Alexandr Vîlkov: Măsurile întreprinse de guvernul Transnistriei nu permit majorității populației să iasă din sărăcie / Предпринимаемые Правительством Приднестровья меры не дают возможности большинству населения выйти из бедности и нищеты

Guvernul Transnistriei lucrează în direcția îmbunătățirii nivelului de trai al populației și a condițiilor de muncă, învățământ și sănătate, dar acest lucru nu duce la rezultate pozitive și la îmbunătățirea vieții populației din regiune. De exemplu, ministerul dezvoltării economice lucrează la crearea de locuri de muncă, astfel în 2019 au fost organizate cursuri și programe de formare, unde aproximativ cincizeci de persoane au fost supuse recalificării. Populației îi este oferită consultanță în diverse domenii, unde aproximativ 9.000 de persoane au fost consultate în domenii precum alegerea locului de muncă, legislația muncii și ocuparea forței de muncă, schimbarea locului de muncă și formarea profesională. În ceea ce privește organizarea de târguri de joburi pentru cele 9 luni din 2019, centrele de asigurări sociale și protecție socială din orașele (raioanele) din Transnistria au organizat 2 mini târguri de locuri de muncă, 6 târguri de locuri de muncă și 12 târguri de locuri de pregătire profesională. La evenimente au participat 5.858 de persoane, reprezentanți ai 98 de întreprinderi și 91 de instituții de învățământ.

Începând cu 1 ianuarie 2020, în Transnistria va începe să funcționeze sistemul de informații „Banca de posturi vacante și CV-uri ale candidaților pentru muncă în Transnistria”. Sistemul va conține informații despre oportunitățile de angajare, angajatorii care au nevoie de lucrători, informații despre disponibilitatea locurilor de muncă și posturile vacante.

Pe site-ul Fondului unic de asigurări sociale de stat există deja rubrici pentru persoanele care caută un loc de muncă și pentru angajatori. Cu toate acestea, informațiile din aceste secțiuni sunt actualizate de două ori pe săptămână, ceea ce nu este convenabil. Se presupune că Banca de posturi vacante va funcționa în regim online, ceea ce va duce la o renaștere a pieței muncii.

În direcția susținerii familiilor tinere, a fost dezvoltat un mecanism pentru acordarea de credite preferențiale tinerilor profesioniști pentru achiziția și construcția de locuințe. Programul de locuințe la prețuri accesibile pentru angajații din sectorul public este o problemă acută. Conducerea transnistreană este convinsă că disponibilitatea de locuințe proprii este un factor important care contribuie la consolidarea tineretului din regiune. Economia transnistreană are nevoie de personal. Este nevoie de instrumentul care va menține profesioniștii în regiune. Până în prezent, este elaborat un mecanism pentru creditare și subvenționarea ipotecară care va permite tinerilor, cu sprijinul statului, să cumpere locuințe pe piața secundară. Se presupune că mecanismul creditării ipotecare cu subvenții se va aplica profesioniștilor tineri căsătoriți (sub 35 de ani) care lucrează în sectorul public. Perioada maximă de plată și obligația de a lucra în sectorul public va fi de 10 ani. Mărimea plății în avans și a plăților lunare depinde de disponibilitatea și numărul de copii din familie. Un aspect important: suma trebuie să fie accesibilă pentru angajatul de stat. Până în prezent, s-a acordat o atenție majoră reprezentanților sectorului sănătății, ministerului educației și departamentelor sistemului de apărare. În aceste sectoare se observă cea mai mare scurgere de personal și motivație scăzută a tinerilor specialiști.

Dacă acest program va fi lansat în 2020, atunci aceasta nu va fi înțeleasă de toți; de exemplu, persoanele care au lucrat mai mulți ani în sectorul public, a căror vârstă este mai mare de 35 de ani, nu au nici o vină pentru faptul că nu li s-a oferit anterior o posibilitate de a participa la un astfel de program. Programul ar trebui să acopere toate domeniile bugetare: deși minim, dar fiecare angajat ar trebui să aibă șansa de a obține locuință în condiții favorabile. În prezent, costul „locuințelor secundare” este scăzut, dar acesta este temporar și în asemenea condiții, conducerea transnistreană ar trebui să încerce pe cât posibil de mult să ofere locuințe categoriilor nevoiașe de rezidenți ai regiunii. Însă, populația regiunii pleacă în continuare, iar aceasta este o problemă serioasă. În Transnistria se dezvoltă o situație când autoritățile locale creează locuri de muncă cu salarii mici și ulterior aceste posturi de muncă nu pot fi ocupate.

