CRONOLOGIA PROCESULUI DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN – APRILIE 2023

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat în luna aprilie 2023 s-a remarcat prin continuarea negocierilor părților cu partenerii internaționali și menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.

Pe parcursul lunii aprilie anul curent, Biroul politici de reintegrare a menținut dialogul privind dosarul transnistrean cu partenerii internaționali. Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian a avut o serie de reuniuni de lucru cu oficiali din UE, SUA și OSCE. În cadrul ședinței de lucru în format online a viceprim-ministrului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian cu Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentant special al Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, a fost discutată dinamica curentă a interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol. A fost evidențiată complexitatea situației actuale de securitate internă și regională, fiind reiterată necesitatea menținerii stabilității. În cadrul reuniunii de lucru a viceprim-ministrului pentru reintegrare cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a fost reconfirmată disponibilitatea Chișinăului de a continua dialogul constructiv în formatele ,,1+1” și al grupurilor de lucru sectoriale în vederea identificării soluțiilor tehnice și durabile la problemele actuale (libera circulație, accesul permanent la terenurile agricole din raionul Dubăsari, reparația podurilor de peste râul Nistru, utilizarea rațională a resurselor de apă etc.), precum și accentuată necesitatea renunțării Tiraspolului la tactica politizărilor excesive și a condiționărilor inacceptabile. La final de lună, șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani a avut o întrevedere de lucru cu o delegație compusă din directori pe politici de securitate din partea statelor-membre ale Uniunii Europene, aflați într-o vizită de documentare în Republica Moldova. Oficialii UE au fost informați despre activitatea în formatele de dialog privind reglementarea transnistreană și situația regională curentă.

Partea transnistreană în decursul lunii aprilie 2023 a menținut dialogul cu Chișinău, Rusia, SUA și OSCE. La început de lună, negociatorul șef de la Tiraspol, Vitaliy Ignatiev a avut o reuniune cu politologul și expertul din SUA John Kavulich. Tema principală a conversației a fost provocările internaționale actuale și impactul acestora asupra Transnistriei. Vitaliy Ignatiev a subliniat că poziția regiunii s-a deteriorat semnificativ, aceasta a devenit „ostatic” al proceselor globale asociate confruntării tot mai mari dintre Rusia și Occident. De asemenea, în decursul lunii, o delegație a administrației de la Tiraspol a efectuat o vizită de lucru în Rusia. Delegația transnistreană a participat la o masă rotundă organizată de Comitetul pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, pe subiectul „Dialogul interparlamentar pentru menținerea păcii și stabilității pe malul Nistrului”. În cadrul mesei rotunde, participanții au făcut schimb de opinii cu privire la posibilele forme de sprijin social, umanitar și economic pentru populația din regiunea transnistreană, inclusiv perspectivele implementării unui număr de programe pentru păstrarea legăturilor istorice, culturale și educaționale. În cadrul întrevederii, negociatorului șef de la Tiraspol, Vitaliy Ignatiev cu Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting, a fost subliniat că orice încercări de revizuire a mecanismelor de dialog existente în condițiile actuale sunt periculoase și contraproductive.

În decursul lunii aprilie anul curent, în cadrul vizitei de lucru a Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Thomas Mayr-Harting, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean a remarcat că, Republica Moldova va continua să asigure pacea și securitatea în regiunea transnistreană, iar calea de aderare la Uniunea Europeană pe care a ales-o nu reprezintă un obstacol în rezolvarea conflictului transnistrean.

În cadrul grupurilor de lucru (experți), în luna martie aprilie 2023, nu au avut loc reuniuni de lucru a experților. Comisia Unificată de Control s-a reunit în decursul lunii aprilie de două ori. În formatul de negocieri „1+1” și în formatul „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [723.88 KB]