Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – octombrie 2021

În luna octombrie 2021, în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, Chișinău și Tiraspol au continuat negocierile cu partenerii internaționali și au menținut dialogul în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.

Procesul de negocieri a debutat cu întrevederi de lucru ale părților cu Robin Dunnigan, responsabila în Departamentul de Stat de politica Statelor Unite ale Americii în Europa Centrală și de Est. Oficialii au discutat despre ultimele evoluții și perspectivele de soluționare în procesul de reglementare transnistreană. De asemenea, la începutul lunii octombrie 2021 părțile au avut succesive întâlniri de lucru cu ministra Afacerilor Externe a Suediei, Președintele în Exercițiu al OSCE, Ann Linde. În cadrul întrunirilor a fost discutat despre evoluțiile din dosarul transnistrean și formatul de negociere „5+2”. S-a sfârșit luna cu reuniunea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Subiectul central al discuțiilor a fost problema din domeniul transportului auto.

În decursul lunii septembrie Biroului politici de reintegrare a menținut dialogul cu partenerii din UE, OSCE, Federația Rusă, SUA și a participat la negocierile în cadrul mecanismelor existente de dialog cu Tiraspol. La începutul lunii, Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski în comun cu Înaltul consilier al UE pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, Kalman Mizsei și reprezentanții Biroului politici de reintegrare au efectuat o vizită de lucru în satele Cocieri, Corjova și Roghi din raionul Dubăsari. În decursul lunii, Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova a efectuat o vizită de lucru la Moscova unde a avut loc întrunirea de lucru cu vice-ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, A. Rudenko. Părțile au discutat despre starea actuală și perspectivele procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană și problemele de actualitate ale relațiilor bilaterale.

Partea transnistreană pe parcursul lunii a avut întrevederi de lucru cu partenerii din cadrul OSCE, UE, SUA și Federația Rusă. Tema centrală a discuției de lucru a fost problema restricțiilor impuse vehiculelor transnistrene începând cu 1 septembrie 2021. În cadrul întrunirii de lucru cu Reprezentantul Special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitaliy Treapițîn, părțile au atins subiectul despre interacțiunea între Tiraspol și Moscova în diverse domenii, precum și despre procesul de negocieri. Discutând aspectele problematice, oficialii s-au oprit în detaliu asupra problemei limitării circulației transporturilor cu numere de înmatriculare transnistrene. Referitor la problematica din sectorul transporturilor, la sfârșitul lunii octombrie 2021, partea transnistreană a emis un comentariu cu privire la situația de criză din acest domeniu. Acolo este reclamat caracterul deliberat și politizat provocat de Chișinău pentru a obține beneficii comerciale prin încălcarea circulației transportatorilor rutieri transnistreni.

În decursul lunii părțile au avut o întrevedere de lucru cu co-raportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE). În cadrul conversației a fost discutat despre stadiul actual al procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, precum și situația drepturilor omului din regiune.

Pe parcursul lunii subiectul transnistrean a fost atins de către ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, care l-a primit pe ambasadorul Thomas Mayr-Harting, Reprezentant Special pentru procesul reglementării transnistrene al Președintelui-în-exercițiu al OSCE. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat poziția constantă și principială a României privind susținerea unei reglementări cuprinzătoare, pașnice și durabile a dosarului transnistrean.

Un subiect aparte în luna octombrie 2021 a fost criza energetică din Republica Moldova. Companiile energetice din Republica Moldova au fost informate de către Termocentrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului („Молдавская ГРЭС”), despre faptul că aceasta va fi nevoită să reducă volumul energiei electrice, exportate Republicii Moldova, în cazul în care „Moldovagaz” și „Gazprom” nu vor ajunge la o înțelegere cu privire la semnarea a unui nou contract de livrare a gazelor naturale. Totodată, subiectul gazelor naturale a fost discutat în cadrul convorbirii telefonice dintre prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță și liderul de la Tiraspol,Vadim Krasnoselskiy.

Pe parcursul lunii în cadrul dialogului purtat între Chișinău și Tiraspol au avut loc două reuniuni ale reprezentanților politici în procesul de negociere din partea Chișinăului și Tiraspolului. Agenda de lucru a reuniunilor a inclus: problematica transportului auto, perspectivele organizării următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”; necesitatea reluării activității grupurilor de lucru sectoriale și soluționarea atotcuprinzătoare a problemei sediilor instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Ședințe în cadrul grupurilor de lucru (experți) nu au avut loc. În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni. În formatul de negocieri „5+2” nu au avut loc întruniri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.12 MB]