Ion Leahu: Se caută motive pentru un nou conflict?

Evenimentele de ultima oră din zona diferendului nistrean, sunt într-atât de multilaterale, încât se formează impresia că fac parte din diferite domenii și au fost adunate împreună doar datorite unui scurt interval de timp, în care s-au produs. Însă, o analiză mai minuțioasă ușor demonstrează că acțiunile sunt elemente ale unuia și aceluiași proces, care este coordonat dintr-un centru și are scopuri destul de evidente.

Moscova ar fi nemulțumită de comportamentul ”prea independent” al Chișinăului și în special în raport cu Tiraspolul, ceea ce îi creează FR mai multe probleme. La intențiile ”firești” de a înlătura aceste incomodități s-au mai adăugat și necesitatea de a-și asigura previzibilitatea guvernării de la Chișinău în caz de ”realizare ai unui scenariu activ contra Ucrainei”. Pentru asta Moscova, probabil, a acceptat inițiativele schimbării actualei guvernări – lucru mediatizat de I. Dodon. Intenția este oglindită și în mai multe acte, între care cel mai important ar fi reacția MAE a FR la expulzarea din Moldova a deputaților în Duma de stat și alte persoane la 9-10 decembrie curent. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE al FR, accentuează că ”indiferent de motivele reale ale interdicțiilor impuse, blocarea accesului reprezentanților societății civile a FR în RM, nu corespunde declarațiilor referitoare la disponibilitatea Chișinăului de a purta un dialog pragmatic cu FR și standardelor democratice, referitoare la care RM ar fi predispusă. Noi suntem în așteptare, că Chișinăul va renunța la acțiunile sale neprietenoase, care nici într-un caz nu vor rămâne fără reacția FR, și se va concentra asupra acțiunilor care dezvoltă relațiile noastre bilaterale”.

Zis și făcut. La 16 decembrie curent, la propunerea deputatului Constantin Zatulin, Duma de Stat a FR a lansat Declarația ”Cu privire la planurile și acțiunile Republicii Moldova și Ucrainei, ce au scopul de a submina reglementarea transnistreană,  și a măsurilor de susținere a cetățenilor FR și concetățenii FR, aflați în Transnistria”. La 21 decembrie curent, Duma de Stat a FR a solicitat guvernului FR să raporteze cum merge realizarea solicitărilor expuse în Declarația respectivă din 16 decembrie curent – ceea ce ar însemna că Moscova este la cel mai serios mod preocupată de problema ”securității cetățenilor FR și conaționalilor, aflați cu traiul în Transnistria”. Subiectul dat – securitatea cetățenilor FR care locuiesc în Transnistria, a fost abordat și într-o declarație similară a Dumei de Stat din 16 iunie 2021. Duma cerea guvernului realizarea măsurilor care ar fi sporit nivelul de asigurare socială a cetățenilor FR în Transnistria și, concomitent, solicita Chișinăului realizarea acordurilor încheiate cu FR și Transnistria. Deci, se fixează o consecutivitate – Moscova, cu orice ocazie, la cel mai înalt nivel manifestă îngrijorare de ”pericolul ce planează” asupra securității cetățenilor FR aflați în Transnistria, ca urmare a acțiunilor neprietenoase ale RM și Ucrainei. Dar încep campania cei de la Tiraspol.

Subiectul ”încălcarea drepturilor locuitorilor Transnistriei” a fost abordat la 11 decembrie la Tiraspol, în cadrul unei mese ”rotunde”, convocate la a.z. ”minister de externe”. Potrivit lui Ignatiev, ”ministrul de externe” transnistrean, ”toate problemele din agenda negocierilor vizează drepturile omului, care sunt violate datorite faptului că Moldova nu participă la negocieri și nu-și onorează angajamentele anterioare”. Restul nu contează, Ignatiev a punctat principalul – Moldova e de vină pentru lezarea drepturilor și libertăților a transnistrenilor și cetățenilor FR. Alexandru Brod, membru al Consiliului pe lângă Președintele FR, a comunicat că a pregătit un raport referitor la încălcarea drepturilor transnistrenilor de către RM, pe care intenționează să-l distribuie. Pavel Pojigailo, membru Consiliului Social a FR, a declarat că Moldova activ reduce sfera folosirii limbii ruse, a prezenței Rusiei la general în regiune.

