Analiză // Explozia depozitelor militare rusești din Transnistria va avea puterea bombei atomice

Grupul Operativ al Trupelor Ruse se află în Transnistria din anul 1995. Contingentul este de 1200 de militari. GOTR a fost creată în baza Armatei a 14-a a URSS. Potrivit unor estimări ale experților, în depozitele din Cobasna se află între 19.000 și 21.000 de tone de muniții, dintre care 57% sunt învechite și nu pot fi folosite sau transportate.

Pericolele legate de munițiile rusești din Cobasna

Depozitele de muniții din Cobasna prezintă un pericol ecologic, tehnogenic și ecologic serios nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina. În anul 2005, Academia de Științe din Republica Moldova a publicat raportul de expertiză privind amenințările venite ca urmare a acumulării armamentului în regiunea transnistreană, scrie inforesist.org.

O eventuală explozie a depozitului militar din Cobasna poate fi comparată cu detonația unei bombe nucleare de o capacitate de 10 kilotone, care a fost aruncată peste orașul Hiroșima în anul 1945.

O eventuală explozie a depozitelor poate conduce la distrugerea pereților de cărămidă, structurilor de beton armat din localitățile care se află la o distanță de 4,5 de kilometri de epicentru. După explozie se va forma un crater cu o rază de 1,5 kilometri și cu o adâncime de 75 de metri. Cu toate acestea, în condițiile în care în Cobasna se află într-un mediu rural, raza de acțiune a exploziei poate ajunge la 40-50 de kilometri (distanța până la Kotovsk, regiunea Odesa, este de 30 de kilometri). De aceea, efectele exploziei pot fi comparate cu prejudiciile aduse de un cutremur de 7-7,5 grade.

Experții au subliniat că o explozie a depozitului de muniții din satul Cobasna va conduce la afectarea populației, la o catastrofă umanitară și ecologică în regiunea de nord est a Republicii Moldova și pe teritoriul Ucrainei pe o suprafață de la 500 până la 3000 de kilometri pătrați.

Reciclarea și evacuarea armamentului este în acest caz singura posibilitate de a preveni orice explozie spontană a munițiilor ce se află în depozitele militare din Transnistria încă de pe timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Depozitele militare din Transnistria

În anul 2000, în depozitele rusești din Cobasna se aflau aproximativ 42.000 de tone de arme și muniții, ceea ce înseamnă în jur de 2500 de vagoane de gloanțe, obuze, grenade și proiectile aeriene.

Primele muniții au fost depozitate în Cobasna în anul 1940, iar după crearea districtului militar vestic, URSS a înecput să țină acolo o rezervă strategică de arme. La sfârșitul anilor 1990, când s-a pus problema privind evacuarea armamentului din statele Pactului de la Varșovia, aici au fost aduse munițiile din fosta RDG, din Ungaria, Cehoslovacia. Depozitele, erau sub controlul de facto a trupelor rusești: Republica Moldova nu controlează teritoriul Transnistriei ocupate începând cu anul 1992.

Începând cu anul 2000 până în anul 2004, din Transnistria au fost evacuate și distruse circa 50% din muniții, armament și tehnică militară. Potrivit unor estimări ale experților, în depozitele din Cobasna se află între 19.000 și 21.000 de tone de muniții, dintre care 57% sunt învechite și nu pot fi folosite sau transportate. Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a declarat că distrugerea acestor muniții poate fi realizată pe poligoanele militare din Republica Moldova cu suportul tehnic și material al SUA și OSCE.

Evacuarea munițiilor poate fi realizată prin trei căi: pe cale maritimă, prin intermediul portului moldovenesc de la Giurgiulești, pe cale aeriană prin intermediul aerodromului din Mărculești și pe cale terestră, printr-un coridor verde pe teritoriul ucrainean.

Angajamentele Rusiei

În anul 1999, Rusia s-a angajat în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul să retragă armamentul și militarii de pe teritoriul transnistrean până în anul 2001, scrie inforesist.org

Timp de 25 de ani, Republica Moldova a ridica, în repetate rânduri, problema privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său. Republica Moldova propune transnistrenlor o autonomie în cadrul unui stat unitar, iar după retragerea misiunii de pacificare, promite că va aduce o misiune civilă multinațională.

De cealaltă parte, Kievul a susținut Chișinăul denunțând în iunie 2015 înțelegerea privind cooperarea în domeniul militar cu Rusia care presupunea inclusiv tranzitarea teritoriului ucrainean de către soldații ruși, dislocați în Transnistria.

În aprilie 2016, Ambasadorul cu misiuni speciale a Rusiei, Serghei Gubarev a declarat că GOTR va fi retras din Transnistria „Imediat ce va apărea oportunitatea de evacuare și reutilizare a armamentului din depozitele din Cobasna, necesitatea existenței grupului de trupe rusești în Transnistria va dispărea”.

Acum, potrivit diplomatului rus, acest lucru este imposibil din cauza situației din Ucraina. „Singura posibilitate de retragere a munițiilor este tranzitarea teritoriului ucrainean. Nu pot să-mi închipui că există acum un om care își va asuma responsabilitatea de transportare a eșaloanelor cu o încărcătură periculoasă prin teritoriul Ucrainei, în timp ce acolo au loc asemenea evenimente dramatice”.

Totodată, liderul regiunii separatiste, Evgheni Șevciuk, a declarat că este absolut împotriva evacuării trupelor ruse din regiune, pentru că această retragere ar provoca o nouă vărsare de sânge.

Este evident că poziția oficială a Federației Ruse cu privire la această problemă va fi formulată după alegerile prezidențiale din 13 noiembrie. De vectorul politicii externe a noului președinte va depinde în mare măsură decizia privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

 

Sursa: http://deschide.md/ro/stiri/politic/2925/Analiz%C4%83–Explozia-depozitelor-militare-ruse%C8%99ti-din-Transnistria-va-avea-puterea-bombei-atomice.htm#.WCH-os828g8.facebook