Dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean din luna februarie 2021 poate fi descrisă prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului constant între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. Pe parcursul lunii, Biroul Politici de Reintegrare a menținut contactul cu misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, cu reprezentanții OSCE, UE și cu Federația Rusă. Partea transnistreană, la rândul său, a interacționat cu reprezentanții OSCE și Federației Ruse.
Drept urmare a negocierilor purtate anterior în cadrul OSCE și după întrevederea de la Moscova a ministrului de externe al Rusiei S. Lavrov, cu președintele în exercițiu al OSCE și ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, la mijlocul lunii a avut loc vizita de lucru la Chișinău a președintelui în exercițiu al OSCE. În urma reuniunii cu reprezentanții politici de pe ambele maluri ale Nistrului, s-a efectuat un schimb de opinii pe aspecte privind cooperarea bilaterală pe marginea procesului de reglementare transnistreană. De asemenea, președintele în exercițiul al OSCE a menționat că misiunea rămâne a fi vitală în reglementarea finală a conflictului transnistrean. În decursul lunii februarie 2021, echipa Biroului politici de reintegrare a avut o întrunire în format online cu echipa Ministerului pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei. Dialogul a fost organizat în contextul stabilirii unei platforme permanente pe subiecte de interes reciproc și care au tangență cu dosarul conflictelor nereglementate de pe teritoriul Ucrainei și a Republicii Moldova. În contextul relațiilor moldo-ucrainene, Kievul a menționat că, începând cu 1 septembrie 2021, Ucraina va interzice intrarea vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Partea transnistreană, în această direcție, a emis un comentariu cu privire la interdicția circulației vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene.
De asemenea, în luna curentă, Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Rusiei Vitaliy Treapitsin, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. În decursul vizitei sale, diplomatul a avut întruniri cu reprezentanții politici de pe cele două maluri ale Nistrului. Dialogul oficialilor s-a axat pe ultimele evoluții înregistrate în negocierile privind reglementarea transnistreană și dinamica interacțiunii în platformele de dialog existente.
La sfârșit de lună, vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrey Rudenko, a avut o întrevedere de lucru cu Reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană al președinției în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting. Diplomații au reiterat necesitatea unei activității ritmice și consecvente a Ședinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri în reglementarea transnistreană (formatul „5+2”).
Pe parcursul lunii a avut loc ședința grupurilor de lucru (experți) pentru ocrotirea sănătății și reuniunea grupurilor de lucru (experți) în domeniul educației. În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni. În formatul „1+1” și în cadrul formatului de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.