Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – aprilie 2021

În luna aprilie 2021, în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, Chișinăul și Tiraspolul au continuat negocierile cu partenerii internaționali și au menținut dialogul în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente.

Pe parcursul lunii, Biroul Politici de Reintegrare a menținut dialogul cu OSCE și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții OSCE, pe agenda de lucru au figurat aspectele referitoare la dinamica procesului de negociere privind reglementarea transnistreană. În mod particular în revistă a fost trecut dialogul activ purtat la nivelul experților din sfera transportului auto și succesele înregistrate în rezolvarea unor probleme tehnice privind funcționalitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din Tiraspol și Rîbnița. De asemenea, la sfârșitul lunii aprilie, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare a efectuat o vizită de lucru în satul Coșnița, raionul Dubăsari.

Reprezentanții părții transnistrene, la rândul lor, au efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă și au continuat dialogul cu OSCE și Delegația UE în Republica Moldova. În cadrul dialogului cu OSCE, a fost discutat cursul procesului de negociere, în special aspectele care necesită o atenție sporită – părțile căzând de comun acord că stagnarea discuțiilor trebuie depășită. În cadrul vizitei de lucru în Federația Rusă, partea transnistreană a avut o serie de întruniri cu oficialii de la Moscova. Participanții au făcut un schimb de opinii consistent cu privire la situația din procesul de reglementare transnistreană și starea lucrurilor în ceea ce privește realizarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chișinău și Tiraspol.

În decursul lunii aprilie, La Bender/Tighina a avut loc întrevedere de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri, Olga Cebotari și Vitaliy Ignatiev. În cadrul întrevederii reprezentanții politici au trecut în revistă situația curentă în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, subiectele actuale de pe agendă și progresele recent marcate în activitatea grupurilor de lucru sectoriale.

Pe parcursul lunii, în contextul desfășurării forțelor militare ruse în apropierea graniței cu Ucraina, autoritățile Republicii Moldova au concluzionat că nu există premisele declanșării unui conflict armat în zonă care ar afecta direct Republica Moldova, însă au admis că există riscul implicării forțelor armate ruse din regiunea transnistreană în cazul unui conflict ruso-ucrainean.    În luna curentă, au fost continuate discuțiile cu privire la mijloacele de transport din regiunea transnistreană. Conform celor convenite în trimestrul I al anului 2021, între autoritățile de profil ale Republicii Moldova și Ucrainei, începând cu data de 01 septembrie 2021, accesul în traficul rutier internațional va fi asigurat doar în privința mijloacelor de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăci de înmatriculare ale Republicii Moldova și de plăci de model neutru însoțite de autocolantul „MD”. Partea transnistreană a criticat aceste intenții menționând că astfel de demersuri sunt „contraproductive şi periculoase pentru stabilitatea regională”. Subiectul a fost comentat și de Vitaliy Tryapitsyn, reprezentantul permanent al Federației Ruse în procesul de negociere al reglementării transnistrene, care a subliniat că astfel sunt create tensiuni suplimentare.

Pe fundalul discuțiilor părților cu partenerii internaționali privind problematica interacțiunii în domeniul transportului rutier, a avut loc ședința grupurilor de lucru (experți) pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor. De asemenea, după o pauză de un an a avut loc reuniunea experților de pe ambele maluri ale Nistrului din domeniul fitosanitar și veterinar.  În cadrul CUC au avut loc trei reuniuni, iar în formatul „1+1” a avut loc o reuniune. În cadrul formatului de negocieri „5+2” nu a avut loc nici o întrunire.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.08 MB]