Ion Manole: Avocații Promo-LEX încearcă să determine Guvernul Federației Ruse să plătească daunele de peste 5 milioane de euro pentru victimele abuzurilor din Transnistria

Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX, a răspuns întrebărilor în cadrul interviului acordat, în exclusivitate,  Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean.

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală,  cu sediul central în Chișinău, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile. Promo-LEX  are o vechime de 18 ani și este membră a mai multor organizații internaționale. Deține statut consultativ în cadrul Consiliului Economic și Social (ECOSOC) al ONU.

Interviul a fost realizat de către Mircea Merticariu.

Ion Manole

 

M.M.: Cum a influențat pandemia de SARS-CoV-2 activitatea Promo-Lex? Ce programe desfășurați în această perioadă dificilă și cum reușiți să acoperiți teritoriul Republicii Moldova și al regiunii transnistrene?

Ion Manole: Măsurile de prevenire a răspândirii infecției SARS COV 2, impuse de autorități, au schimbat modul de activitate al tuturor persoanelor și entităților, inclusiv pe noi ne-a determinat să ne adaptăm la noile realități.

În mare parte, totuși trebuie să recunoaștem că Promo-LEX a reușit să se organizeze destul de bine și în toată această perioadă am avut practic același volum de lucru, chiar dacă am lucrat de la distanță sau venim la birou într-un număr limitat de persoane.

Avem acoperire națională, datorită celor 5 oficii regionale (Bălți, Cahul, Călărași, Chișinău și Edineț), iar regiunea transnistreană este monitorizată de la distanță, cu atât mai mult că din februarie, administrația de acolo, practic a izolat acest teritoriu.

 

M.M.: Sunt cazuri noi de încălcare a drepturilor omului în Transnistria la care ați putea face referire?

Ion Manole: Încălcarea drepturilor omului este un fenomen omniprezent, mai ales în teritorii aflate în afara sub controlul unor regimuri nerecunoscute. Cazuri noi de încălcare a drepturilor omului sunt multe, însă nu toate pot fi cunoscute și documentate. Anume din aceste motive, regimurile nedemocratice (care de fapt încalcă brutal drepturile și libertățile fundamentale) îngrădesc prezența și interzic activitatea apărătorilor drepturilor omului sau a jurnaliștilor. Scopul unor asemenea regimuri este de a ascunde suferințele unor indivizi sau grupuri de persoane, însă aceste fapte mai devreme sau mai târziu ies la suprafață.

Pentru mine, spre exemplu, la fel de regretabil și trist este și faptul că în pofida eforturilor colosale ale locuitorilor din regiune și ale avocaților Promo-LEX (rapoarte de monitorizare a situației, apeluri și comunicate de presă, cazuri reprezentate în instanțele naționale și internaționale precum și zeci de Hotărâri ale Curții Europene de la Strasbourg) situația rămâne neschimbată.

Reprezentanții administrației ilegale de la Tiraspol nu sunt sancționați pentru abuzurile lor, în timp ce victimele nu sunt reabilitate. Această stare de lucruri încurajează fenomenul impunității și descurajează victimele.

Promo-LEX are recomandări foarte bune pentru autoritățile constituționale de la Chișinău și pentru comunitatea internațională, însă deocamdată acestea nu sunt o prioritate.

 

M.M.: Organizația în care activați monitorizează procesele de reformă în domeniul electoral și în cel polițienesc. Cum apreciați evoluția reformelor în aceste domenii și în ce măsură putem vorbi de o convergență cu reformele din stânga Nistrului?

Ion Manole: În stânga Nistrului nu putem vorbi despre careva reforme, mai ales de vreo convergență cu evenimentele și evoluția reformelor din alte regiuni ale Republicii Moldova.

Da, Promo-LEX monitorizează procesele democratice, in special scrutinele electorale dar și procesul de reformare a Poliției și aprecierile noastre le facem publice opiniei publice periodic. Rapoartele de monitorizare conțin constatări și recomandări valoroase pentru a înțelege gradul de implementare a reformelor și modul în care autoritățile își respectă angajamentele față de societate și partenerii săi internaționali.

Dacă e să fiu direct și să îmi exprim scurt opinia mea asupra rezultatelor reformelor din Moldova aș putea spune cu regret că acestea nu au finalitatea dorită de societate din cauza intervenției politicului acolo unde nu-i este locul. Spre exemplu, deși au fost depolitizate structurile polițienești, observăm că de fiecare dată conducerea Poliției se schimbă odată cu schimbarea puterii politice. În domeniul electoral este situație similară, unde reformele bune de regulă sunt blocate sau amânate din considerente politice.

 

M.M.: Încă din aprilie 2015, așa-zisele autorități din Transnistria au interzis accesul Asociației Promo-LEX în regiune și de atunci numărul cazurilor raportate și a fenomenelor privind încălcarea drepturilor omului a scăzut. Sunt schimbări în ultima perioadă, în ceea ce privește accesul membrilor Promo-Lex și soluționarea unor dosare penale de care ați fost înștiințați? Ce demersuri ați făcut pentru deblocarea situației?

Ion Manole: De peste 5 ani nu putem merge în teritoriul controlat de administrația ilegală de la Tiraspol. Așa cum vă spuneam anterior, pentru orice regim nedemocratic este caracteristic un set de măsuri restrictive la adresa apărătorilor drepturilor omului, jurnaliștilor sau a oamenilor care au poziții și viziuni civice. Noi nu putem merge acolo de peste 5 ani, respectiv victimelor le este mai greu să afle despre serviciile noastre și practic imposibil să ajungă la Chișinău. Chiar și așa, încă mai primim solicitări de la locuitorii regiunii transnistrene de a le oferi asistența juridică necesară la nivel național și internațional.

Și da, numărul cazurilor raportate a scăzut, însă acest lucru, în nici un caz nu înseamnă că e vorba despre o îmbunătățire a situației. Demersurile noastre sunt insistente, însă deocamdată fără rezultat, deoarece trăim vremuri în care normele dreptului internațional și implicit drepturile omului sau apărarea apărătorilor drepturilor omului sunt subiecte ce pot fi negociate, tolerate sau ignorate.

Spun așa pentru că numai Promo-LEX a reușit să reprezinte cu succes peste două mii de persoane din stânga Nistrului în cca. 33 de Hotărâri ale Curții Europene  (în 55 de cazuri/dosare) prin care s-a constatat încălcarea gravă a drepturilor locuitorilor de regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În baza acestor Hotărâri, Curtea de la Strasbourg a stabilit că Federația Rusă trebuie să achite despăgubiri de cca. 5 milioane de Euro pentru cele 2100 victime ale abuzurilor. Prima Hotărâre din această serie a fost emisă în octombrie 2012. Așadar, la o distanță de 8 ani, avocații Promo-LEX continuă eforturile privind determinarea Guvernului rus să execute aceste Hotărâri și ne-am bucura mult dacă vom fi susținuți de colegii din alte state și guvernele lor.

 

M.M.: Cum apreciați activitatea ombudsmanului de la Tiraspol?

Ion Manole: Presupusul ombudsman de la Tiraspol nu este imparțial și independent. Acesta nu spune pe nume tuturor lucrurilor și evenimentelor de acolo. Spre exemplu, o problemă majoră pe care Promo-LEX o scoate în evidență este cea legată de tortură, însă ombudsmanul local practic nu spune și nu face nimic pentru prevenirea și combaterea torturii – inclusiv în structurile paramilitare de acolo, unde au fost cazuri grave raportate și există numeroase declarații ale victimelor. Cu regret, rolul acestei instituții rămâne invizibil și ineficient.