Analiză. Cum Rusia poate desfășura un război total împotriva Republicii Moldova

28/06/2017 11:40

Foto: Novostipmr

Rusia poate cuceri Republica Moldova cu ajutorul forțelor din Transnistria, implicând contingentul din Crimeea, Flota Mării Negre, contingentul Districtului Militar Vest. Experții au descris în detalii cum ar putea avea loc și de ce noi avem nevoia stringentă de a ne apropia de NATO.

Institutul de cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe și Centrul de Informare și Documentare privind NATO au organizat la 27 iunie o masă rotundă cu genericul „Riscuri și amenințări la adresa securității naționale a Republicii Moldova: cum le evaluăm?”. Tot în aceeași zi, președintele Igor Dodon a retras Proiectul strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni privind implementarea acestuia.

Discursurile și luările de atitudine din cadrul mesei rotunde au acoperit pluridisciplinar tema securității naționale. Experții din mediul științific și din societatea civilă au abordat chestiuni ce țin de geopolitică, război informațional ca parte a războiului hibrid, chestiuni ce se referă la amenințări la adresa securității frontierei de stat, amenințări militare directe la care R. Moldova ar urma să facă față.

Amenințarea la adresa securității statului Republica Moldova nu este un lucru ipotetic, abstract, ci este o situație concretă, care se materializează acum prin intermediul unui război hibrid. În viitor, această amenințare se poate materializa într-un război de facto, în sensul clasic al cuvântului. Experții care au participat la masa rotundă au concluzionat că Republica Moldova trebuie să se integreze în NATO. O altă concluzie a mesei rotunde este că Republica Moldova nu poate face față de una singură nici amenințărilor venite din raioanele sale de est – Transnistria.

Analiza unui eventual război

Reprezentantul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, colonelul Iurie Gârneț, a vorbit în cadrul mesei rotunde anume despre această amenințare. Expertul a explicat unde se află Republica Moldova din perspectiva geografico-militară.

Direcția strategică Vest a teatrului de război european  începe cu Munții Ural și se termină la Oceanul Atlantic, coasta de vest a Franței. O altă direcție strategică este cea de Nord-est, încadrată între Munții Carpați și Munții Caucazului, care este și o direcție maritimă. Anume pe această direcție se află Republica Moldova și include câteva direcții operativ-strategice: Podolică, care este încadrată între Carpații de Vest și râul Nistru și trece pe axa Kiev, Tiraspol, Chișinău, Iași. O altă direcție operativă este cea sud-ucraineană, care trece prin partea de sud a R. Moldova.

„Am ajuns la concluzia că la adresa securității R. Moldova există mai multe riscuri și amenințări cu caracter militar. În primul rând, sunt forțele armate ale așa numitei republici moldovenești nistrene și forțele armate ale Federației Ruse (GOTR) dislocate în raioanele de est a Republicii Moldova. În al doilea rând, este vorba despre  forțele armate ruse din peninsula Crimeea și cele dislocate în regiunea militară Vest”, a declarat colonelul Iurie Gârneț.

Efectivele din raioanele de est

R. Moldova ar putea înfrunta în viitor două tipuri de război – război sau conflict de mică intensitate sau război sau conflict de mare intensitate, total. În cazul primului război, acțiunile militare se vor desfășura pe o singură direcție strategică, iar în cazul războiului total, acțiunile se vor desfășura pe 2 sau pe 3 direcții operativ-strategice.

Expertul constată că războiul de mică intensitate are o probabilitate de desfășurare foarte mare. Acesta va produce distrugeri medii și se va desfășura pe direcția operativ Central-ucraineană. Inamicul va fi Rusia, în special așa-numitele forțe armate ale Transnistriei deopotrivă cu GOTR.

Efectivele așa-numitelor forțe armate ale Transnistriei numără pe timp de pace între 10.000 și 15.0000 de militari, pe timp de război numărul acesta poate crește la 23.500 de militari, ca urmare a mobilizării a 5-10% din numărul populației. Acest număr de militari ar putea forma 7-8 brigăzi de infanterie motorizată sau infanterie ușoară. Pregătirea de luptă a militarilor și pregătirea operativă a comandamentelor este bună. Inclusiv, militarii sunt asigurați cu armament, tehnică și muniții.

Totodată, Forțele Federației Ruse dislocate în raioanele de est (GOTR) au un efectiv aproximativ 2000 – 3000 de militari, ceea ce constituie o brigadă de infanterie motorizată. Expertul constată că posibilitatea de mobilizare în cadrul GOTR este mică, chiar dacă există un nucleu organizatoric în acest sens. Pregătirea de luptă a militarilor și pregătirea operativă a comandamentelor este bună. Inclusiv, militarii sunt asigurați cu armament, tehnică și muniții.

