Evgeniy Sheremet: Situația economică din Transnistria: exportul către Polonia, România și Ucraina. Problema cu plăcuțele de înmatriculare / Экономическое положение в Приднестровье: экспорт в Польшу, Румынию и Украину. Проблема с автомобильными номера

În prezent situația economică din Transnistria este dificilă. E necesar să se analizeze cifrele și statisticile pentru a înțelege problemele și dificultățile cu care se confruntă regiunea. Guvernul regiunii raportează că complexul industrial încheie prima jumătate a anului 2021 mai bine decât ​​în aceeași perioadă de timp pentru anul 2020. Conform calculelor preliminare, volumul producției celor mai mari producători de mărfuri în luna iunie 2021 a depășit nivelul din luna mai cu 6,5%, iar cifra de bază a anului trecut – de 1,6 ori. Dinamica pozitivă se datorează creșterii producției majorității entităților economice din regiune. Doar cinci din 26 de organizații economice și-au redus acest parametru în câteva procente. În metalurgia feroasă, creșterea în fabricarea produselor continuă. În iunie, producția este mai mare decât în ​​mai.

În industria chimică s-a observat o tendință pozitivă stabilă de creștere a volumului producției de la începutul anului 2021. Cele mai mari șase întreprinderi din industria ușoară (formează 5/6 din producția totală a industriei) în iunie demonstrează o creștere cumulată a producției cu peste 17% față de nivelul din iunie anul trecut. Industria alimentară, care a redus producția de două luni la rând, și-a sporit activitatea în iunie.

În industria electrică, industria constructoare de mașini și industria materialelor de construcții, industria făinii și cerealelor și a furajelor în luna iunie volumele de producție s-au ridicat peste parametrul din mai de la 7 la 21%.

În ceea ce privește exporturile pentru întreprinderile menționate, indicatorul din iunie 2021 arată exporturi la scară largă de produse metalurgice, textile și materiale de construcție.

Indicatorii importurilor entităților economice în luna iunie au depășit nivelul din mai cu mai mult de 10% din cauza volumelor mari de achiziții din metalurgia feroasă, industria ușoară și alimentară.

În general, în Transnistria, după cum arată analiza, situația din complexul industrial din ultimele luni a rămas relativ stabilă, nu au fost observate schimbări accentuate.

Vara este favorabilă și industriei materialelor de construcție – creșterea în luna iulie față de iunie este de 4,5%. De asemenea, s-a înregistrat o creștere a prețului materialelor de construcție. În metalurgia feroasă, cifra pentru șapte luni este aproape de două ori mai mare decât în ​​anul precedent.

În ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor anti-criză în legătură cu infecția cu coronavirus, în această direcție, de la începutul acestui an, au fost plătite despăgubiri antreprenorilor individuali care au intrat în măsuri restrictive. Suma totală este de aproximativ 47 de mii de ruble (aproximativ 30 de mii de dolari SUA).

Cifra  totală de afaceri a comerțului extern a Transnistriei în primele șapte luni ale anului 2021 a depășit cifra de 1,24 miliarde de dolari. Peste 481 milioane de dolari revine exportului (cu aproape 43% mai mult decât în ​​ianuarie-iulie anul trecut), iar 760,5 milioane de dolari revin importurilor. Creșterea operațiunilor de export a fost observată în aproape toate cele șapte luni ale acestui an, iar mai mult de jumătate din totalul aprovizionărilor (aproape 256 milioane de dolari) au căzut pe produsele metalurgice.

Lista primelor cinci țări, parteneri comerciali externi ai Transnistriei la export astăzi arată astfel: Moldova (32,2% din volumul total al exportului), Polonia (15,3%), România (11,7%), Ucraina (9,3%), Rusia (9,1%). Fluxul de export către Polonia a crescut de 5,5 ori față de 2020, ceea ce i-a permis să ocupe locul al doilea. Au crescut și aprovizionările către Rusia. Conducerea transnistreană dezvoltă măsuri individuale pentru creșterea exporturilor către Rusia, însă aceste cifre arată legături economice strânse și dependența afacerilor de interacțiunea cu Moldova, Polonia și România, ceea ce face ca guvernul transnistrean să fie mai acomodator.

