Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna ianuarie 2023 poate fi remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.
Pe parcursul lunii ianuarie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din UE, Georgia și reprezentanți ai OSCE. În cadrul întrunirii cu Tytti Tuppurainen, Ministra pentru afaceri europene și coordonare a proprietății a Finlandei și Daniela Gîtman, Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Externe al României, oficialii au discutat subiecte de actualitate referitoare la procesul de soluționare a conflictului transnistrean, inclusiv în contextul evoluțiilor militare din Ucraina. În cadrul întrevederii dintre Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, subiectele de discuții sau concentrat pe dinamica formatelor de dialog Chișinău-Tiraspol, cu precizarea că o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici va fi propusă până la finele lunii februarie anul curent, precum și abordările autorităților Republicii Moldova pe un spectru de probleme ce preocupă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Subiectul întrevederii de lucru a reprezentanților politici în luna februarie, a fost pe lista temelor de discuții și între Vicepremierului, Oleg Serebrian cu Oleg Vasnețov, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova.
În decursul lunii ianuarie 2023, Viceprim-ministrul pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian și reprezentanții Biroului politici de reintegrare, au întreprins o vizită de lucru în satul Doroțcaia din raionul Dubăsari. De asemenea, a fost efectuată o vizită de lucru și pe platoul Coșnița.
Partea transnistreană în decursul lunii ianuarie 2023 a menținut dialogului cu Chișinău și Moscova. La începutul lunii, Tiraspolul e emis un comentariu cu privire la modificările legislației penale avute în vedere de Parlamentul Republicii Moldova. În decursul lunii, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaliy Ignatiev a participat în regim online la masa rotundă „Dezvoltarea cooperării culturale și umanitare cu compatrioții în realitățile geopolitice moderne”, care a avut loc la Camera Civică a Federației Ruse. Una dintre problemele cheie discutate în cadrul evenimentului a fost protecția drepturilor și intereselor compatrioților ruși din regiunea transnistreană. De asemenea, în cadrul evenimentului negociatorul șef de la Tiraspol a menționat că Chișinăul se „militarizează” și a solicitat Rusiei o reacție în acest sens.
La sfârșit de lună, Tiraspolul a emis o informare cu privire la trimiterea unui apel către participanții formatului „5+2” despre situația alarmantă cu importul de medicamente în regiune și refuzul Chișinăului de a implementa soluții de compromis în acest domeniu. Negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaliy Ignatiev a remarcat că Tiraspolul contează pe reluarea în 2023 a întâlnirilor în formatul „5+2” fără precondiții sau rezerve.
În contextul parcursului european al Republicii Moldova, în luna curentă Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că exemplul de aderare la UE a Ciprului, care se află într-o dispută cu Ciprul de Nord, poate fi aplicat și Republicii Moldova, care are nesoluționat conflictul transnistrean. De asemenea, pe parcursul lunii, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a remarcat că problemele reglementării transnistrene şi retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană trebuie rezolvate doar prin dialog.
În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna ianuarie 2023, a avut loc ședința consultativă a experților de pe ambele maluri ale Nistrului, din domeniul infrastructurii drumurilor. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii ianuarie de două ori. Guvernul Republicii Moldova a modificat componența nominală a delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, pentru a consolida capacitățile acesteia privind sprijinul multilateral al procesului de reglementare transnistreană. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.