În Transnistria, se merge deja pe calea creării Fondului pentru sprijinul și dezvoltarea antreprenoriatului prin distribuirea ajutorului financiar pentru cei care își încep afacerea și pentru a-i motiva să nu plece, ci să-și încerce abilitățile aici, iar prin sistemul de granturi să câștige un punct de sprijin și să creeze locuri de muncă. Trebuie menționat că o astfel de abordare a fost folosită de multă vreme în regiune de către programele europene prin intermediul organizațiilor neguvernamentale locale și asociațiilor de afaceri.

Luând în considerare toate eforturile conducerii transnistrene de a proteja segmentele vulnerabile, din punct de vedere social, ale populației, totuși majoritatea transnistrenilor se consideră „cetățeni săraci ai unei țări sărace”. În sondajele populației de pe malul stâng al Nistrului, doar o mică parte a populației se clasifică ca fiind săracă. Este de remarcat faptul că vârsta oamenilor care se consideră bogați spiritual este de la nouăsprezece până la douăzeci și șapte de ani.

Majoritatea populației se consideră săracă. Motivele sunt diferite: un salariu mic, lipsa de muncă, boala. Ceea ce este interesant este că populația din regiune consideră că oamenii bogați sunt cei care au fost în stare să privatizeze proprietățile considerate populare în 1990-1995. Acum aproape toți acești oameni sunt antreprenori de succes. Populația consideră că autoritățile locale sunt vinovate de sărăcie. Argumentându-și părerea, oamenii spun că nepotismul a devenit o normă nescrisă în Transnistria. Unii dintre deputați, odată aflați la putere, încep să-și aranjeze rudele și oferă poziții de conducere soțiilor lor. Odată ce este schimbat șeful unei administrații locale, acesta începe să concedieze toți oamenii care lucraseră cu predecesorul său și își aranjează oamenii săi peste tot. Cel mai adesea, aceste schimbări de personal nu au succes –  noul conducător este pur și simplu incompetent. În Transnistria, nu există o pregătire normală a personalului pentru munca în organele statului.

Populația consideră că la alegeri, alegătorii aleg pe cei care se gândesc mai mult la propriul beneficiu decât la bunul statului. Astfel, se dovedește că statul devine dependent de oamenii pentru care principalul lucru reprezintă propriile ambiții financiare. Fiecare nouă alegere se încheie în cele din urmă cu vechiul rezultat, iar acest lucru se datorează în mare măsură faptului că populația nu are de unde alege. Activiștii civici se tem că vor începe să lupte pentru adevăr și apoi agenții de aplicare a legii îi vor aduce în fața justiției. Se dovedește că alegătorul trebuie să aleagă din tot răul ce este mai bun.

Având în vedere problemele sărăciei, se poate lua în considerare dorința populației de a ieși din această situație după cum urmează: o parte a populației consideră că, după recunoașterea Transnistriei, viața se va îmbunătăți semnificativ, iar alții cred că după aderarea la un alt stat viața se va normaliza.

Nivelul de bunăstare al populației pentru 6 luni ale anului 2019 a crescut. Această concluzie a fost făcută de specialiștii Băncii centrale. În special, veniturile locuitorilor regiunii au crescut cu 11.5 % față de aceeași perioadă din 2018, iar în medie pe cap de locuitor s-au ridicat la 2.557 ruble pe lună. În același timp, salariul mediu lunar a crescut cu 3 % și s-a ridicat la 4.345 ruble, iar pensia cu 5.6 % și a ajuns la 1.414 ruble. Populația aude astfel de noutăți, dar dintr-un anumit motiv nu simte o ascensiune specială în bunăstarea sa. Populația se întâlnește adesea cu faptul că mass-media prezintă informațiile privind nivelul de trai al populației într-un fel, dar, de fapt, populația experimentează senzații complet diferite.

Dar totuși, care este mărimea de venit ce poate fi considerată pragul pentru care o persoană devine săracă? Populația consideră că cei săraci pot fi numiți persoanele care primesc un salariu sub media din Transnistria. În septembrie al acestui an această medie a  însumat 4.637 de ruble. Potrivit unor rezidenți, o familie are nevoie de cel puțin 10-15 mii de ruble, în funcție de numărul copiilor și al altor persoane aflate în întreținere.

