Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna august 2022 poate fi descris prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii a avut loc întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitaliy Ignatiev, la care au asistat și reprezentanții din cadrul formatului de negocieri „5+2”.
Pe parcursul lunii august 2022, Biroul politici de reintegrare a continuat dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali, în special ONU și Ucraina. În cadrul reuniunii Viceprim-ministrului pentru reintegrare Oleg Serebrian și a Coordonatorul rezident Simon Springett, alături de șefii unor agenții ale Organizației Națiunilor Unite în R. Moldova (UNDP, UN Women, OHCHR) a fost semnat Acordul de implementare a proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale în Moldova”. Proiectul urmărește scopul să îmbunătățească și să consolideze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Dialogul Viceprim-ministrului reintegrării Oleg Serebrian cu Reprezentantul Special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană Yuri Klimenko, s-a concentrat pe ultimele evoluții din formatele de negocieri privind reglementarea transnistreană.
În decursul lunii august, Viceprim-ministrul pentru reintegrare a convocat în ședință coordonatorii din partea Chișinăului în grupurile de lucru sectoriale (experți), în cadrul căreia au fost abordate temele actuale de pe agenda negocierilor, abordările autorităților pe marginea acestora, propuneri și opțiuni viabile de rezolvare a acestora în interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest context, a avut loc prima ședință din anul curent a grupurilor de lucru (experți) pentru telecomunicații şi servicii poștale de la Chișinău şi Tiraspol.
În contextul începerii noului an școlar, Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, în comun cu reprezentanții Biroului politici de reintegrare și a Ministerului Educației și Cercetării, au desfășurat o ședință de lucru cu participarea directorilor a celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
Partea transnistreană pe parcursul lunii august 2022 a menținut dialogului cu Chișinău și a avut o întrunire de lucru cu reprezentantul Ucrainei în procesul de reglementare. În cadrul primului contact al negociatorului șef al părții transnistrene, Vitaliy Ignatiev cu Reprezentantul Special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană Yuri Klimenko, oficialii au purtat o discuție de fond cu privire la stadiul actual al procesului de negocieri, precum și perspectivele de lucru în cadrul formatului „5+2”. La sfârșitul lunii august, în cadrul reuniunii experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul agriculturii, fitosanitar și veterinar, experții de la Tiraspol au manifestat receptivitate și au menționat deschiderea de a contribui la rezolvarea dificultăților întâmpinate de fermierii din raionul Dubăsari, cu transmiterea prin canalul de corespondență la nivel de reprezentanți politici a informării despre accesul la terenuri începând cu data de 1 septembrie anul curent.
În contextul evoluțiilor geopolitice din Ucraina, consilierul administrației președinției ucrainene, Alexei Arestovici, și-a exprimat convingerea că ocuparea de către Rusia a regiunii Nicolaiv-Odesa și astfel, apropierea de regiunea transnistreană, este un scenariu irealizabil. De asemenea, pe fundalul acutizării crizei Taiwanului, Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin, a remarcat că Republica Populară Chineză și Republica Moldova se confruntă cu aceeași sarcină istorică – finalizarea procesului de reunificare a patriei mame. Într-un articol publicat pe site-ul Ambasadei, diplomatul a remarcat că „China are problema Taiwanului, iar R. Moldova are problema Transnistriei”.
În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna august 2022, au avut loc trei reuniuni de lucru: o reuniune a grupurilor de lucru (experți) pentru ocrotirea sănătății; o ședință a grupurilor de lucru (experți) pentru telecomunicații și servicii poștale; și reuniunea experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul agriculturii, fitosanitar și veterinar. În cadrul CUC nu au avut loc reuniuni. În formatul de negocieri „1+1” a avut loc o reuniune a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului, iar în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.
Cronologic, dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean pentru perioada lunii august 2022 arată astfel: