CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – FEBRUARIE 2024

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna februarie 2024 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii, un subiect aparte de discuție a fost reuniunea deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană.

Pe parcursul lunii februarie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din UE, SUA, Ucraina. Situația regională, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, măsurile pozitive realizate de către autoritățile constituționale în raport cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, au fost principalele subiecte discutate de viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova cu partenerii internaționali. De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii cu privire la situația geopolitică actuală din regiunea Mării Negre și despre efectele războiului din Ucraina asupra securității regionale și a conflictului transnistrean în dialog cu reprezentantul special al Ucrainei în problema transnistreană, Păun Rahovei. În decursul lunii, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, însoțit de reprezentanții Biroului politici de reintegrare, a efectuat vizite de lucru în raionul Dubăsari. În cadrul dialogului purtat cu reprezentanții administrației publice locale și locuitorii din raion, au fost abordate dificultățile cu care se confruntă localitatea, precum și aspecte ce țin de dificultățile cu care se confruntă fermierii din raion.

La sfârșit de lună, viceprim-ministrul pentru Reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian s-a aflat într-o vizită de lucru în România, unde a avut întrevederi cu oficiali de stat ai României. Discuțiile cu oficialii de la București s-au axat pe relațiile de cooperare în plan bilateral și subiecte de actualitate ce figurează pe agenda de cooperare moldo-română, precum și eforturile depuse în gestionarea corespunzătoare a proceselor de reintegrare graduală a regiunii transnistrene.

Partea transnistreană în decursul lunii februarie 2024, a menținut dialogului cu Chișinău, Rusia și ONU. La începutul lunii, reprezentanții de la Tiraspol au avut o întâlnire cu o delegație a biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. În cadrul discuției, părțile au discutat despre situația actuală din regiunea transnistreană a drepturilor omului. Ambasadorul rus, și-a manifestat interesul pentru a discuta problemele de pe agenda negocierilor și dorința de a rezolva aspectele problematice. În cadrul dialogului cu OSCE, negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaly Ignatiev a detaliat opinia de la Tiraspol cu privire la motivele înrăutățirii degradării situației în procesul de negociere. În dialogul cu SUA, interlocutorii și-au exprimat disponibilitatea pentru un schimb deschis de opinii asupra întregului spectru de probleme de interes comun. A fost remarcată complexitatea situației geopolitice din lume și în special din jurul Transnistriei. A fost subliniată importanța menținerii formatelor de negociere și a continuării dialogului de către părți.

În decursul lunii februarie 2023, Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. În contextul modificărilor la Codul Vamal din Republica Moldova, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev a avut o reuniune de lucru cu șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor. Subiectul principal al dialogului a fost introducerea a taxelor vamale de către Chișinău împotriva agenților economici din regiunea transnistreană. La sfârșit de lună, autoritățile de la Tiraspol, au organizat cel de-al VII-lea „congres” al „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre situația politică și social-economică din regiunea transnistreană. În urmă reuniunii congresului a fost adoptată o rezoluție, care conține un apel către Rusia, OSCE, ONU și alte organizații internaționale.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna februarie 2024, a avut loc reuniune de lucru a experților din domeniul agriculturii și economiei, precum și reuniunea grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii februarie de două ori. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [874.26 KB]