OPINIE: Şevciuk nu-şi doreşte angajarea regiunii transnistrene într-un nou conflict

„Reluarea contactelor cu autoritățile de la Chișinău reprezintă o înțelegere a faptului că la Tiraspol s-a înțeles că relaxare poverii economice a regiunii separatiste poate veni și din partea Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă că domnul Șevciuk nu își dorește angajarea regiunii transnistrene într-un conflict din care nu poate ieși victorios”, scrie, într-o postare pe blogul său, jurnalistul Victor Nichituş.

După cum relatează TRIBUNA, el afirmă că, „izolat deja de către ucraineni, departe de Moscova, domnia sa conștientizează că trebuie să fie în relații prietenoase cu Chișinăul”.

„Anunțarea de către domnul Șevciuk că în cel mai scurt timp șefii grupurilor de lucru de la Chișinău și Tiraspol vor avea o întîlnire de lucru poate fi un semnal că domnia sa își dorește o realiniere la Acordul de Liber Schimb semnat anul trecut de către UE cu Republica Moldova și Ucraina, lucru care ar face posibilă o stimulare a comerțului regiunii cu Europa. Analiștii economici afirmă că, „dacă pînă la sfîrşitul anului 2015, regiunea transnistreană nu se reorientează către Uniunea Europeană, cu scopul de a păstra aceste scutiri de taxe, sectoarele textil şi metalurgic, dar şi alte industrii, vor fi afectate dur”. În briefingul de presă de la Chișinău, Șevciuk a fost cît se poate de clar – „în condițiile în care spectrul sărăciei amenință ambele maluri ale Nistrului, un climat economic pozitiv pentru ambele părți face posibilă rezolvarea problemelor existente”, notează sursa.

Referindu-se la întrevederea de sîmbătă a Premierului Gaburici cu liderul de la Tiraspol, jurnalistul se întreabă dacă putem spune că mandatul Premierului a început cu dreptul.

„Deși în timpul conferinței de presă a dat dovadă de prea mult tact, domnul Șevciuk acționînd în rolul de primă vioară, premierul moldovean a reușit să-l convingă pe liderul de la Tiraspol că e momentul unei „încălziri” a relațiilor dintre cele două părți. E drept, în acțiunea de a detensiona situația din regiune, domnul Gaburici a fost ajutat și de contextul economic delicat în care se află regiunea transnistreană. Important e că i-a reușit”, scrie Victor Nichituş.

În opinia sa, „reluarea discuțiilor cu Tiraspolul înseamnă și reducerea riscurilor de securitate”. „Cu sigurață cei doi au discutat și despre aceste lucruri. Iar în acest caz, avînd de partea sa sprijinul partenerilor euro-atlantici, domnul Gaburici a fost mai convingător. Reducerea riscurilor de securitate în regiune înseamnă că nimeni nu va ataca pe nimeni, iar forțele militare ruse dislocate în regiunea transnistreană nu vor ataca regiunea Odessa. Prin întîlnirea lor, Șevciuk și Gaburici aduc pacea în regiune. Iar asta contează”, mai notează sursa citată.

Cristina Gurez

 

Sursa: http://tribuna.md/2015/03/16/opinie-sevciuk-nu-si-doreste-angajarea-regiunii-transnistrene-intr-un-nou-conflict/