Guvernul din Transnistria vizitează în mod regulat Moscova pentru a rezolva o serie de probleme sociale și economice, astfel că pe 8 iulie, șeful guvernului Alexandr Martînov și vicepremierul, ministrul dezvoltării economice Sergey Obolonik sau aflat într-o vizită de lucru în Federația Rusă. În cadrul reuniunilor, a fost planificat să se discute aspecte privind atragerea investițiilor, crearea de locuri de muncă, asistența medicală și multe altele. Dar, ca urmare a vizitei, nu a existat nicio informație în domeniul public despre eficacitatea călătoriei și acordurile primite, ceea ce poate indica faptul că nu există unele rezultate clare. Vorbind despre relațiile cu Rusia, este demn de remarcat faptul că aceste relații au fost mult mai calde în trecut decât sunt astăzi.

Conducerea transnistreană identifică o serie de probleme din sectorul economic și vorbește despre măsurile pe care le-a implementat pentru a îmbunătăți situația. Pentru situația problematică de la „Mina Grigoriopol”, din 2019 a fost acordată o amânare a plăților pentru resursele energetice consumate și a fost stabilit un calendar de rambursare a datoriilor, astfel încât întreprinderea să nu să se închidă. În ciuda măsurilor de sprijin din partea guvernului Transnistriei, organizația nu a depășit criza. În acest sens, la inițiativa guvernului, compania minieră a fost transferată în jurisdicția Societății de Administrare a Statului. Pe baza analizei activităților financiare și economice ale „Minei Grigoriopol”, s-a luat decizia de a schimba conducerea.

O atenție specială a fost acordată stării drumurilor secundare. Această problemă este sub controlul șefului puterii executive. În medie, restaurarea completă a acestor drumuri în fiecare raion necesită de la 300 la 800 de milioane de ruble. În acest sens, guvernul intenționează să aloce aproximativ 60 de milioane de ruble la bugetul din 2022 pentru reconstrucția drumurilor.

Seceta din 2019-2020 a dus la faptul că unii dintre copacii cu creștere rapidă și cu maturizare timpurie au început să se usuce. Situația a fost agravată de lipsa unui sistem de irigații pentru teritoriu.

Desigur, în mass-media oficială, conducerea transnistreană vrea să arate că problemele economice sunt controlate și rezolvate. Dar, potrivit experților, situația economică din regiune este mult mai deplorabilă decât poate fi considerată în știrile oficiale din Transnistria. Astăzi în regiune putem vorbi despre cea mai puternică criză a politicii interne și externe a Transnistriei. Monopolistul economic local joacă un rol important în acest proces și, ca urmare, economia Transnistriei se află într-o stare de profundă stagnare. Drept urmare, acest lucru a afectat grav nivelul de trai al populației.

Stagnarea economiei din Transnistria se va intensifica atâta timp cât toți uriașii economici ai industriei locale, care anterior erau privatizați pentru un ban, sunt în mâinile monopolistului. O parte din populație consideră că, acum cinci ani bugetul Transnistriei era într-o stare mai bună decât este acum.  Echipa lui Shevchuk s-a opus holdingului „Sheriff”, iar ca urmare a acestei rezistențe, nivelul de trai al populației a fost semnificativ mai mare decât în ​​prezent. Actualul guvern nu este în stare să reînvie economia transnistreană, întrucât tot capitalul nu se îndreaptă către bugetul regional, ci către contul firmei de monopol, folosind diverse scheme și modele pentru îmbogățire.

Astăzi Moldova și Ucraina nu contribuie la dezvoltarea contrabandei și a altor „scheme gri” care au fost efectuate anterior în regiune. Acestea sunt motivele isteriei „elitei” transnistrene aflate la guvernare.

Dacă este să vorbim despre limitarea utilizării mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene în afara teritoriului Transnistriei, atunci conducerea Transnistriei este de vină pentru acest lucru. Dacă regimul de traversare va fi limitat, atunci aceasta va arată incompetența în negociere cu teritoriile învecinate. Restricțiile de transport vor afecta în mod semnificativ situația și veniturile populației din Transnistria. De la 1 septembrie, este planificat ca Ucraina să schimbe regimul de trecere a frontierei pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Cu toate acestea, astăzi există deja semnale că șoferii transnistreni încep să se confrunte cu dificultăți pe teritoriul ucrainean. Există deja cazuri în Ucraina când mașina a fost oprită de poliția rutieră din Ucraina. De exemplu, mașina avea o plăcuță de înmatriculare transnistreană, permisul de conducere era și el transnistrean. Inspectorul poliției rutiere din Ucraina a menționat că un astfel de certificat nu îndeplinește cerințele internaționale, adică Convenția de la Viena privind traficul rutier din 8 noiembrie 1968. Rezultatul a fost impunerea unei amenzi de 3.400 grivne pentru conducerea fără dreptul de a conduce.

