Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – august 2021

În luna august 2021, în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, Chișinău și Tiraspol au continuat negocierile cu partenerii internaționali și au menținut dialogul în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. La începutul lunii august subiectul central din dosarul transnistrean a fost vizita de lucru la Chișinău a șefului-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitriy Kozak. Subiectul circulației internaționale și traversării teritoriului Ucrainei începând cu 1 septembrie 2021 de către autovehiculele cu numere de înmatriculare transnistrene, a fost subiectul care a încheiat luna august în direcția reglementării transnistrene.

Luna august a debutat cu reconfirmarea Biroului politici de reintegrare privind prioritatea subiectului din domeniul educației cu privire la asigurarea cu sedii proprii a celor 8 instituții de învățământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Totodată, la începutul lunii, Viceprim-ministra pentru reintegrare, Olga Cebotari și-a încheiat mandatul, prezentând bilanțul activității sale privind realizarea politicilor pentru reintegrarea țării în perioada 9 noiembrie 2020 – 6 august 2021. Ca urmare a investirii noul Guvern al Republicii Moldova, funcția de Viceprim-ministru pentru reintegrare a fost preluată de Vlad Kulminski. Mandatul de Viceprim-ministru pentru reintegrare, Vlad Kulminski l-a început într-o manieră activă de negocieri în direcția dosarului transnistrean cu partenerii internaționali, OSCE și EUBAM. De asemenea, Viceprim-ministrul pentru reintegrare a avut o întrevedere cu Viceprim-ministrul, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, Oleksii Reznikov. Dialogul oficialilor s-a încadrat în continuitatea parteneriatului anterior inițiat privind efectuarea schimburilor de experiențe și de informații în promovarea politicilor de reintegrare a țării și de gestionare a problemelor generate de nereglementarea conflictelor teritoriale. La sfârșit de lună, Viceprim-ministrul pentru reintegrare în comun cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și ai altor  autorități publice au participat la o întâlnire dedicată subiectului participării în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană. La discuție au participat conducătorii și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.

În decursul lunii, Viceprim-ministrul Vlad Kulminski în comun cu șeful Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani, au efectuat o vizită de lucru în localitățile Coșnița, Cocieri și Molovata Nouă din raionul Dubăsari. Totodată, funcționarii Biroului politici de reintegrare au întreprins o vizită de lucru și în satul Doroțcaia din raionul Dubăsari. În acest context, în decursul lunii august Biroul politici de reintegrare a purtat în format on-line discuții cu președinții de raioane care includ în componența lor localități situate în Zona de Securitate.

Partea transnistreană, la rândul său, a început luna august prin publicarea unui raport cu privire la procesul de negocieri derulat în prima jumătate a anului 2021 și cu o vizită de lucru la Moscova. În cadrul vizitei la Moscova, delegația transnistreană  a avut o întrevedere la Agenția Federală „Rossotrudnichestvo”. În decursul lunii, partea transnistreană a menținut dialogul cu misiunile diplomatice acreditate la Chișinău și a avut o întâlnire de lucru cu o delegație de la Universitatea din Bonn. Cercetătorii din cadrul Universității au fost interesați de aspectele legate de perspectivele normalizării relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. În acest context, adjunctul negociatorului șef al părții transnistrene, Alexandr Stetsyuk a vorbit despre unele aspecte importante care caracterizează dialogul părților și a făcut o referință în detaliu la situația actuală din procesul de negociere.

În luna august, șeful-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitriy Kozak, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. Oficial rus s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ministrul de externe, Nicu Popescu, cu vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski și alți miniștri ai Republicii Moldova. În ceea ce privește dosarul transnistrean, Dmitriy Kozak a menționat că „Federația Rusă este interesată în distrugerea munițiilor care au depășit termenul de exploatare de la depozitul din Cobasna și că Rusia va contribui la soluționarea conflictului transnistrean”.

La sfârșit de lună, Chișinăul a solicitat Kievului să prelungească până la 10 ianuarie 2022 dreptul de a intra pe teritoriul Ucrainei a autovehiculelor cu numere de înregistrare transnistrene. Cu toate acestea, Serviciul Vamal al Ucrainei a emis un comunicat prin care anunță că potrivit ordinului Cabinetului de Miniștri al Ucrainei și al notei Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, de la 1 septembrie 2021, doar vehiculele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova cu plăcuțe de înmatriculare conform formularului convenit și numere neutre, împreună cu alte mașini înmatriculate în conformitate cu legislația Republicii Moldova, vor putea participa la traficul internațional.

Pe parcursul lunii în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol, nu au avut loc ședințe ale grupurilor de lucru (experți). În cadrul CUC, de asemenea, nu au avut loc reuniuni.  În formatul „1+1” și în cadrul formatului de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.09 MB]