Deci, concretizăm că tema deteriorării ”relațiilor cu FR” devine una permanentă în aprecierea relațiilor bilaterale. Următorul pas al FR va fi decizia guvernului în aspectul adresării Dumei de Stat, vizate mai sus. Pentru o impresie că cele efectuate au caracter obiectiv, mass-media rusească realizează un șir de acțiuni provocatoare. La 5 decembrie curent, S. Gamova de la ”Nezavisimaea Gazeta” publică materialul intitulat ”Sandu ar putea ceda Transnistria Kievului”.  De dragul adevărului trebuie să precizăm, că declarația respectivă aparține unui ”expert” din Moldova Victor Șelin, care a dat cu opinia. Potrivit lui, în trei ani Președintele Sandu va pregăti condițiile pentru a ceda Transnistria Ucrainei în schimb cu Bucovina și sudul Basarabiei. Se va restabili situația istorică, când Transnistria va deveni proprietate a Ucrainei, iar Bucovina și Basarabia – a României. Șelin a argumentat destul de interesant opinia sa. Chișinăul a interconectat rețelele de asigurare cu gaze cu cele Românești, însă capacitățile gazoductului Ungheni-Chișinău nu sunt suficiente pentru a asigura și necesitățile transnistrene. La Strășeni este planificată construcția uzinei de prelucrare a metalului, ce va separa colectarea fierului vechi și procurarea metalului din dreapta Nistrului pentru stânga, unde activează uzina de la Râbnița. Este lansat proiectul conectării sistemului de asigurare cu energie electrică a RM cu cel românesc și, la fel separat de Transnistria. Toate cele trei proiecte, potrivit lui Șelin, au ca scop separarea Moldovei și aderarea ei la România timp de trei ani. Astfel, concluzia lui Șelin, FR va pierde și Moldova, și Transnistria. Doar nu va dezlega Rusia război, pentru a redobândi aceste teritorii?

Cam de aceeași părere este A. Țăranu, fost ambasador al RM la Moscova. Domnia sa declară că Chișinăul schimbă radical relațiile cu Tiraspolul și Moscova. Contactele directe, practicate pe timpurile lui Dodon, nu vor mai fi. Se va anula privatizarea ilegală a obiectelor strategice, cum ar fi Termocentrala de la Cuciurgan. Sandu va pune capăt înjosirilor Moldovei față de Rusia, se va aminti că Moldova este stat suveran. Deportările deputaților în Duma de Stat au avut același scop – a demonstra că Moldova este suverană și își respectă acest statut. Dacă pe viitor Rusia nu se va implica în problemele interne ale RM, cu ea vor fi restabilite relațiile de colaborare. Chișinăul a demonstrat că este consecvent în problema transnistreană prin declarația Biroului politici de reintegrare, prin care se afirmă că ”până la reglementarea finală a problemei, comunicarea între Chișinău și Tiraspol poate avea loc doar în cadrul formatelor, stabilite.” Ori ”5+2”, ori între reprezentanții politici, dar fără utilizarea simbolurilor statale. Chișinăul a decis în sfârșit, să pună capăt intențiilor stataliste ale Tiraspolului. Și a solicitat ca la această decizie să se alăture ONU, OSCE, renunțând de a primi pe viitor adresările directe ale regimului de la Tiraspol. Evident că Moscova nu va fi deloc încântată de asemenea modificări ale politicii Chișinăului. Evenimentele nu lasă timp de răgaz. Deja la 13 decembrie ”Nezavisimaia Gazeta” scoate în prim plan declarația lui Anatol Țăranu (fost ambasador al RM la Moscova), potrivit căruia ”Moldova ar putea apela la asistența armată a României”. Ex-ambasadorul a concretizat că ”apelul ar putea avea loc în caz, că situația din Ucraina va deveni una critică, și ținându-se cont de faptul că în Transnistria sunt dislocate trupe militare rusești”. Evenimentele ce au urmat, și în special cele două adresări către SUA ale liderului de la Moscova V. Putin, demonstrează că domnul ex-ambasador A. Țăranu ar putea avea dreptate. Situația din Ucraina ar putea derapa furtunos spre o escaladare, ce ar pune la direct și problema situației în Moldova. Prezența regimului secesionist și a trupelor ruse într-adevăr pot genera situații grave.