Serviciul Vamal de Stat din Ucraina, citând informațiile de la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, instruiește birourile vamale regionale să nu permită trecerea frontierei de la 1 septembrie pentru autoturismele cu plăci de înmatriculare transnistrene. Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei a confirmat că problema cu circulația șoferilor transnistreni în Ucraina s-a înrăutățit cu adevărat. Ministerul transnistrean de externe a trimis deja contestații cu o descriere a situației tuturor participanților formatului de negociere „5 + 2”.

Problema permiselor de conducere a fost discutată în repetate rânduri cu Reprezentantul Special al Președintelui în Exercițiu al OSCE, Thomas Mayer-Harting, care a asigurat întotdeauna că, dacă o mașină are numere neutre, dar permis de conducere transnistrean, atunci nimeni „nu va opri, nu va amenda sau împiedica traversarea frontierei”. Problemele actuale de transport din Transnistria nu sunt cauzate de Kiev, ci de Chișinău. Funcționarii vamali ucraineni fac referință la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, iar acesta, la rândul său, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, al cărui apel către autoritățile ucrainene a devenit cauza principală a ceea ce se întâmplă astăzi cu șoferii transnistreni.

Există, de asemenea, știri pozitive, cărora nu li se acordă atenția cuvenită în mass-media transnistreană. Din 28 august, un tren de călători va circula din nou pe ruta „Chișinău – Odesa”. Legătura feroviară între Chișinău și Odesa este reluată după un an și jumătate de pauză. Prețurile biletelor vor crește de la 195 la 280 de lei. Plecare din Chișinău este la ora 7:09, oprire în Tiraspol este la ora 8:20, sosire în Odesa este la ora 10:55. Timpul de călătorie este de 3 ore 44 minute. Trenul Chișinău – Odesa a fost anulat în martie 2020,din cauza introducerii carantinei. Până în prezent, nu a fost restabilit, atât din cauza restricțiilor de carantină, cât și din cauza situației economice dificile de pe calea ferată a Moldovei. Înainte de aceasta, a existat o pauză a traficului de trenuri între Chișinău și Odesa din 2005 până în 2010 din cauza situației politice dificile din Transnistria.

Problemele care există astăzi în Transnistria sunt rezultatul performanței nesatisfăcătoare a sistemului actual. Analizând situația din regiune, se poate prezice că, regiunea transnistreană dependentă de un monopol speră la schimbări, care poate vor fi implementate în curând. Nivelul de încredere a populației în autoritățile existente în regiune se va schimba. Transnistria nu este doar o republică nerecunoscută, ci un teritoriu care astăzi nu are perspective. Oamenii nu numai că nu văd perspective – nu știu ce trebuie făcut, ce măsuri trebuie luate pentru a se îmbunătăți. Este posibil ca în curând să vină momentul în care populația să simtă că nu există nicio ieșire din impasul actual.

 

 

Экономическая ситуация сегодня в Приднестровье остается сложной, нужно анализировать цифры и данные статистики, чтобы понимать с какими проблемами и трудностями сталкивается регион. В Правительстве региона рапортуют, что промышленность заканчивает первое полугодие 2021-го лучше, чем тот же временной отрезок в 2020 году.  Согласно предварительным расчетам, объем производства крупнейших товаропроизводителей в июне 2021 года превысил майскую планку на 6,5%, а базисный показатель прошлого года – в 1,6 раза. Положительная динамика обусловлена наращиванием выпуска большинства хозяйствующих субъектов, снизили этот параметр в пределах нескольких процентов только пять из 26 организаций. В черной металлургии сохраняется рост в изготовлении продукции. В июне выработка выше, чем в мае.

Устойчивый положительный тренд наращивания объема производства с начала 2021 года наблюдается в химической промышленности. Шесть крупнейших предприятий легкой промышленности (формируют 5/6 всей выработки отрасли) в июне демонстрируют совокупный рост выпуска более чем на 17% к уровню июня прошлого года. Пищевая промышленность, снижавшая масштабы выработки два месяца подряд, в июне наращивала активность.

В электротехнической индустрии, машиностроении и промышленности стройматериалов, мукомольно-крупяной и комбикормовой промышленности в июне объемы производства сформированы выше майского параметра от 7 до 21%.

В части экспорта по рассматриваемым предприятиям показатель июня 2021 года отмечаются масштабные отгрузки металлургической, текстильной продукции и строительных материалов.

