Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – august 2020

Sub aspectul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, luna august 2020 poate fi caracterizată prin menținerea contactului părților cu partenerii internaționali și continuarea dialogului între părți  în cadrul grupurilor de lucru (experți). Luna august a debutat cu aprobarea de către Guvernul Republicii Moldova a Hotărârii ce extinde cu şase luni termenul în care agenţilor economici din stânga Nistrului li se permite traversarea punctelor de trecere a frontierei de stat Pervomaisk – Cuciurgan, Goianul Nou – Platonovo şi Novosaviţkoe – Cuciurgan, pentru efectuarea procedurilor de vămuire a mărfurilor. Subiectul principal al lunii august pe agenda procesului de negocieri a fost procesul educațional în instituțiile de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului în contextul organizării noului an școlar 2020 – 2021. Subiectul a fost discutat în cadrul reuniunii grupului de lucru (experți) pentru educației, cu directorii celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului și cu reprezentanții OSCE. La mijlocul lunii, la București au avut loc consultările politice interministeriale moldo-române. În cadrul reuniunii, un subiect aparte al discuției a fost evoluțiile din procesul de reglementare a conflictului transnistrean. România și-a reafirmat angajamentul în favoarea unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile a acestui conflict, având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Pe parcursul lunii, la Chișinău a avut loc ședința Comisiei Guvernamentale pentru Reintegrarea Țării (CGRȚ). În cadrul ședinței a fost examinată situația curentă privind soluționarea conflictului transnistrean. Spre sfârșit de lună, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezentat raportul de activitate pe parcursul mandatului prezidențial. În cadrul discursului, șeful statului a menționat și dimensiunea reintegrării țării, afirmând că mizează pe sprijinul partenerilor strategici în soluționarea conflictului transnistrean.

S-au desfășurat ședința grupului de lucru (experți) pentru educație, și reuniunea grupurilor de lucru (experți) pentru acte de stare civilă și documentare a populației. În cadrul CUC, formatul „1+1” și „5+2” nu au avut loc reuniuni.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.45 MB]