Anatoli Dirun: „Transnistria nu e doar dorința unui om, Transnistria este o societate…”

Un interviu cu directorul Școlii de cercetări politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun.

 

Duminica, 11 decembrie în regiunea transnistreană a început oficial campania electorală pentru funcția de lider al regiunii. Un sondaj realizat săptămâna trecută de Centrul rus de studiere a opiniei publice VȚIOM, cu sediul la Moscova, îl dă favorit al cursei electorale pe Vadim Krasnoselski, președintele Sovietului suprem. Peste 25% dintre respondenții au declarat că și-ar da votul pentru ca acesta să devină șef al administrației de la Tiraspol. Evgheni Șevciuk ar fi susținut de doar 14% dintre respondenți. Prezența declarată la alegeri ar fi una foarte înaltă, de peste 80%.

Care este raportul de forțe dintre potențialii concurenți la fotoliul de președinte? Corespondenta noastră la Tiraspol a stat de vorbă cu directorul Școlii de cercetări politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun.

Europa Liberă: În regiunea transnistreană începe oficial campania electorală pentru alegerile așa-numite prezidențiale, dar deja de mai multă vreme sunt foarte vizibile elemente ale luptei pentru voturile electoratului. Din punctul Dumneavoastră de vedere, cine este favoritul de facto al cursei electorale?

Anatoli Dirun: „Orice campanie electorală pentru alegerea unui lider este diferită de cea precedentă, iată de ce pronosticurile construite pe baza alegerilor locale, a alegerilor în Legislativ sau a președintelui în Transnistria de multe ori nu corespund așteptărilor unora sau altora dintre jucători.

Campania electorală începe oficial acum, însă neoficial aceasta e demult în toi și este discutată de principalii ei participanți și principalele grupuri de interese – și de reprezentanți ai Sovietului suprem, și de cei ai instituției prezidențiale. De mai multe ori până acum Evgheni Șevciuk, comentând uneori anumite evenimente, le punea în legătură cu campania electorală care ar fi început. Chiar așa și spunea, direct: „Eu cred că deja este vorba despre pregătirea de alegerile viitoare”.

Așa că se poate spune că campania electorală la noi e în toi neoficial de mai multe luni. Dacă e să folosim terminologia militară, se poate spune că desfășurarea forțelor de bază pentru data de 11 septembrie s-a încheiat. Acest lucru poate fi calificat diferit – există și părți bune, și părți slabe. Dar în ce măsură o strategie sau alta a fost sau nu corectă se va putea vedea în funcție de rezultate. Pentru cineva va fi o victorie, pentru cineva – o înfrângere, pentru că în alegeri nu există un loc doi onorific.

Principalii doi candidați în această cursă sunt în primul rând actualul lider al regiunii, Evgheni Șevciuk, care a declarat în cadrul conferinței sale de presă anuale că va candida pentru un al doilea mandat. Și este evident că va fi înaintat și un candidat care reprezintă în acest moment politica promovată de Sovietul suprem și de adepții acestuia – este vorba despre Vadim Nikolaevici Krasnoselski, care, de asemenea a declarat că odată cu începerea oficială a campaniei electorale își va anunța decizia. Din câte îmi amintesc, a spus așa: „Mai aveți încă puțină răbdare”.

Eu cred că nu vor fi niciun fel de surprize. În sensul bun, cu ghilimele – Vadim Nikolaevici este deja „condamnat” să fie candidat, în sens pozitiv. Vedem în ultimele luni acțiuni active din partea Sovietului suprem în această direcție, din punct de vedere politic este stabilit obiectivul maxim. Ceea ce înseamnă obținerea funcției de șef al administrației.

De facto, în jurul acestor doi participanți la campania electorală va derula intriga de bază.

Europa Liberă: Există o astfel de noțiune precum „candidați tehnici”. Din punctul Dumneavoastră de vedere, cât de mari sunt șansele acestora de a deturna o anumită parte din voturi și de a crea astfel o intrigă suplimentară?

Anatoli Dirun: „Aici e o chestiune de strategie și de fixare a sarcinilor – cine și cum planifică să-și obțină niște rezultate pozitive. Și aici avem de a face cu o situație foarte interesantă, când toată lumea își dorește totul și imediat. Cu aplicare la alegerile noastre asta se manifestă prin faptul că fiecare dintre candidați vrea să câștige din primul tur. Acest lucru ar demonstra o susținere puternică din partea populației și un credit de încredere foarte mare. Și de regulă liderii politici încearcă să-și consolideze victoria din primul tur. Acest lucru este caracteristic nu doar în Transnistria – să ne amintim și campania electorală pentru alegerile președintelui Rusiei, când era principial ca șeful statului să câștige din primul tur.

Eu cred că o astfel de sarcină – să câștige din primul tur – și-au propus cel puțin doi candidați. Dar dacă vom face o analiză a situației în derulate vom vedea că cel mai fezabil și mai aproape de realizarea acestei sarcini este Vadim Nikolaevici Krasnoselski. Se poate discuta mult subiectul, dar eu sunt sigur că vor fi puse în aplicare toate posibilitățile, toate forțele pentru ca subiectul să fie definitiv închis încă din primul tur.

