Conferința OTB Sibiu: „Republica Moldova în noul context regional”

Conferința OTB Sibiu: „Republica Moldova în noul context regional”

În contextul aniversării a 104 ani de la unirea Basarabiei cu România, Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a organizat în data de 27.03.2022 o Conferință intitulată: „Republica Moldova în noul context regional”.

Invitați la lucrările Conferinței, în calitate de vorbitori au fost Directorul Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT), lector univ. dr. Marius Șpechea și asist. univ. drd. Mihai Melintei, membru cercetător al LACT. Ca participanți, au fost prezenți basarabenii din Sibiu, care își fac studiile la ULBS și membrii Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu, prezidați de Petru Arnăutu, președinte al Organizației.

În cadrul Conferinței invitații au purtat discuții despre Republica Moldova în actual context regional geopolitic din Europa de Est pe fundalul războiului din Ucraina. În acest sens, a fost atrasă o deosebită atenție problematicii transnistrene, care accentuează anumite riscuri și vulnerabilități  de securitate în contextul actual și care reclamă o atenție sporită. Invitații la Conferință au realizat o  trecere în revistă a posibilelor scenarii de viitor ale Republicii Moldova, quo vadis, spre Occident sau Eurasia?, menționând politica externă și instrumentele de influență asupra Chișinăului, atât ale Federației Ruse cât și  ale SUA (fiind prezentată o analiză comparativă a acestora).

De asemenea, un subiect abordat de cei doi vorbitori a fost cel cu privire la trupele ruse din regiunea transnistreană (GOTR) și misiunea de pacificare, care au generat temeri de securitate, mai ales în faza de început al conflictului din Ucraina.  În acest sens, fiind exprimată importanța abordărilor prudente, atât din partea Chișinăului  cât și a Tiraspolului în vederea prevenirii  materializării unor scenarii negative în regiune.

În urma prezentării unor idei și ipoteze de lucru ale invitaților Conferinței, participanții au venit cu o serie de întrebări, care au vizat subiecte precum problema energetică a Republicii Moldova și posibilitatea rezolvării conflictului transnistrean în contextul refuzului resurselor energetice ruse; parcursul integrării europene al Republicii Moldova; situația economică din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană;  scenariile cu privire la unirea României cu Republica Moldova; cultura și valorile europene în contextul mișcării socio-politice „cancel culture” etc. Invitații au oferit răspunsuri detaliate pentru fiecare întrebare, menționând specificul fiecărei probleme.

Concluziile evenimentului au  fost mai degrabă de conștientizare a complexității situației din regiune, dar și importanța menținerii unor abordări pozitive creatoare de punți/ dialog real la nivel societal și mai ales între cele două maluri ale Nistrului. Situația Republicii Moldova în noul context regional este ca o ecuație de gradul 3, care necesită o rezolvare atentă și complexă. În final, a fost încurajat procesul de integrare european, început de Republica Moldova la sfârșitul anului 2013 și s-a subliniat scenariul modelului austriac și finlandez pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean, mulțumește Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu pentru organizarea Conferinței și invitația de a participa la lucrările acesteia. Apreciem efortul  participanților și organizatorilor pentru buna organizare și dialogul purtat într-o manieră deschisă și constructivă.