Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna ianuarie 2022 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.
Procesul de negocieri a debutat cu întrevederea de lucru între președintele Republicii Moldova, Maia Sandu cu Claus Neukirch, Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova. În contextul evoluțiilor din mediul de securitate din spațiul est-european, interlocutorii au abordat problematica reglementării transnistrene. Evenimentul culminant al procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în luna ianuarie 2022, a fost reuniunea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului. În cadrul ședinței părțile au discutat aspectele ce țin de relansarea activității grupurilor de lucru sectoriale, exprimând disponibilitatea menținerii unui dialog constructiv în vederea impulsionării procesului de negocieri și determinării direcțiilor prioritare de activitate pentru perioada imediată. Un subiect central discutat de părți a fost problema din domeniul transportului. De asemenea, negociatorii-șefi au efectuat un schimb de opinii pe marginea convocării următoarei runde a formatului de negocieri „5+2”.
Pe parcursul lunii, Biroul politici de reintegrare și-a continuat activitatea în regim de lucru normal, menținând dialogul cu Tiraspolul și partenerii internaționali. De asemenea, în decursul lunii ianuarie 2022, Oleg Serebrian a fost investit în funcția de viceprim-ministru pentru reintegrare. În context, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian pe parcursul lunii a avut o întrunire cu Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch și cu un număr de misiuni diplomatice acreditate la Chișinău. În cadrul dialogului a fost exprimată disponibilitatea menținerii unei conlucrări productive, având la bază prioritățile trasate și necesitatea promovării procesului de reglementare transnistreană.
Partea transnistreană pe parcursul lunii ianuarie a avut întrevederi de lucru cu reprezentanții OSCE și Federației Ruse. Părțile au discutat despre stadiul actual al procesului de negociere și despre perspectivele organizării unei serii de întâlniri, ținând cont de numirea noului reprezentant pentru probleme politice din partea Chișinăului. Vitaliy Ignatiev, negociatorul șef, și-a conturat viziunea asupra priorităților imediate ale părții transnistrene, confirmând interesul pentru îndeplinirea strictă a obligațiilor ambelor părți în cadrul pachetului Berlin Plus.
În decursul lunii, problematica din domeniul transportului a fost subiectul disensiunilor între părți. Tiraspolul a informat că reprezentanții Chișinăului la terminalul vamal al orașului Căușeni au deschis un autoturism aparținând de regiunea transnistreană, confiscând o parte din lotul de plăcuțe de înmatriculare transnistrene. Tiraspolul consideră acest lucru o provocare a Chișinăului, care vizează agravarea problemelor din sectorul transporturilor. Biroul politici de reintegrare, la rândul său a emis un comentariu cu privire la reacțiile Tiraspolului pe marginea acțiunilor dispuse de către organele competente ale Republicii Moldova în privința unui lot de plăci auto. Chișinăul a menționat că măsurile dispuse reies din procedurile prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, în urma dialogului cu autoritățile ucrainene de profil cu privire la situația autovehiculelor cu plăci de înmatriculare din regiunea transnistreană, care nu au reușit să revină în regiunea transnistreană până la 1 octombrie 2021, cu titlu de excepție și ținând cont de aspectele umanitare ale acestei situații, autoritățile ucrainene au adoptat decizia, de a permite:
- a) tranzitarea teritoriului Ucrainei în perioada 24 ianuarie – 24 februarie 2022 a unităților de transport cu plăci din regiunea transnistreană aflate în state terțe;
- b) ieșirea autovehiculelor din respectiva categorie de pe teritoriul Ucrainei în direcția Republica Moldova în perioada 24 ianuarie – 01 aprilie 2022.
În contextul tensionării situației din regiunile de est ale Ucrainei, Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a avertizat că Rusia pregătește o provocare din regiunea transnistreană. Astfel că, subiectul GOTR (Grupului Operativ de Trupe Ruse) din regiunea transnistreană a fost atins de ministrul de externe al R. Moldova, N. Popescu, care a menționat că prezența Grupului Operativ de Trupe Ruse pe malul stâng al Nistrului este contrară obligațiilor internaționale și legislației naționale ale Rusiei. În același timp, Chișinăul se pronunță pentru continuarea negocierilor privind reglementarea transnistreană. Totodată, Aleksey Pushkov, Senator în Consiliul Federației Ruse, a menționat că forțele de menținere a păcii și prezența Federației Ruse rămâne o „garanție a păcii” în regiunea transnistreană.
Pe parcursul lunii ianuarie în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol a avut loc o ședință a reprezentanților politici în procesul de negociere. În cadrul grupurilor de lucru (experți), nu au avut loc ședințe de lucru.
În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.