în procesul de negocieri și în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, fiind remarcat faptul că în pofida atribuțiilor limitate ale autorităților publice centrale pe perioada executivului demisionar este asigurată o funcționalitate a formatelor de interacțiune existente, cu organizarea în intervalul de timp 01 ianuarie – 24 mai 2021 a 3 ședințe de lucru ale reprezentanților politici și 10 ședințe la nivelul grupurilor de lucru sectoriale. În cadrul dialogului purtat cu oficialii UE a fost menţionată cooperarea prodigioasă dintre Republica Moldova şi UE pe filiera gestionării dosarului transnistrean. De asemenea, Biroul Politici de Reintegrare a menținut dialogul cu Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei. În cadrul discuțiilor au fost efectuate schimburi de informații cu privire la rolul și activitatea instituțiilor responsabile de realizarea obiectivului de reintegrare a țării.
Partea transnistreană, la rândul său, a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă și a continuat dialogul cu OSCE. În cadrul dialogului cu OSCE, a fost remarcată în detaliu situația actuală din procesul de negocieri, partea transnistreană menționând tendințele negative de agravare a situației în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol. În mod special a fost atins subiectul asigurării liberei circulații pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene Părțile au căzut de comun acord că stagnarea discuțiilor trebuie depășită. În cadrul vizitei de lucru în Federația Rusă, delegația transnistreană a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Agenției Federale pentru Comunitatea Statelor Independente. În timpul discuției, părțile s-au concentrat asupra problemelor de actualitate ale interacțiunii dintre Tiraspol și Federația Rusă în sferele educaționale și umanitare. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy a avut o întrunire cu Oleg Vasnetsov – Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova. Oficialii au făcut un schimb de informații relevante cu privire la situația actuală a relațiilor ruso-transnistrene.
În decursul lunii mai subiectul reglementării transnistrene a fost atins de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În cadrul ceremoniei de înmânare a scrisorilor de acreditare a Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, președintele Rusiei, a menționat că Federația Rusă pledează în continuare pentru găsirea unui consens asupra problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova.
La sfârșitul lunii, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. Diplomatul a avut întrevederi de lucru la Chișinău și Tiraspol în vederea pregătirii vizitei reprezentanților mediatorilor și negociatorilor în formatul „5+2”. În cadrul întrevederilor de lucru cu reprezentanții de pe cele două maluri ale Nistrului, au avut loc discuții de fond cu privire la stadiul procesului de reglementare a relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, cu accent deosebit pe problemele și provocările ce necesită soluționări urgente.
Cu privire la conflictele „înghețate”, subiectul, inclusiv legat de regiunea transnistreană, a fost inițiat de România în cadrul reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene. Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se implice în rezolvarea conflictelor înghețate din apropierea granițelor sale estice, pentru a putea obține statutul de actor global.
Pe parcursul lunii în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol, a avut loc reuniunea grupurilor de lucru (experți) pentru transport feroviar și comunicații. Pe agenda discuțiilor a figurat subiectul importului de produse petroliere prin segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene. În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni. În formatul „1+1” și în cadrul formatului de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.