Cu toate acestea, autoritățile au propriile calcule, unde se bazează pe un salariu de viață, dimensiunea medie a căruia în luna iunie a acestui an a fost de 1.543 de ruble. Adică, potrivit autorităților, 4.629 de ruble sunt suficiente pentru supraviețuirea unei familii din trei persoane, din patru persoane – 6.172 de ruble. Între timp, potrivit Băncii centrale, puțin mai mult de 70 % din populația activă (aproximativ 65 de mii de oameni) au primit un salariu mai mic de cinci mii de ruble. Dintre acestea, 26.5 % (aproape 25 de mii de oameni) au câștigat mai puțin de trei mii de ruble, adică mai puțin decât media.

În același timp, statisticile nu reflectă numărul copiilor care sunt obligați să fie întreținuți de rezidenții transnistreni care lucrează pentru salariile lor. Prin urmare, este practic imposibil să se calculeze numărul de „săraci” în rândul populației active din punct de vedere economic pe baza statisticilor transnistrene. Însă, dacă luăm ca bază că există o persoană dependentă de o persoană care lucrează, atunci 25 de mii de oameni trăiesc cu o sumă mai mică decât costul minim al vieții.

În cazul pensionarilor, situația este și mai gravă. Potrivit ministerului protecției sociale, pensia medie este de aproximativ 1.411 de ruble, cu o medie de trai pentru pensionari de 1.317 de ruble. Dar, mărimea plăților de pensii în Transnistria variază semnificativ. Cineva primește mai mult de trei mii de ruble, iar cineva mai puțin de 700 de ruble. Prin urmare, cifra medie arată destul de decent. Însă, alte cifre: 86.226 de pensionari au acumulat o pensie cu o valoare mai mică decât nivelul de subzistență. Dintre aceștia, 59.362 au primit mai puțin de o mie de ruble. Venitul suplimentar sub forma unui salariu este primit doar de 12.381 de persoane. În total 73.845 pensionari pot fi clasificați ca săraci.

În general, în Transnistria, un sfert din populație este sub pragul sărăciei. Acest lucru rezultă doar dacă se calculează costul mediu de trai al populației. Dacă luăm ca bază opinia oamenilor care consideră că salariul mediu lunar în Transnistria este pragul sărăciei, atunci jumătate din populația din Transnistria va fi săracă. Cum așa? Într-adevăr, autoritățile transnistrene cheltuiesc anual sume uriașe pentru sprijinirea săracilor. Nu există nici o modalitate de a calcula exact de câți bani este nevoie, întrucât diversele nevoi sunt finanțate din diverse surse, iar aceste fonduri sunt distribuite în diferite părți. De exemplu, în 2019, 86 de milioane de ruble au fost alocate doar pentru a acoperi diferența dintre tarifele reale și cele concesionale pentru populație. În primul trimestru al acestui an, aproape 27 de milioane de ruble au fost cheltuite numai pentru medicamente pentru a oferi îngrijiri medicale gratuite populației și servicii funerare, asistență materială, plăți și compensații pentru diverse grupuri de rezidenți, împrumuturi bănești, rații de alimente și o listă întreagă de diferite tipuri de ajutoare sociale. Statul a cheltuit aproximativ două sute de milioane și jumătate de ruble pentru sprijinul social. De asemenea, tarifele mici pentru utilități permit economisirea veniturilor populație. Insă, locuitorii regiunii sunt încă sub pragul sărăciei. Se pare că acest lucru nu este suficient pentru a îmbunătăți în mod semnificativ situația majorității locuitorilor transnistreni, iar politica de management nu duce la o creștere a veniturilor.

Populația nu simte dreptate socială, deoarece în Transnistria ajutorul de stat este distribuit în conformitate cu apartenența persoanei la un anumit grup social. Cu toate acestea, pot exista persoane cu venituri diferite. De exemplu, printre pensionari, unul primește 3.000 de ruble de pensie, celelalte 660 de ruble și ambele se bucură de beneficiile și preferințele pentru pensionari. Astfel, nivelul de trai al unuia crește și mai mult, iar celălalt nu poate ieși din sărăcie. Același lucru este valabil și pentru alte grupuri de populație: familii mari, persoane cu dizabilități, mame singure și alte grupuri social-vulnerabile.

