Autor: Mihai Melintei.
Dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean pentru luna iunie 2020 poate fi caracterizată prin menținerea contactelor părților cu partenerii internaționali și continuarea dialogului între părți – în cadrul grupurilor de lucru (experți) și la nivelul Comisiei Unificate de Control. Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Thomas Mayr-Harting a efectuat o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol. Pe parcursul lunii, vicepremierul Cristina Lesnic a purtat discuții cu privire la reglementarea transnistreană cu reprezentanții ambasadelor, organizațiilor internaționale acreditate în Republica Moldova și a efectuat o vizită de lucru în satul Varnița, raionul Anenii Noi. Partea transnistreană a purtat discuții cu reprezentanții OSCE. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție telefonică cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy. De asemenea, președintele R. Moldova, aflat într-o vizită la Moscova, a avut o întrevedere cu președintele Federației Ruse, V. Putin și cu adjunctul șefului administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitriy Kozak. În cadrul întrunirii a fost discutată și problematica transnistreană.
Guvernul R. Moldova a aprobat Hotărârea Guvernului „Cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1232 din 9 noiembrie 2016”. Prevederile hotărârii în cauză asigură prelungirea până la data de 31 decembrie 2020 a termenului de vămuire la postul vamal „Bender 2” a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei „Novosaviţkaia – Cuciurgan”. De asemenea, Protocolul adițional la Decizia protocolară „Cu privire la principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană” din 30 martie 2012, a fost prolongat până la 31 decembrie 2020.
La sfârșit de lună, Federația Rusă la numit pe Vitaliy Tryapitsyn în funcția de reprezentant al Federației Ruse în procesul de negocieri.
Pe parcursul lunii au avut loc ședința grupurilor de lucru (experți) pentru educație și reuniunea grupurilor de lucru (experți) pentru transportul feroviar și comunicații. În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni. Întrevederi în formatul „5+2” și „1+1” nu au avut loc.