Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna decembrie 2023 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.
Pe parcursul lunii, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din Ucraina, UE și ONU. În cadrul reuniunii de lucru cu E.S. Paun Rohovei, Ambasador cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, însoțit de E.S. Marko Șevcenko, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, discuțiile s-au concentrat pe eforturile comune pentru a conferi o dinamică pozitivă procesului de reglementare transnistreană. Șeful Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, Alin Gvidiani, în decursul lunii, a avut un dialog cu un grup de cercetători și experți din Republica Federală Germania. Șeful Biroului a reiterat angajamentul ferm al Chișinăului de a atinge o reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean pentru a fortifica statalitatea Republicii Moldova. De asemenea, șeful Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, Alin Gvidiani a avut o întrevedere de lucru cu Alex Roinishvili, președintele Organizației Internaționale Neguvernamentale din Statele Unite ale Americii „Consiliul pentru Guvernanță Incluzivă” cu sediul la New York și cu Shpetim Gashi, vicepreșidinte al Consiliului. Discuțiile au vizat subiecte ce vizează dosarul transnistrean: interacțiunea în cadrul formatelor de dialog privind reglementarea transnistreană, situația dificilă a drepturilor omului, politicile social-economice puse în aplicare de Chișinău etc.
Partea transnistreană în decursul lunii decembrie 2023 a menținut dialogului cu Chișinău și partenerii săi. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky a avut o reuniune de lucru cu Ambasadorul ucrainean cu misiuni speciale în procesul de negociere a conflictului transnistrean, Paun Rohovei. Diplomatul ucrainean, în timpul discuțiilor a remarcat că, Ucraina nu va participa la formatul „5+2” pentru soluționarea conflictului transnistrean din cauza participării Rusiei la acesta. În decursul lunii, negociatorul adjunct de la Tiraspol, Alexandr Stetsyuk a avut o reuniune de lucru cu delegația Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În cadrul conversației, interlocutorii au discutat despre activitățile curente și planificate ale PNUD în regiunea transnistreană.
Pe parcursul lunii decembrie 2023, Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificările la Hotărârea Guvernului nr. 815/2005 cu privire la regularizarea traficului de mărfuri și servicii ce constituie obiectul activității de comerț exterior a agenților economici din regiunea transnistreană, precum și furnizarea de către aceștia a rețelelor și a serviciilor de comunicații electronice. Scopul modificărilor operate la Hotărârea Guvernului nr.815/2005 este asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice atât a consumatorilor din partea stângă cât și din partea dreaptă a Nistrului .
În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna decembrie 2023, au avut loc trei reuniuni: a avut loc reuniunea grupurilor de lucru (experți) pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor; ședința comună a grupurilor de lucru (experți) pentru ocrotirea mediului; și reuniunea grupurilor de lucru (experți) pentru economie. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii decembrie de 2 ori. În formatul de negocieri „1+1” și „5+2” nu au avut loc reuniuni de lucru.