În luna iunie 2021, în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, Chișinău și Tiraspol au continuat negocierile cu partenerii internaționali și au menținut dialogul în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.
Luna iunie a debutat cu întrevederea de lucru a reprezentantului special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Viktor Kryzhanovskiy cu Viceprim-ministra în exercițiu Olga Cebotari. De asemenea, la începutul lunii, mediatorii și observatorii din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” au efectuat o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol. În urma întrunirilor cu oficialii de pe cele două maluri ale Nistrului, mediatorii și observatorii au subliniat necesitatea purtării unui dialog continuu, intensiv și constructiv, menit să consolideze dinamica procesului de reglementare.
Biroul Politici de Reintegrare a menținut dialogul cu OSCE și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor cu reprezentantul OSCE în Republica Moldova, oficialii au discutat despre dinamica dialogului dintre Chișinău și Tiraspol în formatele de interacțiune stabilite și identificarea soluțiilor viabile la cele mai actuale probleme de pe agenda de lucru. De asemenea, Chișinăul și-a reiterat disponibilitatea de a se implica activ și fără precondiții la lucrările unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”. În decursul lunii, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au efectuat o vizită de lucru în orașul Rezina, amplasat în Zona de Securitate. În cadrul vizitei de lucru, membrii Biroului au discutat cu reprezentanții administrației publice locale și s-au deplasat la podul rutier Rezina – Râbnița, infrastructură critică strategică națională care leagă cele două maluri ale Nistrului.
În luna curentă, Guvernul R. Moldova a amânat implementarea celei de a doua etape a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan până pe 31 decembrie 2021.
Partea transnistreană, la rândul său, a organizat o vizită de lucru în Federația Rusă și a continuat dialogul cu OSCE. În cadrul dialogului cu OSCE, în mod prioritar, interlocutorii au discutat o serie de probleme care împiedică libera circulație a cetățenilor din partea stângă a Nistrului. În cadrul vizitei de lucru în Federația Rusă, negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaliy Ignatiev a avut o întrunire de lucru cu Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de externe, Vitaliy Tryapitsyn. În acest context, părțile s-au pronunțat în favoarea implementării stricte a acordurilor din cadrul pachetului Berlin+, precum și a intensificării dialogului la toate nivelurile de negociere, inclusiv organizarea reuniunii permanente în formatul „5+2”. În cadrul ședinței, interlocutorii au acordat o atenție sporită aspectelor privind dezvoltarea cooperării ruso-transnistrene și a funcționării operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru.
În decursul lunii iunie, președintele R. Moldova, Maia Sandu a avut discuții cu privire la problematica transnistreană cu Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat al SUA, George Kent.
De asemenea, președintele R. Moldova a menționat în decursul lunii că este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean și a reiterat poziția sa privind retragerea trupelor ruse, dar și de evacuare a armamentului din Cobasna.
Subiectul privind soluționarea conflictului transnistrean a fost discutat în cadrul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles. În comunicatul final al reuniunii din luna iunie 2021, NATO și-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei. De asemenea a fost solicitată Federației Ruse să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.
Totodată, procesul de negociere a conflictului transnistrean a fost abordat și în cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse. Organul reprezentativ al Federației Ruse a adoptat o Declarație în legătură cu complicarea situației din stânga Nistrului și a măsurilor restrictive împotriva regiunii transnistrene.
Problematica procesului de negociere a conflictului transnistrean pe parcursul lunii iunie a fost discutată și în cadrul întrunirii de lucru a Secretarului general al OSCE, Helga Schmid, cu ministrul rus de externe, Sergey Lavrov. Diplomații au discutat problematica procesului de reglementare transnistreană și au luat în considerare problema reuniunilor în formatul „3+2” și posibilitatea de a organiza reuniunea în formatul „5+2”.
Pe parcursul lunii în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol, au avut loc mai multe ședințe ale grupurilor de lucru (experți) după cum urmează: reuniunea grupurilor de lucru (experți) pentru combaterea criminalității și situații excepționale; ședința grupurilor de lucru (experți) pe probleme vamale; ședința grupurilor de lucru (experți) pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor; reuniunea grupurilor de lucru (experți) pentru educaţie. În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni. În formatul „1+1” și în cadrul formatului de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri. De asemenea, la începutul lunii iunie mediatorii și observatorii sau întâlnit cu membrii aparatului administrativ de pe cele două maluri ale Nistrului, în formatul „3+2”.