Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna iunie 2023 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii a avut întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev.
Pe parcursul lunii iunie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian în decursul lunii a avut o serie de întruniri de lucru cu oficiali ai UE. Discuțiile s-au axat pe priorități și direcții primordiale în măsură să contribuie la avansarea procesului de reintegrare a țării și pe realizarea inițiativelor benefice populației de pe ambele maluri ale râului Nistru. În cadrul ședinței de lucru a Viceprim-ministrului pentru reintegrare Oleg Serebrian cu Paun Rohovei, Ambasador cu Misiuni Speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, oficialii au discutat despre situația regională curentă, evoluții, provocări, riscuri, necesități de asistență și oportunități, cu efectuarea unui schimb de viziuni pe marginea perspectivelor de avansare în procesul de reglementare transnistreană. A fost evidențiată complexitatea situației actuale de securitate internă și regională, fiind reiterată necesitatea menținerii stabilității.
În decursul lunii, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a participat la Reuniunea Șefilor de stat și de guvern din cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). De asemenea, pe parcursul lunii iunie 2023, un grup de cercetători din Republica Federală Germania și de la Universitatea din Birmingham, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, aflați într-o vizită de studiu în Republica Moldova, au avut o întrevedere de lucru cu șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani.
Partea transnistreană în decursul lunii iunie 2023 a menținut dialogul cu oficialii din Rusia, UE și reprezentanții Chișinăului. Pe parcursul lunii, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în Republica Moldova, Tadas Valionis, a efectuat o vizită de lucru la Tiraspol. Diplomatul a fost primit de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky. Participanții la întâlnire au făcut schimb de opinii cu privire la diverse probleme de interes comun și perspectivele procesului de negociere. Negociatorul șef de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev a avut o întrunire cu șeful Delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova, Doris El Doueihy, iar negociatorul adjunct de la Tiraspol, Aleksandr Stetsyuk, s-a întâlnit cu șeful Biroului ONU pentru Drepturile Omului, Beya Ferenczi. În decursul lunii, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a remarca că nu vede semne de pregătire pentru un atac direct asupra Transnistriei pe fundalul evoluțiilor din Ucraina.
În contextul complexității situației din Ucraina, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a remarcat la Summit-ul Comunității politice europene, că este necesară găsirea unei soluții pentru conflictul transnistrean și altor conflicte „înghețate”. În aceeași direcție, reprezentantul oficial al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a menționat că Rusia monitorizează cu atenție situația din jurul Transnistriei și avertizează împotriva oricăror încercări de a o destabiliza. De asemenea, Aleksey Polishchuk, directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe a remarcat că, Moscova va considera o provocare împotriva armatei ruse din Transnistria drept un atac asupra Rusiei.
În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna iunie 2023, a avut loc o ședință consultativă a experților de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniul infrastructurii drumurilor. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii iunie o dată. În formatul de negocieri „1+1” a avut loc o reuniune de lucru cu participarea reprezentanților din formatul de negociere „5+2”. În formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.