Cronologia procesului de reglementare a conflictului transnistrean – iulie 2020

Sub aspectul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, luna iulie 2020 poate fi caracterizată prin menținerea contactului cu partenerii internaționali și continuarea dialogului între părți – în cadrul grupurilor de lucru (experți) și la nivelul Comisiei Unificate de Control. Pe parcursul lunii Biroul politici de reintegrare a purtat discuții privind procesul de reglementare cu Șeful misiunii OSCE în R. Moldova și reprezentantul UE în formatul „5+2”. De asemenea, reprezentanții Biroului au efectuat o serie de vizite de lucru în localitățile din Zona de Securitate. Partea transnistreană, la rândul său, a purtat discuții cu reprezentanții OSCE. Un subiect acut de discuție între Chișinău și Tiraspol a fost situația privind posturile mobile instalate în Zona de Securitate pe parcursul situației excepționale legate de COVID-19.

Pe parcursul lunii au avut loc consultările politice moldo-ucrainene, în urma cărora a fost reiterat sprijinul reciproc în soluționarea conflictelor în baza dreptului internațional și în primul rând a principiului integrității teritoriale a statelor. La sfârșitul lunii a avut loc întrevederea între preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskiy. De asemenea, a avut loc și întrevederea în formatul „1+1” a reprezentanților politici/negociatorilor șefi din partea Chișinăului și Tiraspolului. În cadrul întrunirilor, a fost discutată o gamă largă de probleme de actualitate legate de situația din procesul de negocieri cu accent pe necesitatea punerii în aplicare a acordurilor din pachetul Berlin Plus.

Se adaugă evenimente precum ședința grupului de lucru (experți) pentru agricultură și ocrotirea mediului, reuniunea grupului de lucru (experți) pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor și reuniunea grupului de lucru (experți) pe domeniul telecomunicații și servicii poștale.  În cadrul CUC au avut loc cinci reuniuni. Reuniunea în formatul „5+2” nu a avut loc.

Descarcă (PDF, 1.06MB)