Показатели импорта крупных хозяйствующих субъектов в июне, превысили майский рубеж более чем на 10% ввиду больших объемов закупок в черной металлургии, в легкой и пищевой областях промышленности.

В целом в Приднестровье, как показывает анализ, ситуация в индустриальном комплексе на протяжении последних месяцев остается относительно стабильной, резких перепадов не отмечается.

Лето благоприятно и для промышленности строительных материалов – прирост июля по отношению к июню 4,5%. Так же отмечается подорожание строительных материалов. В черной металлургии показатель за семь месяцев выше почти в два раза по сравнению с прошлым годом.

Что касается реализации антикризисных мер в связи с короновирусной инфекцией, то в этом направлении, с начала этого года была выплачена компенсация индивидуальным предпринимателям, попавшим под ограничительные меры. Общая сумма – порядка 47 тысяч рублей (около 30 тысяч долларов США).

Внешнеторговый оборот Приднестровья за первые семь месяцев 2021 года превысил 1,24 миллиарда долларов. Из них более 481 миллиона приходится на экспорт (это почти на 43% больше, чем в январе-июле прошлого года), а 760,5 миллионов – на импорт. Рост экспортных операций наблюдался на протяжении практически всех семи месяцев этого года, а более половины всех поставок – почти 256 миллионов долларов – пришлось на металлургическую продукцию.

Список топ пяти стран – внешнеторговых партнеров Приднестровья по экспорту сегодня выглядит так: Молдова (32,2% совокупного объема поставок), Польша (15,3%), Румыния (11,7%), Украина (9,3%), Россия (9,1%). Экспортный поток в Польшу по сравнению с 2020 годом вырос в 5,5 раз, что и позволило ей занять второе место. Увеличились и поставки в Россию. Руководство Приднестровья разрабатывает отдельные меры, чтобы увеличить экспорт в Россию, но из данных цифр видны тесные связи экономические и зависимость бизнеса от взаимодействия с Молдовой, Польшей и Румынией, что делает правительство Приднестровья более сговорчивым.

Правительство в Приднестровье систематически ездит в Москву для решения ряда социальных и экономических вопросов, так 8 июля Глава Правительства Александр Мартынов и Вице-премьер – министр экономического развития Сергей Оболоник находились с рабочим визитом в Российской Федерации. В рамках встреч планировали обсуждать вопросы привлечения инвестиций, создания рабочих мест, сферы здравоохранения и многие другие. Но по итогам визита не было информации в открытом доступе о их результативности поездки и полученных договоренностях, что может говорить о том, что не о чем рассказывать и отсутствием явных результатов. Говоря об отношении с Россией, стоит заметить, что отношения эти были ранее куда теплее, чем сегодня.

Руководство Приднестровье сами выделяют ряд проблем в секторе экономики и рассказывают о мерах, которые они принимают для улучшения ситуации. Так проблемная ситуация на ОАО «Григориопольская шахта», где с 2019 года была предоставлена отсрочка по платежам за потребленные энергоресурсы и установлен график погашения долгов, что бы предприятие не закрылось.Несмотря на меры поддержки со стороны Правительства Приднестровья организация не смогла выйти из кризиса. В связи с этим по инициативе Правительства добывающее предприятие было передано в ведение ОАО «Государственная управляющая компания». По результатам анализа финансово-хозяйственной деятельности «Григориопольской шахты» было принято решение о смене руководства.

Отдельное внимание уделили состоянию второстепенных дорог. Этот вопрос находится на контроле у Главы исполнительной власти, в среднем на полное восстановление таких дорог в каждом районе необходимо от 300 до 800 млн. рублей. В этой связи в бюджет 2022 года на реконструкцию дорог Правительство планирует заложить порядка 60 млн рублей.

Засуха 2019-2020 годов привела к тому, что часть быстрорастущих и скороспелых деревьев начали усыхать. Усугубило ситуацию отсутствие системы орошения территории.

Конечно в официальных СМИ руководство Приднестровье хочет показать, что проблемы экономического характера ми контролируются и решаются. Но по мнению экспертов, экономическая ситуация в регионе намного плачевнее чем можно ее рассмотреть в официальных новостях Приднестровья. Сегодня в регионе можно говорить об мощнейшем кризисе внутренней и внешней политики Приднестровья, большую роль в этом процессе играет местных экономический монополист, и как результат, экономика Приднестровья находится в состоянии глубочайшей стагнации. Как результат, это серьезно повлияло на уровень жизни населения.

