Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – octombrie 2020

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean, așa cum s-a derulat în luna octombrie 2020 poate fi caracterizat prin menținerea contactului părților cu partenerii internaționali și continuarea dialogului între Chișinău și Tiraspol în cadrul mecanismelor procesului de negociere. Pe parcursul lunii, Biroul Politici de Reintegrare a evaluat procesul de negocieri, raportând activitatea Chișinăului în cele 9 luni ale anului curent și a purtat discuții pe tematica problemei transnistrene cu reprezentanții OSCE. De asemenea, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au efectuat o vizită de documentare la punctul de înmatriculare a autoturismelor din Tiraspol și au întreprins o vizită de lucru într-un șir de localități din raionul Dubăsari. În contextul alegerilor prezidențiale din R. Moldova (1 noiembrie 2020), Biroul Politici de Reintegrare a adus la cunoștința alegătorilor și a autorităților publice locale mecanismul de documentare a eventualelor încălcări a dreptului la libera circulație în Zona de Securitate în ziua alegerilor prezidențiale.

Partea transnistreană pe parcursul lunii a menținut contactul cu reprezentanții OSCE, subiectul central în discuții fiind problematica  drepturilor omului.

Pe parcursul lunii, au fost înregistrate câteva cazuri de detenție a cetățenilor R. Moldova de către structurile de forță din regiunea transnistreană.

La sfârșit de lună, într-o ședință comună a Biroului Politici de Reintegrare și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a R. Moldova a fost examinată situația epidemiologică din cele 8 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Nu au avut loc ședințe ale grupurilor de lucru (experți). În cadrul CUC au avut loc patru reuniuni. În formatul „1+1” și „5+2” nu au fost organizate ședințe.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.19 MB]