Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna iulie 2021 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente, cu toate că la mijlocul lunii a fost contramandată ședința grupurilor de lucru (experți) pentru drepturile omului. De asemenea, pe fundalul alegerilor anticipate parlamentare din Republica Moldova, procesul de negocieri/problematica transnistreană a cunoscut o politizare, inclusiv și după rezultatele alegerilor.
Luna iulie, în direcția procesului de reglementare a conflictului transnistrean, a debutat cu reuniunea CUC și întrevederea de lucru privind schimburile de experiențe dintre Biroul politici de reintegrare și Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei. În contextul agendei trasate, Viceprim-ministra pentru reintegrare în exercițiu, Olga Cebotari a relatat despre abordările și realizările guvernamentale în sfera promovării politicilor de reintegrare a țării și acțiunile pozitive ale autorităților Republicii Moldova în sprijinul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Pe parcursul lunii, în contextul alegerilor anticipate parlamentare din Republica Moldova, problematica transnistreană a fost interpretată prin prisma exclusiv politică. Acest lucru a catalizat apariția comentariilor din partea autorităților din stânga Nistrului, care au etichetat evenimentele drept acțiuni provocatoare care agravează conflictul. Mai mult, pacificatorii ruși din regiunea transnistreană au fost instruiți și pregătiți să intervină direct în posibilele provocări la secțiile de votare situate în Zona de Securitate din cadrul alegerilor anticipate pentru parlamentul R. Moldova.
Rezultatele alegerilor parlamentare din R. Moldova au cauzat o serie de declarații din partea politicienilor de la Moscova, dar și din partea politicienilor de la Chișinău, inclusiv a experților. Reprezentanții Dumei de Stat ai Federației Ruse au menționat că factorul transnistrean va deveni problema-cheie pentru parcursul pro-occidental al Chișinăului. Politicieni din R. Moldova, la rândul lor, au menționat că Kremlinul va trebui să accepte o altfel de realitate în raport cu R. Moldova, inclusiv în soluționarea conflictului transnistrean, reieșind din interesul Republicii Moldova. În această direcție, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat necesitatea rezolvării mai multor probleme bilaterale cu Federația Rusă, printre care retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și negocierea în formatul „5+2” a rezolvării conflictului din regiune.
În decursul lunii, Biroul politici de reintegrare a informat asupra faptului că deținătorii mijloacelor de transport din regiunea transnistreană care intenționează să participe în traficul rutier internațional mai au o lună de zile la dispoziție pentru perfectarea actelor necesare. Începând cu data de 01 septembrie 2021, accesul în traficul rutier internațional va fi asigurat doar în privința mijloacelor de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăci de înmatriculare ale Republicii Moldova și de plăci de model neutru, însoțite de elipsa cu inscripția „MD” aplicată în spatele autovehiculului.
Subiectul privind drepturile omului în regiunea transnistreană a fost deschis în luna curentă de către Însărcinatul cu afaceri al SUA în cadrul OSCE, Courtney Austrian. Acesta a redactat o scrisoare către Consiliul Permanent de la Viena, pe subiectul încălcării flagrante a drepturilor omului în regiunea transnistreană. În scrisoare se menționează că SUA și Canada sunt profund îngrijorate de încălcarea continuă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului din regiunea transnistreană.
De asemenea, la sfârșitul lunii iulie problematica transnistreană a fost discutată în cadrul centrului de presă REGNUM (Moscova), unde a avut loc o masă rotundă de discuții intitulată „Transnistria astăzi și mâine”. În cadrul discuțiilor au fost discutate subiecte precum: problematica economică a regiunii transnistrene; situația politică din Ucraina și efectul asupra Transnistriei; Lumea Rusă și legăturile cu Transnistria; securitatea în regiune.
Pe parcursul lunii în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol, a avut loc ședința grupurilor de lucru (experți) pentru ocrotirea sănătății, iar ședința grupurilor de lucru (experți) pentru drepturile omului a fost contramandată. În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni. În formatul „1+1” și în cadrul formatului de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.