CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – FEBRUARIE 2022

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna februarie 2022 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol  în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.

Procesul de negocieri a debutat cu întrevederea de lucru a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Poloniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting. Oficialii au făcut un schimb de opinii asupra evoluțiilor din cadrul procesului de negocieri și a dinamicii dialogului între părți. S-a sfârșit luna februarie, prin prisma procesului de reglementare a conflictului transnistrean, cu reuniunea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitaliy Ignatiev, cu participarea reprezentanților participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Pe parcursul lunii, Biroul politici de reintegrare și-a continuat activitatea menținând dialogul cu Tiraspolul în cadrul grupurilor de lucru (experți) și cu partenerii internaționali. Șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a avut o întrevedere cu un grup de experți din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”. Discuțiile au vizat măsurile prioritare pe filiera politicilor de reintegrare a țării și în cadrul formatelor de negocieri. Pe parcursul lunii februarie 2022, Viceprim-ministrul pentru reintegrare, și reprezentanții Biroului politici de reintegrare au efectuat o vizită de lucru în satul Varnița din raionul Anenii Noi și pe platoul Cocieri unde s-au întâlnit cu exponenți ai administrației publice locale, conducători de instituții, consilieri locali, dar și agenți economici.

În decursul lunii, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul constant cu misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, purtând discuții ce vizează problematica transnistreană.

Partea transnistreană pe parcursul lunii februarie a avut întrevederi de lucru cu reprezentanții OSCE, Federației Ruse și SUA. În discuțiile purtate cu OSCE, negociatorul șef de la Tiraspol a remarcat concentrarea părții transnistrene pe un dialog sistematic și progresiv, care presupune semnarea și implementarea acordurilor anterior semnate. Potrivit acestuia, sarcina discuțiilor este ameliorarea tensiunilor socio-economice, concentrându-se pe protejarea intereselor oamenilor.

În cadrul dialogului purtat cu Federația Rusă, oficialii au discutat în detaliu procesul de soluționare a problemei transnistrene, au subliniat importanța și lipsa de alternative la formatul de negociere existent. În ceea ce privește negocierile cu SUA, părțile au discutat despre posibilele contacte la nivelul noului Ambasador al SUA în Republica Moldova, precum și despre rezultatele vizitei în regiunea transnistreană a Reprezentantului Special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Thomas Mayer-Harting.

De asemenea, în decursul lunii, reprezentanții politici de pe cele două maluri ale Nistrului au avut o întrevedere de lucru cu Trimisul Special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Poloniei, Artur Dmochowski. În cadrul discuțiilor purtate s-a efectuat un schimb de opinii pe un șir de subiecte actuale ce vizează problematica transnistreană.

În decursul lunii februarie Vice-ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Andrey Rudenko a efectuat o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol. În cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanții politici de pe cele două maluri ale Nistrului, oficialii au atins subiecte precum: situația actuală din procesul de reglementare transnistreană și aspectele ale dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. În cadrul dialogului a fost reiterat angajamentul ferm de a avansa spre o reglementare pașnică și durabilă a dosarului transnistrean.

În cadrul formatului de negociere „1+1” în luna februarie 2022 au avut loc două întruniri de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului. Negociatorii și-au exprimat disponibilitatea de a reactiva toate platformele de dialog existente (grupurile de lucru sectoriale, formatul „1+1” și „5+2”) în vederea promovării interacțiunii constructive. De asemenea, în contextul regional complicat, a fost accentuată necesitatea mobilizării eforturilor în vederea acordării asistenței necesare refugiaților din Ucraina. Totodată, în cadrul discuțiilor s-a menționat că, începând cu 28 februarie curent, Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, amplasate pe segmentul central (transnistrean) al acesteia.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [762.19 KB]