O donație de materiale foto și video completează Serviciul de informare bibliografică al LACT

Baza de date bibliografică a Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT) a fost recent îmbogățită cu un fond de materiale foto și video, realizate de jurnalistul Laurențiu Toma.

Colecția de fotografii cu valoare documentară se referă la războiul de pe Nistru (1992). Fondul s-a constituit pe baza unor fotografii colectate din arhivele personale ale foștilor combatanți din dreapta Nistrului. Se adaugă  fotografii care surprind aspecte și momente ale operațiunilor militare, realizate de către profesorul și fotograful Nicolae Pojoga din Chișinău, în zilele de foc ale anului 1992. O parte dintre aceste imagini au fost prezentate publicului sibian în cadrul unei expoziții tematice, organizată în anul 2007, la Sibiu. Fondul fotografic este completat cu imagini de viață cotidiană și instantanee surprinse în timpul paradelor militare de la Tiraspol, în perioada anilor 2004-2007.

O altă componentă a acestei donații este reprezentată de mai multe interviuri video, realizate în aceeași perioadă, cu o serie de personalități, analiști politici, reprezentanți ai administrațiilor locale și veterani ai războiului din Republica Moldova.

Sperăm că aceste materiale colecționate și realizate de către Laurențiu Toma, în anii de început ai carierei sale jurnalistice, să fie de folos atât sub aspect de fundamentare a cercetării, cât și pentru informarea publicului larg.

Materialele pot fi accesate prin intermediul Serviciului de informare bibliografică al Laboratorului, pus la dispoziția cercetătorilor, profesorilor și studenților interesați de cercetarea fenomenului transnistrean.

Mai multe detalii despre principiul de funcționare a Serviciului găsiți aici:

https://centers.ulbsibiu.ro/ccsprise/lact/lact-inaugureaza-un-serviciu-de-informare-bibliografica/