Dezbatere: „Reglementarea transnistreană și problema energiei la nivel local și regional”

Autor: Marius Șpechea

 

În data de 09 decembrie 2021, Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean  a organizat în format on-line o dezbatere dedicată problemelor energetice locale și regionale, analizate din perspectiva procesului de reglementare transnistreană.

Dezbaterea ,,Reglementarea transnistreană și problema energiei la nivel local și regional” face parte din proiectul devenit deja tradiție ,,Dialogurile LACT”, inițiat încă din 2016, cu scopul de a crește  capacitățile de cercetare LACT în contact cu experții invitați din diferite domenii, pe probleme de actualitate. Totodată, acest demers oferă o sursă primară de expertiză necesară dezvoltării produselor analitice ale Laboratorului,  dar și mediului academic pentru elaborarea unor studii și articole – menite evident să contribuie la fundamentarea analitică a efortul de reglementare și soluționare a diferendului transnistrean.

Problema energetică reprezintă cu certitudine  una dintre problemele/crizele suprapuse ale momentului, nu numai pentru regiunea transnistreană și procesul de reglementare din regiune, ci pentru întreaga Europă. Astfel, contextualizarea acestei provocări în dinamica regiunii și  a procesului de reglementare transnistrean, devine deosebit de interesantă și utilă în dobândirea unei viziuni integrate asupra acestei probleme, atât de grave și cu atât de multe implicații.

În efortul de descifrare și esențializare a unor aspecte relevante asupra subiectului, echipa Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, alături de studenții și masteranzii de la Departamentul de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate ai Universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu, i-au avut alături ca invitați/experți pe domnul Alexandr Petkov – politolog și jurnalist, acționar minoritar la MoldovaGaz, pe domnul Zurab Todua – fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova și expert în problema transnistreană, precum și pe domnul Dumitru Chisăliță expert și director Asociația Energia Inteligentă.

După un scurt cuvânt introductiv și prezentarea activității LACT, realizat de directorul Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, domnul prof.univ.dr. Eugen Străuțiu, au urmat prezentările invitaților.

Domnul Alexandr Petkov a adus în atenția celor prezenți un subiect deosebit de complex și interesant, argumentat pe studiul unor rapoarte oficiale, precum și pe experiența domniei sale ca acționar minoritar la MoldovaGaz și anume :  Marea corupție ca factor principal în războiul hibrid dus de Rusia în Moldova – studiu de caz. Pornind de la Raportul ModovaGaz pe 2019 și urmărind procesul decizional de achiziționare al gazelor, precum și componența acționariatului și relația cu Gazprom, precum și relația dintre cele două maluri ale Nistrului în această problemă, domnul Petkov a ridicat o serie de semne de întrebare asupra onestității și corectitudinii decidenților și deciziilor luate – și a explicat astfel situațiile cel puțin bizare în ceea ce privește costul și criza gazelor din regiune.

Domnul Zurab Todua a continuat discuția cu o prezentare provocatoare prin titlul său, vorbind despre: Criza care putea fi evitată. Domnia sa, considerând că actuala criză a gazului, a energiei în regiune, putea fi evitată – dacă decidenții politici dovedeau viziune în acest sens și ar fi fost prevăzători în încheierea unor contracte de furnizare a gazului pe termen lung, negociate la cel mai înalt nivel de decizie. Domnul Zurab Todua, fiind sceptic cu privire la modul în care lucrurile pe piața energiei vor evolua și prețul la care Republica Moldova și regiunea transnistreană vor achiziționa gaz și vor gestiona situația, prognozează argumentat, că schemele oneroase de eludare a banilor din energie vor continua pe ambele maluri ale Nistrului.

În completarea observațiilor primilor doi invitați, domnul Dumitru Chisăliță, expert tehnic în domeniul furnizării gazelor și a energiei inteligente, a întregit imaginea de ansamblu, mai ales dimensiunea strategică a problemei. În acest sens, oferind detalii privitoare la un studiu asupra capacităților de furnizarea a gazelor și starea gazoductelor, datat încă din anul 2000, realizat de Gazprom. Acesta prefigura situația din prezent; starea actuală nu arată altceva decât ignorarea unei dinamici vizibile, încă de multă vreme, pe piață. Situație neluată în seamă, voit sau nu, de factorii de decizie, în special din România, Ucraina și Republica Moldova, în timp ce alte state s-au poziționat avantajos în această transformare a rutelor de furnizare și a semnării unor contracte avantajoase pe termen lung.

A urmat apoi o sesiune de discuți pe marginea prezentărilor și a mai multor întrebări venite din partea auditoriului, întrebări mai ales cu privire la rolul României în raport cu situația din Republica Moldova, precum și a impactului pe care degenerarea situației din Ucraina l-ar avea asupra regiunii și a pieței energetice.

La finalul dezbaterii, experții au concluzionat că  securitatea energetică este fundamentală și nu poate fi decuplată de securitatea statelor, dar mai ales că politica energetică are nevoie de mai multă transparență în procesul decizional, având în vedere impactul deciziilor din domeniu asupra cetățenilor și a statelor, cu atât mai mult în contextul reglementării transnistrene.

Materialele și expertiza obținută de la invitații dezbaterii urmează să fie sintetizate într-un articol științific publicat în Anuarul LACT.