Populația vede că la Chișinău, salariile depășesc salariile de la Tiraspol de trei ori, ceea ce atrage unii specialiști să meargă la muncă în capitala Republicii Moldova.

Trebuie să spun că transnistrenii sunt sceptici față de sprijinul social al statului.

În special, oamenii cred că ar fi mai bine dacă autoritățile ar ridica salariile, pensiile și beneficiile la un nivel acceptabil, astfel încât să poată plăti pe deplin nevoile lor. Ajutoarele slabe de la guvern sub formă de beneficii și preferințe nu aduc modificări majore în sfera socială.

Așadar, rețeta pentru combaterea sărăciei este simplă: este mai bine ca populația să abandoneze sistemul de asistență socială existent, lăsând doar sprijin operațional persoanelor aflate în situații dificile. În schimb să fie oferită o creștere a pensiilor, indemnizațiilor și salariilor la o asemenea dimensiune care să permită oamenilor să-și satisfacă toate nevoile, inclusiv tratamentul, odihna, educația. Acest nivel de venit al populației ar trebui să fie de 7-11 mii de ruble, care este de 2-3 ori mai mare decât starea actuală a rentabilității populației.

În octombrie, transnistrenii au trebuit din nou să-și strângă centurile, deoarece prețurile la alimente au crescut. Practic, creșterea prețurilor a afectat legumele, carnea și produsele lactate. Prețurile au crescut pentru aproape toate produsele, inclusiv zahărul, a căror valoare a rămas neschimbată destul de mult timp. Sectorul serviciilor îi supără pe transnistreni odată cu creșterea prețurilor. În ceea ce privește sectorul nealimentar, aici s-a produs deflația. Prețurile au scăzut la combustibil, aparate tehnice, materiale de construcție și detergenți. Desigur, acesta este un lucru bun, dar este puțin probabil să fie pe placul transnistrenilor. Într-adevăr, dacă produsele alimentare și serviciile esențiale devin mai scumpe, atunci bani pentru materiale de construcție ieftine și tehnică pot să nu fie suficienți.

Despre ce calitate a vieții putem vorbi astăzi, fără acces la medicamente moderne, la transporturi moderne, la nutriție de calitate adecvată și oportunități minime pentru o odihnă bună. Însă la televizor, populația îl aude pe președintele Vadim Krasnoselskiy, care vorbește despre cel mai bun sistem de educație din Transnistria, ceea ce provoacă neîncredere în ochii locuitorilor din Transnistria. Miniștrii și șefii de departamente ar trebui să refuze rapoartele laudative pe fundalul sărăciei totale a populației, pentru că răspândesc neîncredere și nemulțumire în oameni, și o astfel de dispoziție în rândul populației este puțin probabil să transforme Transnistria într-un teritoriu prosper.

Un alt punct important este că populația de pe malul stâng al Nistrului așteaptă tot timpul ajutor de la Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană, ceea ce a dus la faptul că oamenii nu sunt capabili să lucreze extrem de eficient și să obțină rezultate și succese în afaceri, producție și introducerea de noi tehnologii. Pentru a desființa sărăcia în mental, fiecare locuitor al Transnistriei trebuie să simtă responsabilitatea personală pentru tot ceea ce se întâmplă în jurul său, să-și facă treaba cu responsabilitate. Da, poate că nu toată lumea va reuși azi.

Locuitorii transnistreni trebuie să își găsească propria cale de dezvoltare și prosperitate, iar calea pe care regiunea a urmat-o timp de 29 de ani, care vizează recunoașterea și independența Transnistriei, a condus până acum doar la sărăcie.

 

Правительство Приднестровья осуществляет работу по повышению уровня жизни населения и по улучшению условий работы, учебы и лечения населения, но это не приводит к положительном результатам и улучшению жизни населения региона. Например, министерством экономического развития ведется работа по созданию рабочих мест, так они организовали курсы и программы профессиональной подготовки в 2019 году, где переобучение прошли около полусотни человек. Предоставляются населению различного рода консультации, где было проконсультировано порядка 9 000 человек по таким направлениям как выбор места работы, законодательство о труде и занятости, смена рабочего места и профессиональное обучение. В части проведения ярмарок вакантных мест за 9 месяцев 2019 года Центрами социального страхования и социальной защиты городов (районов) Приднестровья было проведено 2 мини-ярмарки вакансий, 6 ярмарок рабочих мест и 12 ярмарок учебных мест. Проводимые мероприятия посетило 5858 человек, представители 98 предприятий и 91 учебного учреждения.