Începând cu 9 decembrie curent în zona de securitate au loc acțiuni, care altfel decât provocatoare numite nu pot fi. Din cele ce cunoaștem, la 2 decembrie curent, în satul Cocieri, aflat în zona exclusivă administrativă a Republicii Moldova, și-a făcut apariția un grup de ”grăniceri” ai regimului secesionist. Prompt a reacționat poliția RM, care s-a deplasat la locul incidentului pentru a documenta cazul. În același scop s-a anunțat contingentul militar de pacificare al RM. La rândul lor, militarii au trimis la locul respectiv grupul de intervenție operativă. Văzând aceste forță, ”grănicerii” s-au retras în grabă. Ce a urmat? În loc să recunoască, că militarii transnistreni au provocat conflict prin acțiunile lor ilegale (au apărut în teritoriul controlat de RM), reprezentanții Tiraspolului cer explicații părții moldovenești. O. Beleacov, co-președintele CUC din partea regimului secesionist, a declarat pentru presa transnistreană (”Novosti Pridnestrovia) că ”asemenea acțiuni ale pacificatorilor moldoveni formează un precedent periculos”. El a menționat că ”părțile au convenit asupra unui time-out pentru a elabora propuneri, care ar contribui la apropierea pozițiilor și excluderea pe viitor a confruntărilor”. Evident că ei nu vor recunoaște cine a provocat situația, ceea ce exclude posibilitatea de a elabora acțiuni de prevenire a conflictelor, însă afirmațiile lor vor fi vehiculate de cei care ”toarnă benzină în foc”.

La 20 decembrie curent, agenția de știri ”Novosti pridnestrovia” pune pe post materialul intitulat ”Corespondentul militar rus comunică. Militarii din trupele cu destinație specială a NATO au încercat să penetreze Transnistria”. Agenția face trimitere la un careva proiect ”Wargonzo”, iar autorul Semion Pegov a comunicat referitor la ”aplicațiile petrecute de reprezentanții trupelor cu destinație specială ale Germaniei și Marii Britanii în zona de securitate”. El scrie: ”Potrivit datelor de la sursele noastre, în zona de securitate în raionul Dubăsari au fost infiltrați militari din trupe cu destinație specială ale Germaniei și Marii Britanii. Formând un grup de militari înarmați, ei efectuau studierea terenului, examinând potrivirea acestuia debarcării diversioniștilor. Grănicerii transnistreni au depistat și au cerut explicații părții moldovenești, care ar fi declarat că sunt ”grupul de intervenție operativă”, care efectuează aplicații de instruire pe teren. Corespondentul ”Wargonzo” insistă că situația a fost așa cum a expus-o partea transnistreană la ședința Comisiei Unificate de Control. Că un grup de grăniceri transnistreni, fără arme, se deplasau în zona controlată de autoritățile transnistrene, când au fost atacați de necunoscuți înarmați. La un moment dat celor necunoscuți s-ar fi alăturat militarii din contingentul de pacificatori al RM. S-ar fi efectuat o tentativă de a reține militarii transnistreni, însă ei au evitat reținerea. Autorul publicației afirmă că comandantul batalionului de pacificatori al RM, de la care a activat grupul de intervenție operativă, ar fi efectuat aplicații despre care nu a comunicat comandamentului Trupelor de menținere a păcii.

Nu putem exclude că, în practica activității cotidiene a pacificatorilor, se comit anumite abateri de la norme. Însă cazul dat e o tentativă evidentă de a provoca situație de conflict și a o mediatiza așa cum prevede un careva plan. Cine va crede că în satul Cocieri, ziua amiaza mare ar fi apărut ”diversioniști din Marea Britanie și Germania”. Însă cineva a comandat materialul, având anumite scopuri. Data viitoare, când pacificatorii RM vor reacționa mai lent, am putea să ne pomenim cu răpirea sau rănirea militarilor transnistreni, lucru la care ei vor ”fi obligați să reacționeze în anumit mod”.

Iată și scenariul unui nou conflict, pentru care solul politic și social în Transnistria, Rusia, Moldova și alte părți este pregătit. Posibil că structurile ale RM și OSCE sunt obligate să efectueze un control asupra celor întâmplate și să vină cu o reacție respectivă. Neatenția la asemenea situați puțin corespunde gravității celor ce se întâmplă în regiune. Dar ce se întâmplă ne vorbește Michael Marfol, profesor la Universitatea din Stanford, savant care este specializat în intriga politică rusească. Domnia sa comunică, că Putin nu admite să fie ignorat, iar Joe Biden a declarat că intenționează să nu acorde atenție Rusiei, că obiectul lor de bază e China. SUA intenționa să înghețe conflictele în Europa și în teritoriile fostei URSS. Însă Putin i-a amintit că ei inevitabil vor trebui să aibă relații cu el. Asta e primo. Secundo – Putin dorește ca soarta Ucrainei să fie discutată la direct între Washington și Moscova. El a vorbit mult la acest subiect, el a și inventat expresia – ”Yalta 2”. Fără voie suntem atrași în acest joc. Să sperăm, că nu ne vom alege cu noi pierderi.