Desfășurarea unui conflict de mică intensitate

Această grupare de forțe ruso-transnistrene poate desfășura operațiuni cu o adâncime de 50-60 de kilometri și cu o durată de 3-4 zile pe direcția central-ucraineană. Deci, la aproximativ 50 de kilometri de la Nistru.

În cazul declanșării conflictului de mică intensitate, la prima etapă se va pune accent pe desfășurarea intensivă a operațiunilor informaționale. Va urma sprijinirea multilaterală a acțiunilor separatiste de pe teritoriul Republicii Moldova – UTA Găgăuzia. În cea de a doua etapă va urma declanșarea acțiunilor militare propriu-zise sub pretextul operațiunilor de pacificare. În cadrul acestei etape, forțele armate ruso-transnistrene vor executa lovituri de artilerie asupra principalelor elemente de infrastructură, vor desfășura operațiuni speciale împotriva forțelor militare ale R. Moldova, vor declanșa operațiuni ofensive. Întru-un final se vor desfășura operațiunile post-conflict, construirea păcii.

Războiul total

Iurie Gârneț apreciază declanșarea unui război total împotriva R. Moldova ca foarte mică. Caracterul distructiv al acestuia va fi foarte mare. Războiul total se va duce pe cel puțin 2 direcții – direcția central-ucraineană și direcția sud-ucraineană. Forțele implicate vor fi desigur mult mai impunătoare, iar capitularea Republicii Moldova va fi mai curând o chestiune de ordin tehnic.

Cel mai probabil, în cadrul acestui război total vor fi implicate așa-numitele forțe armate ale Transnistriei, GOTR, Forțele Armate ale Federației Ruse din Crimeea și Forțele Armate din Districtul Militar Vest al Federației Ruse.

Respectiv, Rusia va putea să intre în forță cu armata dislocată în Crimeea, aproximativ 30.000 de militari sau 7 brigăzi motorizate, reprezentând forțe terestre și Flota Mării Negre. Pregătirea de luptă ale acestora este bună, asigurarea cu armament, tehnică și muniții este și ea bună, iar capacitatea de proiecție a forței este foarte bună, la fel este și capacitatea de lovire la mare distanță datorită aviației și a rachetelor de croazieră de tipul Iscander care au o rază de acțiune de 600 km.

Forțele Armate ale Federației Ruse din Districtul Militar Veste dispun de efective de 67.000 de militari, aproximativ 15 brigăzi de infanterie motorizată. Toate notele pentru aceste efective este foarte bună – pregătirea militarilor, asigurarea cu armament și tehnică, capacitatea de proiecție și de lovire la mare distanță.

În cadrul acestui război total, vor fi declanșate două operațiuni de nivel operativ pe cele două direcții menționate. Operațiunile de vor desfășura la o adâncime de  de 80-100 de kilometri, pe întreg teritoriul R. Moldova, iar durata războiului va fi de 6-7 zile.

Totul va începe cu o ofensivă informațională, sprijinirea separatismului, va urma invazia sub pretextul unei operațiuni de pacificare. Operațiunea de „pacificare” propriu-zisă va consta din lovirea principalelor obiective politico-militare, economice și de infrastructură cu ajutorul aviației și rachetelor de croazieră. Apoi va fi lansat desantul aerian în adâncul republicii și operațiunile ofensive terestre.

Expertul concluzionează că autoritățile moldovene ar urma să analizeze cât mai realist amenințările de ordin militar, să pregătească sistemul național de apărare pentru reacție, iar în Strategia Națională de Apărare urmează să fie inclusă noțiunea „Războiul întregului popor pentru apărarea Patriei”.

Potrivit organizatorilor, în baza discuțiilor și recomandărilor înaintate, va fi elaborată o rezoluție care va fi transmisă la Guvern și la Comisia parlamentară de profil, la ministerele din sistemul de securitate. Participanții au menționat că este binevenită colaborare cu AȘM, fiindcă este o abordare strategică comună a mediului academic, societății civile, mass-media și e bine că există această conexiune pentru a putea transmite un mesaj unic, a influența elaborarea unei strategiei a securității naționale, a apărării naționale.

Sursa: deschide.md

https://deschide.md/ro/stiri/politic/13935/Analiz%C4%83-Cum-Rusia-poate-desf%C4%83%C8%99ura-un-r%C4%83zboi-total-%C3%AEmpotriva-Republicii-Moldova.htm