С 1 января 2020 года в Приднестровье будет действовать информационная система «Банк вакансий и резюме соискателей для работы в Приднестровье». Система будет содержать информацию о возможностях трудоустройства, работодателях, испытывающих потребность в работниках, наличии свободных рабочих мест и вакантных должностей.

Уже имеются на сайте Единого государственного фонда социального страхования рубрики для лиц, которые ищут работу и для работодателей. Однако информация в этих разделах обновляется два раза в неделю, что не удобно. Предполагается, что Банк вакансий будет работать в онлайн режиме, что приведёт к оживлению рынка труда.

В направлении поддержки молодых семей, разработан механизм льготного кредитования молодых специалистов для приобретения и строительства жилья. Программа строительства доступного жилья для работников бюджетной сферы – острый вопрос. Руководство Приднестровья уверено, что наличие собственной жилплощади – важный фактор, способствующий закреплению молодых людей в регионе. Приднестровской экономике нужны кадры. Необходим инструментарий, который удержит специалистов. На сегодняшний день вырабатывается механизм ипотечного кредитования и субсидирования, который позволит им при поддержке государства приобрести жилье на вторичном рынке. Предполагается, что механизм ипотечного кредитования с субсидированием будет распространяться на состоящих в браке молодых (до 35 лет) специалистов, работающих в бюджетной сфере. Максимальный срок выплаты, а значит, и обязательства отработать в бюджетной сфере составит – 10 лет. Размер первоначального взноса и ежемесячных выплат зависит от наличия и количества детей в семье. Важный аспект: сумма должна быть посильной для бюджетника. Пока внимание уделяется представителям сферы здравоохранения, министерства просвещения и ведомств силового блока. Именно в этих секторах наблюдается наибольший отток кадров и низкая мотивация молодых специалистов.

Если данная программа будет запущена в 2020 году, то она не найдет понимания у всех, к примеру, отработавшие много лет в бюджетной сфере люди, возраст которого превышает 35 лет, не виноваты в том, что ранее им не была предоставлена возможность участия в такой программе.  Программой должны быть охвачены все бюджетные сферы: пусть минимальный, но шанс получить на льготных условиях жилье должен быть у каждого работника. Сегодня стоимость «вторички» невелика, но это временно и в таких условиях руководству Приднестровья нужно максимально постараться обеспечить жильем нуждающиеся категории жителей. Но население региона все равно уезжают и это серьезная проблема. Складывается в Приднестровье ситуация, когда местные власти создают низкооплачиваемые рабочие места и в последствии не могут данные вакансии заполнить.

В Приднестровье пошли уже по пути создания Фонда поддержки и развития предпринимательства за счет распределения грантовой поддержки для тех, кто начинает свой бизнес и чтобы мотивировать не уезжать, а попробовать силы здесь и через систему грантов закрепиться и создать рабочее место. Нужно отметить, что такой подход уже давно в регионе используют Европейские программы через местные неправительственные организации, ТПП, ассоциации бизнеса.

Учитывая все старания руководства Приднестровья защитить социально-уязвимые слои населения, но большинство приднестровцев считают себя «бедными гражданами бедной страны». При опросах населения левого берега Днестра, где лишь маленькая часть населения причисляют себя к категории небедных. Примечательно, что возраст людей, считающих себя духовно богатыми, – от девятнадцати до двадцати семи лет.

Большая часть населения причисляют себя к людям бедным. Причины – разные: маленькая зарплата, отсутствие работы, болезни. Что интересно, что население считают в регионе богатыми тех людей, которые смогли в 1990-1995 году приватизировать собственность, считавшуюся народной. Теперь практически все эти люди – успешные предприниматели. Население считает виноватыми в бедности местную власть. Аргументируя своё мнение, люди отмечают о том, что в Приднестровье стало негласной нормой кумовство. Что некоторые из депутатов, попав во власть, не стесняясь начинают устраивать своих родственников – обеспечивают руководящие должности своим жёнам. Не успели поменять где-то главу государственной администрации, как он начинает увольнять людей, которые работали с его предшественником, и расставляет повсюду своих людей. И чаще всего эти кадровые перестановки неудачны – новый управленец оказывается попросту некомпетентным. В Приднестровье отсутствует нормальная подготовка кадров для работы в государственных органах.

