Marius Șpechea – Scurtă incursiune în activitatea grupurilor de lucru sectoriale pentru reglementarea transnistreană în anul 2021

Guvernul Republicii Moldova a adoptat pe 31 octombrie 2007 hotărârea nr.1178, prin care au fost create 8 grupuri de lucru sectoriale, la Chișinău și Tiraspol, pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii şi securităţii în contextul reglementării transnistrene.

În prezent, sunt 11 astfel de grupuri, alcătuite din experți de la Chişinău şi Tiraspol: Grupul de lucru pentru economie, comerț și activitate comercială (cu subgrupul de lucru pentru probleme bancare); Grupul de lucru pentru agricultură și ocrotirea mediului; Grupul de lucru pentru educație; Grupul de lucru pentru transportul auto și dezvoltarea infrastructurii drumurilor (cu subgrupul de lucru pentru transportul feroviar și comunicații); Grupul de lucru pentru telecomunicații și servicii poștale; Grupul de lucru pentru drepturile omului (cu subgrupul de lucru pentru drepturile omului); Grupul de lucru pentru demilitarizare și întărirea securității; Grupul de lucru pentru combaterea criminalității și situații excepționale; Grupul de lucru pe probleme vamale; Grupul de lucru pentru probleme sociale și ajutor umanitar; Grupul de lucru pentru ocrotirea sănătății.

Activitatea lor este coordonată de reprezentanții politici în reglementarea transnistreană și constă în implementarea de proiecte comune, în domeniile social-economic, umanitar şi de securitate, inclusiv cu ajutorul partenerilor internaţionali, care să contribuie la sprijinirea populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului, diminuarea tensiunilor existente între Chișinău și Tiraspol, crearea unor condiţii propice pentru desfăşurarea negocierilor.

Pe parcursul anului 2021, au avut loc peste 25 de ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, cele mai multe fiind organizate în lunile iunie și noiembrie. Grupurile pentru transportul auto și dezvoltarea infrastructurii drumurilor, ocrotirea sănătății si educație au avut cele mai multe întruniri.

Principalele subiecte abordate la reuniunile Grupurilor de lucru pentru transportul auto și dezvoltarea infrastructurii drumurilor au fost referitoare la eficientizarea activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița; perfecționarea și actualizarea sistemului informațional pentru deblocarea activității acestora; identificarea unor măsuri de înregistrare a autovehiculelor din regiunea transnistreană participante la traficul rutier internațional; transportul comercial. Grupul de la Tiraspol a insistat asupra elaborării unui mecanism adițional de înregistrare cu plăci neutre a autovehiculelor care prestează servicii de transport comercial de pasageri și de mărfuri. Negocierile privind transportul comercial vor fi de lungă durată, fiind legate de procesul aproximării taxelor și a plăților fiscal-vamale, dar și de respectarea principiilor concurenței loiale.                           Discuțiile experților din domeniul sănătății s-au axat pe organizarea  procesului de imunizare a populației împotriva SARS-CoV-2, evoluția situației epidemiologice, procedura de autorizare a produselor farmaceutice importate de către operatorii economici din regiunea transnistreană și a medicamentelor introduse pe teritoriul Republicii Moldova de către operatorii licențiați, cu respectarea standardelor de calitate și de securitate corespunzătoare.

Ședințele Grupurilor de lucru pentru educație au reliefat necesitatea asigurării desfășurării în condiții optime a procesului educațional în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Experții de la Chișinău au precizat că Decizia protocolară din 25 noiembrie 2017, referitoare la acest subiect, nu este implementată integral. A fost accentuată importanța acordării de sedii proprii  instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din stânga Nistrului și municipiul Bender, subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Grupul de lucru de la Chișinău a solicitat renunțarea la înrolarea unor elevi din cadrul acestora la așa-numitele centre militare din regiunea transnistreană, demers care intimidează elevii și le încalcă drepturile fundamentale.

