CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – APRILIE 2024

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna aprilie 2024 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. De asemenea, în decursul lunii Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul afacerilor externe, comerțului și afacerilor europene al Maltei, Ian Borg a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova.

Pe parcursul lunii aprilie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din UE și OSCE. În cadrul ședinței de lucru a viceprim-ministrului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian cu Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Ian Borg, însoțit de către reprezentantul special al Președinției în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting și de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling, a fost discutată dinamica curentă a interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol. A fost evidențiată complexitatea situației actuale de securitate internă și regională, fiind reiterată necesitatea menținerii stabilității.

Situația drepturilor omului din regiunea transnistreană a fost abordată în cadrul întrevederii vicepremierului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian cu șefa Departamentului de Executare a Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Clare Ovey. De asemenea, în decursul lunii aprilie, la Chișinău s-a desfășurat Primul Forum de Reintegrare a Republicii Moldova. Evenimentul a avut drept scop să contribuie la dezvoltarea unei viziuni naționale privind procesul de reintegrare a țării, prin intermediul unei platforme de dialog și discuții cu reprezentanții autorităților publice, societății civile, centrelor de cercetare, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice.

La sfârșit de lună, în cadrul unei întrevederi de lucru cu profesorul Ken Endo de la Universitatea din Tokyo șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a făcut o prezentare generală a dosarului transnistrean, a provocărilor și a oportunităților existente în contextul regional actual, precum și a acțiunilor prioritare ale Chișinăului în promovarea unor politici eficiente de reintegrare a Republicii Moldova.

Partea transnistreană în decursul lunii aprilie 2024 a menținut dialogul cu Chișinău, Rusia și OSCE. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii a avut o întrevedere cu Președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg. În cadrul întrunirii a fost remarcat că, procesul de negocieri dintre părți este complet absent. În decursul lunii, negociatorul adjunct de la Tiraspol, Alexandr Stețiuk a avut o întrunire cu reprezentanții UNICEF. În cadrul conversației, interlocutorii și-au confirmat interesul reciproc pentru continuarea activității umanitare în diverse domenii.

În contextul evoluțiilor militare din Ucraina, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a remarcat că, Rusia nu ar trebui în niciun fel să participe la procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna aprilie 2024, nu au avut loc reuniuni de lucru a experților. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii aprilie de două ori. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [726.70 KB]