Население считает, что и на выборах избиратели допускают к власти тех, кто больше думает о своей выгоде, чем о благе государства. Вот так и получается, что государство попадает в зависимость от людей, для которых главное – их собственные финансовые амбиции. Каждые новые выборы в конечном итоге оканчиваются по-старому, и это в большинстве из-за того, что населению не из кого выбирать. Гражданские активисты боятся, что начнут бороться за правду, а их потом правоохранительные органы привлекут к ответственности. И получается, что приходится избирателю выбирать лучшее из худшего.

Рассматривая вопросы бедности населения, можно рассмотреть их желания по выходы из ситуации следующим образом, часть населения считает, что после признания Приднестровья жизнь значительно улучшится. Другие считают, что после присоединения к другому государству жизнь нормализуется.

Уровень благосостояния населения за 6 месяцев 2019 году повысился. Такой вывод сделали специалисты Центрального банка. В частности, доходы населения увеличились на 11,5 процента по сравнению с тем же периодом 2018 года и в среднем на душу населения составили 2.557 рублей в месяц. При этом среднемесячная зарплата поднялась на 3 процента и составила 4.345 рублей, а пенсия – на 5,6 процента и достигла 1.414 рублей. Такие новости слышит население, но почему-то не ощущает особого подъёма своего благосостояния. Население часто встречается с тем, что со СМИ информация по уровню жизни населения выглядит одним образом, а фактически ощущения население испытывает совершенно иные.

Но всё же, какой размер доходов можно считать порогом, за которым человек становится нищим? Население считает, что бедным можно назвать человека, который получает зарплату ниже средней по Приднестровью. А она в сентябре этого года составляла 4.637 рублей. На семью же, по мнению некоторых жителей, необходимо как минимум от 10 до 15 тысяч рублей, в зависимости от количества детей и других иждивенцев.

Однако у властей свои расчёты, где они опираются на прожиточный минимум, средний размер которого в июне этого года составлял 1.543 рубля. То есть на выживание семьи из трёх человек достаточно, по мнению властей, 4.629 рублей, из четырёх – 6.172 рубля. Между тем, по информации Центрального банка чуть больше 70 процентов работающего населения (около 65 тысяч человек) получали зарплату в размере меньше пяти тысяч рублей. Из них 26,5 процента (почти 25 тысяч человек) зарабатывали меньше трёх тысяч рублей, то есть меньше среднего.

При этом статистика не отражает количество детей, которых вынуждены содержать работающие жители Приднестровья на свои зарплаты. Поэтому подсчитать количество «бедняков» среди экономически активного населения на основе данных Приднестровской статистики практически невозможно. Но если принять за основу, что на одного работающего человека приходится один иждивенец, то 25 тысяч человек живут на сумму меньшую, чем прожиточный минимум.

С пенсионерами ситуация ещё плачевнее. По информации Министерства социальной защиты, средний размер пенсий примерно составляет 1.411 рублей при прожиточном минимуме для пенсионеров 1.317 рублей. Но размер пенсионных выплат в Приднестровье заметно варьируется. Кто-то получает больше трёх тысяч рублей, а кто-то меньше 700 рублей. Поэтому средняя цифра выглядит вполне прилично. А вот другие цифры: 86226 пенсионерам начислена пенсия в размере меньше прожиточного минимума. Из них 59362 получили меньше тысячи рублей. Дополнительный доход в виде зарплаты получают всего 12381 человек. Итого 73 845 пенсионеров можно причислить к беднякам.