Grupurile de lucru pe probleme vamale s-au concentrat asupra posibilelor modalități de relansare și dezvoltare a transportului de mărfuri prin coridoarele internaționale care tranzitează ambele maluri ale Nistrului și a procedurilor legate de introducerea mai multor categorii de mărfuri de consum în regiunea transnistreană. S-a menționat necesitatea excluderii practicilor de control fizic în perimetrul regiunii transnistrene, obligării conducătorilor auto de a procura noi polițe de asigurare, evitării plăților nefondate.

La reuniunea Grupurilor de lucru pentru acte de stare civilă și documentare a populației a fost reiterată importanța respectării drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor, în special a normelor privind protecția datelor cu caracter personal și a actualizării cu date veridice a Registrului de Stat al Populației.

Experții în transport feroviar și comunicații au analizat importul de produse petroliere prin segmentul central al frontierei de stat moldo-ucrainene. Reprezentanții Chișinăului au propus prelungirea până la finalul anului 2021 a termenului de implementare a Hotărârii Guvernului nr.1232 din 9 noiembrie 2016, care prevede introducerea acestor categorii de produse prin punctul de trecere „Novosaviţcaia-Cuciurgan”. Inițiativa Tiraspolului de a redeschide activitatea de import și prin punctul „Slobodca-Colbasna” nu a fost implementată, din cauza lipsei de infrastructură. Reluarea circulației prin regiunea transnistreană a trenului de pasageri de pe ruta ,,Moscova-Chișinău” a fost abordată de către experții de la Chișinău, cu specificarea obligativității evitării reținerilor nejustificate, controalelor neautorizate și a prezenței garanțiilor de asigurare a locomotivelor și a vagoanelor. Au fost evidențiate uniformizarea și raționalizarea plăților la transportarea mărfurilor pe diverse segmente de cale ferată, excluderea dublării acestora, renunțarea la abordări discriminatorii, dar și oportunitatea modernizării unor sectoare de comunicații feroviare.

Grupurile de lucru pentru combaterea criminalității și situații excepționale au abordat subiecte referitoare la asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, mijloacelor de transport şi a serviciilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Ședința Grupurilor de lucru pentru economie, comerț și activitate comercială a fost centrată pe aspecte legate de importul anumitor categorii de mărfuri în regiunea transnistreană și dificultățile întâmpinate de unele întreprinderi mari din regiune în procesul de desfășurare a operațiunilor comerciale externe.  A fost transmis faptul că autoritățile competente ale Republicii Moldova depun eforturi în vederea identificării unor soluții echitabile și viabile. Experții de la Tiraspol au invocat așa-numita blocare a participării acestora în traficul rutier internațional în urma cărora sunt înregistrate pierderi financiare considerabile.

Grupurile de lucru pentru probleme sociale și ajutor umanitar au discutat despre cazurile minorilor aflați în situații de risc și măsurile de protecție necesare pentru aceștia. Au fost menţionate dificultățile întâmpinate în privința salariaților cu domiciliu în raioanele de est ale țării, care activează la angajatorii din partea dreaptă a Nistrului fără a fi luați în evidență ca persoane asigurate sau fără a deține acte de identitate emise de către autoritățile Republicii Moldova.

Întrunirea experților pentru drepturile omului a cuprins subiecte referitoare la necesitatea identificării și punerii în aplicare a unui mecanism eficient de monitorizare și intervenție, cu implicarea societății civile și a organizațiilor internaționale relevante, pentru examinarea cazurilor individuale de încălcare a drepturilor omului, oferirea sprijinului necesar, difuzarea materialelor informative utile, realizarea inițiativelor de consolidare a încrederii prin intermediul programelor de asistență implementate pe teritoriul Republicii Moldova. Pe linia de activitate a Oficiului Avocatului Poporului a fost reiterată propunerea asigurării accesului reprezentanților instituției Ombudsmanului în locurile privative de libertate, centrele sociale/ medicale/ educaționale din regiunea transnistreană. Cu referire la tematica dosarelor penale, a fost menționată depolitizarea aspectelor ce țin de materia procesual-penală și evitarea ingerințelor în activitatea organelor de înfăptuire a justiției, deoarece aceasta nu poate face obiect al negocierilor și poate implica formele de răspundere juridică corespunzătoare.