Anatol Şalaru a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre implicaţiile aplicaţiilor militare desfăşurate săptămâna trecută de GOTR pe malul Nistrului, în apropiere de Tiraspol, unde mai multe unități de tehnică blindată au trecut în forță râul de pe malul stâng pe malul drept, asistate și de aviație.
„Orice pacificator, după cum am văzut și în Kosovo, trebuie să asigure neutralitate, nu se poate implica nici de o parte, nici de alta. Pacificatorii întotdeauna trebuie să fie neutri pentru a câștiga încrederea ambelor părți. Așa cum face OSCE, de exemplu, în Ucraina de este, așa cum face ONU în alte țări ale lumii unde se bucură de încrederea ambelor părți angajate în acest conflict. În cazul nostru, în cazul de față Rusia face aplicații militare, exerciții comune, înarmează, antrenează, pregătește, susține financiar regimul separatist de la Tiraspol. De aceea nimeni astăzi nu mai poate justifica necesitatea prezenței armatei ruse, contingentul de pacificatori din Transnistria. Acest contingent trebuie retras și trebuie înlocuit cu o misiune ONU de pacificare, o misiune civilă așa exact cum este în Kosovo. Reprezentanța ONU coordonează toate organizațiile, toate misiunile care au menirea de a menține pacea în Kosovo. Sub egida ONU se află toți, inclusiv militarii”, explică în interviu ministrul Apărării.
Întrebat dacă instalarea unei misiuni civile în stânga Nistrului ar însemna o cale frontală de conflict cu Rusia, Anatol Şalaru răspunde: „Rusia vrea să stea aici, vrea să o iubim cu forța, să o iubim cu de-a sila. Nu poți să-ți impui voința cu arma și conflictul nu poate să existe, deoarece Rusia este conștientă că prezența lor înseamnă doar susținerea regimului transnistrean și bineînțeles că ei vor să-i susțină în continuare. Dar noi, prin mecanismele internaționale pe care le avem la dispoziție cu ajutorul ONU, cu sensibilizarea cancelarilor europeni și americani, noi trebuie să impunem această schimbare. Mai mult decât atât, noi putem să-i invităm și pe ruși cu misiunile lor să participe, așa cum au și ei ofițeri de stat major în Kosovo, deși au susținut pe față o parte din acel conflict, dar sub egida ONU, nu sub controlul Moscovei”.
„Până anul trecut, niciodată militarii ruși nu s-au implicat în activitatea transnistrenilor, niciodată nu au mers nici la paradă împreună, nu au făcut nimic în comun. Ei au înțeles că este ilegal dacă ar face acest lucru și ar stârni și mai mult nemulțumirea populației. Este pentru prima dată când fac acest lucru și cu atât mai mult este sfidător acest lucru pentru noi și pentru toată lumea. Este un semnal pe care ei încearcă să ni-l transmită: sau este disperare, sau încearcă să transmită acest semnal și Ucrainei și nouă datorită faptului că noi am cerut mai multe lucruri în ultimul timp și am readus la ordinea zilei problemele care există și care au încercat să le bage sub presiune. Și cetățenii noștri, și politicienii trebuie să înțeleagă că atâta timp cât vor exista trupele GOTR în Transnistria această problemă nu va putea fi rezolvată, fiindcă aceasta înseamnă un semnal clar că Rusia va susține în continuare regimul de la Tiraspol. Faptul că ei au încercat să iasă acum, au ieșit împreună, au încercat să demonstreze nu știu ce, înseamnă și un mesaj către transnistreni că Rusia deși nu le mai dă bani, dar nu au uitat de ei, îi ajută și îi susține. Anul acesta vor fi alegeri și Rusia este cu voi și nu vă descurajați, fiindcă în Transnistria situația nu este ușoară, nu este ușoară nici la noi, dar acolo este mult mai grea. Mesajul este pentru toți și depinde de fiecare, de nivelul său de percepție ce vrea să înțeleagă și ce înțelege din acest lucru. Trebuie să înțelegem că în Moldova nu va fi stabilitate, nu vor exista investiții, nu va exista bunăstare, nu va exista dezvoltare economică atâta timp cât trupele GOTR se află în Transnistria. Deși, unii încearcă să abată atenția opiniei publice în altă parte, dar asta așa este. Trebuie să înțelegem, trebuie să fim conștienți de asta și trebuie să dăm dovadă de fermitate și duritate în aceste negocieri cu Rusia și să sensibilizăm cancelariile europene pentru a obține retragerea armatei ruse din Transnistria”, mai spune Anatol Şalaru.
Sursa: http://infoprut.ro/44912-anatol-salaru-in-rep-moldova-nu-vor-exista-investitii-cat-timp-trupele-ruse-se-afla-in-transnistria.html