Metodele neortodoxe și diverse pe care Rusia le aplică în estul Ucrainei, descrise ca „război hibrid”, au fost testate anterior „la periferiile Federației Ruse”, inclusiv în Republica Moldova. De această părere este expertul de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia, Michael Cecire, exprimată într-un comentariu pentru BBC, citat de UNIMEDIA.
„În Georgia, Republica Moldova și chiar în Azerbaidjan, Moscova a ajutat la crearea condițiilor favorabile instigărilor la sentimente separatiste, chiar și în situații în care populația este departe de a avea un consens, cum au arătat sondajele din Ucraina”, spune Michael Cecire.
Federația Rusă joacă simultan rolurile de agresor, garant și pacificator în Transnistria. Când trupele ruse au intervenit de partea separatiștilor în timpul „războiului nedeclarat” cu Republica Moldova în anul 1992, au repurtat o victorie militară și au impus pacea menținută de „pacificatorii” ruși.
Transnistrenii sunt încurajați să se vadă drept „compatrioți” ruși – obiectul unei potențiale intervenții umanitare și militare ruse. Rusia acordă subvenții economice, finanțează infrastructura și oferă tuturor pensionarilor un adaos de 15 dolari pe lună – o sumă enormă pentru populație săracă.
Există beneficii ideologice de a fi „rus”, spre deosebire de cetățenia celei mai sărace țări din Europa, asta deși mulți dețin mai multe pașapoarte inclusiv cel moldovenesc devenit mai popular după ce posesorii săi au obținut posibilitatea de a călători fără vize în Europa.
În urma „înghețării” acestui conflict, Rusia a obținut de facto drept de veto asupra politicii moldovenești.