Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – decembrie 2021

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean, derulat în luna decembrie 2021, poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol,  în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.

Procesul de negocieri a debutat cu aprobarea de către Consiliul Ministerial al OSCE a Declarației cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană. Totuși, Tiraspolul a menționat că Declarația a fost adoptată fără a se ține cont de opinia părții transnistrene și că aceasta nu reflectă întreaga amploare a stagnării procesului de negocieri, care a ajuns la un nivel critic de degradare.

De asemenea, la începutul lunii, Moscova, în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE, a menționat rolul util al OSCE în sprijinirea reglementării conflictului transnistrean și a conflictului din Nagorno-Karabah.

În decursul lunii decembrie, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul cu partenerii internaționali. Un subiect acut a fost alegerile din stânga Nistrului din 12 decembrie 2021. Biroul politici de reintegrare a emis o Declarație cu privire la organizarea alegerilor din regiunea transnistreană. Astfel, a fost constatat că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova.

Șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a organizat desfășurarea unei ședințe de lucru consultative pe subiectul activității agenților economici din regiunea transnistreană. Subiect al discuțiilor a constituit activitatea agenților economici din regiunea transnistreană ce efectuează operațiuni comerciale externe prin punctele de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat. În acest sens, Guvernul R. Moldova a extins, până pe 30 iunie 2022, permiterea traversării prin punctele de trecere a frontierei Pervomaisk-Cuciurgan; Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe-Cuciurgan, a agenților economici înregistrați sau nu la Agenția Servicii Publice, fără aplicarea măsurilor de politică economică sau prohibițiilor, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul din stânga Nistrului. Spre sfârșit de lună, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au efectuat o vizită de lucru la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol și la Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Râbnița.

Partea transnistreană pe parcursul lunii decembrie a avut întrevederi de lucru cu partenerii din Federația Rusă și OSCE. La începutul lunii, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy a avut o întrevedere de lucru cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. În cadrul întrunirii a participat și negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaliy Ignatiev. Subiectul principal al conversației a fost procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol.

În legătură cu organizarea alegerilor din stânga Nistrului, partea transnistreană a emis o Declarație cu privire la obstrucționarea activităților observatorilor internaționali. Tiraspolul a solicitat de la Chișinău să înceteze provocările împotriva cetățenilor Rusiei și ai Transnistriei, să nu interfereze în activitatea observatorilor străini și să respecte dreptul suveran al poporului din stânga Nistrului de a-și exprima opinia în cadrul alegerilor din regiunea transnistreană.

La sfârșit de lună, Tiraspolul a sesizat oficial partea moldovenească și reprezentanții internaționali din formatul „5+2” despre suspendarea temporară a participării părții transnistrene la funcționarea mecanismului de înmatriculare a vehiculelor la punctele relevante din Tiraspol și Râbnița începând cu 29 decembrie 2021. De asemenea, partea transnistreană a informat Chișinăul, precum și pe alți participanți ai formatului de negociere „5+2” despre limitarea termenului de valabilitate a Hotărârii de Protocol privind folosirea terenurilor agricole din regiunea Dubăsari până la 30 iunie 2022.

În direcția negocierilor cu Federația Rusă, ministerul rus de externe a salutat disponibilitatea Tiraspolului de a începe o discuție asupra modalităților de apropiere a malurilor Nistrului și de a relua negocierile în formatul „5+2”. Ministerul de externe al Federației Ruse a făcut un apel la conducerea Republicii Moldova „să manifeste o abordare constructivă și să răspundă pozitiv inițiativei Transnistriei”. În acest context, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitry Kozak, în cadrul întruniri de lucru cu Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Thomas Mayer-Harting, pe problematica reglementării transnistrene, a atras atenția asupra recentului apel al liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy, cu privire la reluarea dialogului dintre Tiraspol și Chișinău privind soluționarea politică cuprinzătoare a conflictului transnistrean, inclusiv chestiunile privind viitorul statut al Transnistriei.

Problematica transnistreană a fost abordată și la București. Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu a menționat că România sprijină negocierile în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană și este conectată, prin intermediul UE care participă la format, la tot ce se întâmplă în acest proces. Totodată, statul român este în contact cu autoritățile de la Chișinău în vederea soluționării problemei transnistrene.

Ministerul Afacerilor Externe al României nu a recunoscut legitimitatea alegerilor organizate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi a reiterat poziția conform căreia România susţine „o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean”.

Cu privire la GOTR, adjunctul ministrului de externe al Federației Ruse, Andrey Rudenko, a declarat că mandatul GOTR din regiunea transnistreană este departe de a fi epuizat, de aceea nu se cunoaște când acesta își va încheia misiunea. A. Rudenko a menționat că una dintre misiunile GOTR este de a păzi depozitele de muniții de la Cobasna și de a asigura aprovizionarea misiunii ruse de pacificare în regiune. Astfel, John MacLeod, analist senior pe Rusia și fostul spațiu sovietic la Oxford Analytica, a menționat că depozitul de la Cobasna nu prezintă valoare pentru armata rusă, ci motiv ca Moscova să-și mențină trupele în regiunea transnistreană.

Pe parcursul lunii decembrie în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol nu au avut loc reuniuni a reprezentanților politici în procesul de negociere. În cadrul grupurilor de lucru (experți), de asemenea nu au avut loc ședințe de lucru.

În cadrul CUC au avut loc cinci reuniuni. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.07 MB]