În ceea ce-l privește pe președintele Șevciuk, trebuie să subliniem că în mod sigur acesta își va folosi poziția pentru a nu admite victoria din primul tur a contracandidatului său, a oponentului. Vom vedea deja cum va alege acesta să-și realizeze sarcina respectivă.

Dacă se va recurge la așa-numiții candidați tehnici? Se va vedea. Din punctul de vedere al politologiei candidații tehnici sunt factori acceptabili ai procesului electoral. Fiecare candidat este o personalitate, fiecare candidat înseamnă și o echipă, înseamnă niște oameni. Și chiar dacă nouă ni se pare că în raport procentual susținerea acestora nu este mare, oricum este vorba despre voința și opțiunea alegătorului. Iată de ce din punct de vedere tehnologic este interesant cine, cum și de la cine va lua voturi, ce segmente de populație va deturna.

Dacă e să revenim la chestiunile strategiei, atunci sarcina candidaților sub acest aspect este de a-și mobiliza la maxim adepții. Însă dacă adepții vor migra dintr-o parte în alta, dacă vor pleca la alți candidați, atunci acest lucru va fi în defavoarea în principal a actualului șef al regiunii. În fața acestuia acum stă o sarcină destul de dificilă – el trebuie să-și mobilizeze adepții pe care sunt sigur că îi are.

Iar sarcina lui Vadim Nikolaevici este de a menține trendul pe care îl are în acest moment, de a menține acel loc întâi în percepția oamenilor. Dar vreau să spun că în pofida faptului că până la alegeri au mai rămas trei luni, aparent puțin, totuși din punct de vedere electoral este o perioadă foarte lungă. Și pot avea loc evenimente care pot influența radical opinia oamenilor și preferințele lor de vot.”

Europa Liberă: În societate se vorbește despre faptul că dorind să rămână la putere actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, ar putea recurge la măsuri extreme – adică să creeze artificial o situație de conflict, în rezultatul căreia în Transnistria să fie declarată stare de urgență. În astfel de cazuri legislația spune că alegeri nu pot avea loc. Există teren pentru astfel de speculații sau putem spune că nu sunt decât zvonuri?

Anatoli Dirun: „Eu cred că este o prostie. În perioada campaniei electorale diseminarea dezinformărilor, a zvonurilor, a bârfelor are un caracter organizat și nu e de mirare că sunt și unii care lansează zvonuri cu privire la faptul că cineva ar putea introduce stare de urgență.

Puterea, da, ea este o chestie complicată. Cum spunea Nietzsche: lăsați-i omului totul, dar luați-i puterea și acesta va fi cel mai nefericit om. Iată de ce nimeni niciodată nu renunță așa, pur și simplu, de bună voie, la putere. E de înțeles – asta presupune biroul, fotoliul, posibilități suplimentare, o cu totul altă realitate… Iată de ce nimeni niciodată nu a cedat puterea așa, pur și simplu. Întotdeauna a fost vorba despre un joc, să zicem așa, la limita încălcării regulilor.

Dar Transnistria nu e doar dorința unui om, Transnistria este o societate și în anii precedenți oamenii au arătat că în pofida unei reacții negative ale aceluiași Soviet suprem sau președinte, societatea este capabilă să se apere și să aibă propriul punct de vedere.

Particularitatea cea mai importantă a acestei campanii în Transnistria, pentru tot procesul electoral, este că în acest moment, potrivit studiilor noastre, partea cea mai mare a populației nu poate spune cu certitudine, cu trei luni înainte de alegeri, că unul sau altul dintre candidați este favoritul incontestabil al cursei. Este un simptom interesant acesta, care trebuie să pună pe gânduri candidații.”

Europa Liberă: Foarte curând în Transnistria se vor deschide secții de votare pentru alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse. Cum credeți, această companie, pentru alegerile din Rusia, poate influența în vreun fel și rezultatele alegerilor pentru funcția de șef al administrației transnistrene? Au vreo legătură între ele aceste două evenimente?

Anatoli Dirun: „Există, bineînțeles, o anumită legătură. Dar totuși sunt două procese paralele, diferite. Și motivațiile pe care le au cetățenii Federaţiei Ruse din Transnistria la alegerile pentru Duma de stat vor fi diferite de cele de la alegerile pentru președintele Transnistriei.

Se poate presupune că alegerile în Duma de stat pot servi ca o motivație în plus pentru acea parte a electoratului care încă stă pe gânduri dacă să-și dea sau nu votul unuia sau altuia dintre candidați. Și candidatul care acum este prezent pe afișele electorale rusești, în această campanie, ar putea beneficia de anumite bonusuri din partea alegătorilor. Ar putea fi deci un element de tehnologie electorală pentru a convinge alegătorii că viitorul este împreună cu Rusia.

Vreau să subliniez că toți cei care se ocupă la modul serios de procesele electorale înțeleg foarte bine că acesta este un factor foarte important, dar totuși nu determinant pentru alegerile care vor avea loc la noi pe 11 decembrie. Pentru că din septembrie până pe 11 decembrie va trece destul de mult timp, se vor comite destule greșeli, se vor arunca în public destule documente, vor fi organizate întâlniri… Și nu este vorba despre faptul că oamenii au o memorie scurtă, că nu vor mai ține minte pentru cine au votat. Pur și simplu atunci vor conta un pic alte motivații care vor determina opțiunea alegătorilor.”

 

Sursa: http://www.europalibera.org/a/27981497.html