Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – septembrie 2020

Procesul de reglementare a conflictului transnistrean pentru luna septembrie 2020 poate fi descris prin menținerea contactului părților cu partenerii internaționali și continuarea dialogului între Chișinău și Tiraspol  în cadrul mecanismelor procesului de negociere. Pe parcursul lunii, Biroul Politici de Reintegrare a purtat discuții pe tematica problemei transnistrene, cu reprezentanții OSCE, OMS și cu o serie de diplomați acreditați în Republica Moldova. De asemenea, Biroul a avut o ședință comună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova. Subiectul discuției s-a axat pe problematica desfășurării studiilor și libera circulație a elevilor și pedagogilor din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Partea transnistreană, la rândul său, a menținut contactul cu reprezentanții OSCE, Ambasada SUA în Republica Moldova și a efectuat o vizită de lucru la Moscova. În cadrul vizitei în Federația Rusă, negociatorul șef al părții transnistrene, Vitaliy Ignatiev s-a întâlnit cu Ambasadorul cu misiuni speciale ale Ministerului rus de externe Vitaliy Tryapitsyn.

Spre sfârșitul lunii, au fost aprobate modificările legislative care prelungește mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană cu plăcuțe de tip neutru până la 1 septembrie 2022.

În cadrul dezbaterilor generale în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite,  președintele R. Moldova a menționat că Chișinăul va depune toate eforturile pentru a prezenta în prima jumătate a anului 2021 un proiect al parametrilor și principiilor de bază ale modelului final pentru soluționarea diferendului transnistrean.

Pe parcursul lunii a avut loc ședința grupului de lucru (experți) sectorial pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor. În cadrul CUC s-au desfășurat loc două reuniuni. În formatul „1+1” și „5+2” nu au avut loc ședințe.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.07 MB]