Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – ianuarie 2021

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean derulat, în ianuarie 2021, poate fi caracterizat prin menținerea contactului părților cu partenerii internaționali și continuarea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere existente. Luna a început prin continuarea declarațiilor cu privire la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului și transformarea actualei misiuni de pacificare într-o misiune civilă sub egida OSCE.

Pe parcursul lunii Biroul Politici de Reintegrare a menținut dialogul cu misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, cu reprezentanții OSCE și UE.  Partea transnistreană, la rândul său, a interacționat cu reprezentanții OSCE și ONU.

Începând cu 15 ianuarie 2021, potrivit înțelegerilor din anul 2020 între autoritățile de profil ale Republicii Moldova și Ucrainei, au intrat în vigoare procedurile potrivit cărora accesul în traficul rutier internațional este asigurat doar pentru mijloacele de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăci de înmatriculare ale Republicii Moldova și de plăci de model neutru, însoțite de autocolantul „MD”, adică a autovehiculelor înregistrate la punctele de înmatriculare din Tiraspol și Râbnița, în conformitate cu prevederile Deciziei protocolare „cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activitate comercială” din 24 aprilie 2018, Legii nr.170/2018 și Hotărârii Guvernului nr.847/2018.

În decursul lunii a avut loc prima reuniune din acest an a reprezentanților politici în procesul de negociere din partea Chișinăului și Tiraspolului. Au fost enunțate prioritățile-cheie din agenda reglementării transnistrene pentru anul curent.

De asemenea, în luna curentă, reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. În decursul vizitei sale, diplomatul a desfășurat mai multe întruniri cu reprezentanții politici ai părților. Diplomatul a reiterat că obiectivul final al misiunii sale este atingerea unei soluții politice pentru problema transnistreană cu respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova și cu statut special pentru regiunea din stânga Nistrului.

Pe parcursul lunii au avut loc ședința grupurilor de lucru (experți) pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor; reuniunea grupurilor de lucru (experți) pe probleme vamale și întrunirea experților din domeniul ocrotirii sănătății de pe ambele maluri ale Nistrului. În cadrul CUC s-au derulat trei reuniuni. În formatul „1+1” a avut loc o ședință, iar în cadrul formatului de negocieri „5+2” nu a avut loc nici o ședință.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.05 MB]