Стагнация экономики в Приднестровье будет усиливаться до тех пор, пока в руках монополиста находится все экономические гиганты местной промышленности, который ранее были приватизированы за копейки. Ряд населения считает, что пять лет назад бюджет Приднестровья находился в лучшем состоянии, чем сейчас. Было противодействие, оказываемое командой Шевчука фирме «Шериф». И как результат этого сопротивления уровень жизни населения был существенно выше, чем сегодня.  Нынешняя власть неспособна реанимировать приднестровскую экономику, так как весь капитал поступает не в бюджет региона, а на счет фирмы-монополиста, используя различные схемы и модели обогащена.

Сегодня Молдова и Украина не способствуют развитию контрабанды и иных серых схем, осуществлявшихся ранее в регионе. Именно этими причинами могут служить для истерии правящей приднестровской «элиты».

Если говорить об ограничении использования приднестровских автомобильных номеров за пределами территории Приднестровья, то в этом виновато руководство Приднестровья, если проезд будет ограничен, то они показывают свою не компетентность вдоговороспособности с соседними территориями. Ограничения транспортного передвижения существенно повлияют на положение и доходы населения Приднестровья. С 1 сентября запланировано, что Украина может изменить режим пересечения своей границы для автомобилей с приднестровскими номерами. Однако на сегодняшний день уже поступают сигналы о том, что приднестровские автолюбители начинают сталкиваться со сложностями на украинской территории. Уже встречаются случаи в Украине, когда машину остановили сотрудники дорожной полиции Украины. Например, автомобиль был на приднестровских номерах, водительское удостоверение – тоже приднестровское. Инспектор дорожной инспекции Украины заявил, что такое удостоверение не соответствует международным требованиям, то есть Венской конвенции о дорожном движении от 8 ноября 1968 года. Результатом стало наложение штрафа в 3 400 гривен за управление автомобилем без права вождения.

Государственная таможенная служба Украины, ссылаясь на информацию украинского Министерства иностранных дел, предписывает региональным таможням с 1 сентября не пропускать через границу автомобили с приднестровскими номерами.В Министерстве иностранных дел Приднестровья подтвердили, что проблема с перемещением приднестровских водителей в Украине действительно обострилась. МИД Приднестровья уже направил обращения с описанием ситуации в адрес всех участников переговорного формата «5+2».

Проблема водительских удостоверений не раз обсуждалась со спецпредставителем Действующего председателя ОБСЕ Томасом Майером-Хартингом, который всегда заверял, что если на авто есть нейтральные номера, то за приднестровские удостоверения никто не будет «ни останавливать, ни штрафовать, ни препятствовать пересечению границы».Нынешние проблемы автотранспорта из Приднестровья порождены не Киевом, а Кишиневом. Украинские таможенники ссылаются на МИД Украины, а он, в свою очередь, – на Министерство иностранных дел и европейской интеграции Молдовы, чье обращение к украинским властям и стало первопричиной того, что происходит сегодня с приднестровскими автолюбителями.

Так же есть положительные новости, о которых не уделяют должного внимания в Приднестровских СМИ. С 28 августа, снова будет ходить пассажирский поезд сообщением «Кишинев – Одесса». Железнодорожное сообщение между Кишинёвом и Одессой возобновляется спустя полтора года перерыва. Стоимость билетов увеличится со 195 до 280 леев.Отправление из Кишинева в 7:09, остановка в Тирасполе в 8.20, прибытие в Одессу в 10:55, время в пути 3 часа 44 минуты.Поезд «Кишинев – Одесса» был отменен в марте 2020 года в связи с введением карантина в двух странах. До сих пор он так и не был восстановлен, как по причине карантинных ограничений, так и в связи со сложной экономической ситуацией на молдавской железной дороге.До этого перерыв в движении поездов между Кишиневом и Одессой был с 2005 по 2010 гг из-за сложной политической ситуации с Приднестровьем.

Проблемы, которые сегодня существуют в Приднестровье, есть результат неудовлетворительной работы нынешней системы. Анализируя положение в регионе, можно прогнозировать, что Приднестровский регион, зависимый от монополии и хочется надеяться, что в скором времени ожидаются изменения. Изменится уровень доверия населения к существующим органам власти в регионе. Приднестровье – это не просто непризнанная республика, а территория, у которой сегодня нет перспектив. Люди не просто не видят перспектив – они не знают, что нужно делать, какие шаги нужно предпринять, чтобы стало лучше. Не исключено, что скоро наступит время, когда населению будет казаться, что выхода из сложившегося тупика нет.