А в целом по Приднестровью четверть населения оказались за порогом нищеты. И это только в том случае, если вести расчёты на основе прожиточного минимума. Если же принять за основу мнение людей, которые считают порогом нищеты среднемесячную зарплату по Приднестровью, то в бедняках окажется половина населения Приднестровья. Как же так? Ведь приднестровские власти ежегодно тратят огромные суммы на поддержку малоимущих слоёв населения. Посчитать сколько именно денег уходит на это нет возможности. Поскольку различные нужды финансируются из различных источников и средства эти распределяются по разным статьям. Например, только на покрытие разницы между реальными и льготными для населения тарифами на коммунальные услуги выделяется в 2019 году 86 миллионов рублей. А в первом квартале этого года только на приобретение лекарств в рамках обеспечения населения бесплатной медицинской помощью ушло почти 27 миллионов рублей и еще на ритуальные услуги, материальную помощь, выплаты и компенсации разным группам граждан, льготные кредиты, продовольственные пайки и ещё целый перечень различных видов социальной поддержки государство потратило около двухсот с половиной миллионов рублей. Так же небольшие тарифы на коммунальные расходы позволяют экономить доходы у населения. А жители региона всё равно находятся за чертой бедности. Получается, что это не хватает существенно улучшить положение большинства жителей Приднестровья, а политика руководства не приводит к росту доходов населения.

Население не чувствует социальную справедливость, ведь в Приднестровье государственная помощь распределяется в соответствии с принадлежностью человека к той или иной социальной группе. Однако в ней могут быть люди с разными доходами. Например, среди пенсионеров, один получает 3 000 рублей пенсии, другой 660 рублей, а льготами и преференциями для пенсионеров оба пользуются одинаково. Таким образом уровень жизни одного повышается ещё больше, а другой никак не может выбраться из нищеты. То же самое касается и других групп населения: многодетных семей, инвалидов, матери-одиночки и другие социально-уязвимые группы.

Население видит, что в Кишиневе зарплаты превышают зарплаты в Тирасполь в три раза, что привлекает некоторых специалистов ехать на постоянную работу в столицу Республики Молдова.

Надо сказать, что приднестровцы скептически относятся к социальной поддержке государства. В частности, люди считают, что лучше бы власти подняли зарплаты, пенсии и пособия до приемлемого уровня, чтобы можно было в полной мере оплатить свои нужды. А мизерные подачки от органов управления в виде льгот и преференций серьезных изменений в социальной области не делают.

Так что рецепт борьбы с бедностью несложен: лучше населению отказаться от ныне существующей системы социальной помощи, оставив только оперативную поддержку лицам, которые попали в трудную жизненную ситуацию. А взамен повысить пенсии, пособия и зарплаты до такого размера, который позволит людям удовлетворять все свои нужды, включая лечение, отдых, обучение, такой уровень доходов населения должен составить 7-11 тысяч рублей, что в 2-3 раза выше сегодняшнего положения дел по доходности населением.

В октябре приднестровцам снова пришлось затягивать пояса. Поскольку цены на продовольственные товары поднялись. В основном подорожание коснулось овощей, мяса и молочной продукции. Цены выросли практически на все продукты, включая сахар, стоимость которого довольно долго оставалась неизменной. Сфера услуг тоже огорчает приднестровцев повышением цен. Что касается непродовольственного сектора, то здесь произошла дефляция. Цены снизились на топливо, вычислительную технику, строительные материалы и моющие средства. Это, конечно, хорошо, но вряд ли обрадует приднестровцев. Ведь если продовольствие и жизненно необходимые услуги дорожают, то денег на дешёвые обои и компьютеры может уже и не хватить.

О каком качестве жизни можно говорить сегодня, не имея доступа к современной медицине, к современному транспорту, к соответствующему качественному питанию, минимальные возможности для полноценного отдыха. Но с экранов телевидения население слышит Президента Вадима Красносельского, который говорит о самой лучшей системе образования и воспитания в Приднестровье, что в глазах жителей Приднестровья вызывает недоверие. Министры и руководители ведомств должны отказаться от хвалебных рапортов на фоне тотального обнищания населения. Потому что это сеет в людях недоверие и недовольство, а такой настрой у населения вряд ли превратит Приднестровье в процветающую территорию.

Еще важный момент, что население левого берега Днестра ждет все время помощи от России, Украины, Европейского Союза, что привело к тому, что люди не способны высокоэффективно трудиться и достигать результатов и успехов в бизнесе, производстве, внедрении новых технологий. Что бы победить в умах бедность и не впасть в нищету, каждый житель Приднестровья должен чувствовать личную ответственность за всё, что происходит рядом. И ответственно делать свою работу. Возможно, это сегодня получится не у каждого.

Жителям Приднестровья нужно найти свой путь развития и процветания, а путь, которым регион идет уже 29 лет, направленный на признание и независимость Приднестровья, привел пока только к нищете населения и бедности.