Institutul de Cercetări Socio-politice și Dezvoltare Regională din Tiraspol: În general, sistemul local de asistență medicală face față cu succes pandemiei COVID-19 / В целом местная система здравоохранения достаточно успешно справляется с пандемией COVID-19

Echipa Institutului de Cercetări Socio-politice și Dezvoltare Regională din Tiraspol (ISPIRR) a răspuns câtorva întrebări referitoare la politicile de criză sanitară și efectele de moment ale pandemiei COVID-19 asupra societății transnistrene.

Întrebările au fost formulate de către Mihai Melintei

 

 

M.M.: Cum se resimte criza cauzată de COVID-19 în regiunea transnistreană și cum a reacționat societatea la carantină?

ISPIRR: La momentul de față putem spune că Transnistria a reușit să prevină răspândirea infecției cu coronavirus. Potrivit datelor din dimineața zilei de 22 mai, au fost înregistrate un număr total de 843 de cazuri de boală. Aceasta înseamnă că Transnistria a evitat scenariul nefavorabil, în care, așa cum era de așteptat, numărul de cazuri la începutul lunii mai putea ajunge la 2,5 mii.

Dacă nu ar fi avut loc focarul de coronavirus într-una din instituțiile sociale din Bender, din cauza neglijenței personalului său, rata de incidență în prezent ar putea fi mai mică.

Remarcăm faptul că, mai mult de jumătate din cazuri de infecție au fost deja vindecate – aceste persoane au fost externate din spitalele-COVID. Mortalitatea este de 4%, iar acest lucru este comparabil cu nivelul global și nivelul țărilor vecine – Moldova și Ucraina. Majoritatea persoanelor din Transnistria, care mor din cauza COVID-19, au boli concomitente severe –  oncologice, boli de inimă, diabet.

În prezent, majoritatea persoanelor infectate din Transnistria sunt persoane cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani.

Populația, în general, a luat o atitudine de înțelegere față de măsurile de carantină – conform diferitelor estimări nivelul de autoizolare la Tiraspol a fost mai mare decât la ​​Chișinău și Odessa. Cu toate acestea, autoizolarea nu poate dura la infinit – acum sunt mai multe persoane pe străzile din Transnistria, centrele comerciale și piețele treptat își reiau activitatea. Însă, regimul de purtare a măștilor este încă respectat.

 

M.M.: În ce măsură a fost afectată viața de zi cu zi a rezidenților transnistreni de către COVID-19?

ISPIRR: La fel ca viața populației țărilor vecine. Există inconveniente obiective asociate cu incapacitatea, de exemplu de a vizita saloanele de coafură, achiziționarea unui număr de produse nealimentare (deși unele dintre magazinele nealimentare s-au deschis deja din 12 mai, iar centrele comerciale și-au reluat activitatea începând cu 21 mai).

Deoarece, clinicile funcționează într-un mod limitat, anumite dificultăți le întâmpină persoanele care suferă de boli cronice și care au nevoie de o supraveghere medicală constantă. Însă, Ministerul Sănătății local, încearcă să reducă la minimum acest disconfort.

Ca parte a luptei împotriva pandemiei, de la mijlocul lunii martie transportul public a fost oprit. Cu toate acestea, taxiurile private continuă să funcționeze, iar tariful la acestea nu este foarte mare.

Astăzi, în orice magazin sau instituție se poate intra doar cu mască. Se poate pleca din Transnistria numai prin acordul Centrului Operațional pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

 

M.M.: Care este situația în domeniul economic? Cum influențează pandemia asupra activității economice a regiunii transnistrene și care este randamentul activității complexului agro-industrial al regiunii în situația actuală?

Complexul industrial este baza pentru formarea indicatorilor macroeconomici ai regiunii transnistrene – așadar, care este situația macroeconomică a regiunii în contextul pandemiei, sunt resimțite efecte dure în societate la prețurile pentru alimente, medicamente, servicii, combustibil?

Pe fundalul pandemiei cum se realizează controlul prețurilor în regiunea transnistreană?

ISPIRR: Pandemia a afectat economiile multor țări, iar Transnistria nu a fost o excepție. În aprilie, de exemplu, exporturile transnistrene au scăzut semnificativ (cu peste 30%). Pandemia a lovit foarte mult IMM-urile locale – potrivit estimărilor noastre brute, până la 60-70% dintre antreprenori și-au încetinit activitatea sau chiar sau închis pentru carantină. Însă acum, odată cu concesiile ce au avut loc în regimul de carantină, așteptăm o reactivare a sectorului întreprinderilor mici.

Remarcăm că, pandemia nu este singurul factor negativ pentru economia transnistreană în condițiile actuale. Fermierii se confruntă cu consecințele unei secete severe, în timp ce industriile precum industria constructoare de mașini și industria ușoară se confruntă cu instabilitatea rublei rusești și cu faptul că companiile rusești de petrol și gaz își reduc programele de modernizare pe fondul scăderii prețurilor la petrol.

La moment este dificil să spunem ce o sa fie în continuare cu economia transnistreană. Dacă în a doua jumătate a anului 2020 situația se va normaliza (nu va avea loc al doilea val de coronavirus, prețurile petrolului se vor stabiliza, criza la nivel global nu se va adânci), atunci se poate aștepta o oarecare recuperare. Însă, nu există atât de multe speranțe în acest sens.

În prezent, Ministerul dezvoltării economice din Transnistria pleacă de la presupunerea că, conform rezultatelor anului 2020, volumele de producție industrială în RMN pot scădea cu 10%, iar industria constructoare de mașini și industria ușoară va suferi cel mai mult. Considerăm realistă această prognoză.

În ceea ce privește prețurile, în timpul pandemiei și a situației de urgență, autoritățile transnistrene au reușit să mențină un curs ferm al monedei locale (rubla transnistreană) și să împiedice saltul de prețuri. De exemplu, rata generală a inflației în aprilie a fost de 1%. Inflația alimentară a fost la nivelul de 3%, dar acest lucru nu se datorează situației de urgență, ci creșterii sezoniere standarde a prețurilor la legume și fructe.

Autoritățile transnistrene acordă o atenție considerabilă prevenirii creșterii speculative a prețurilor, în special pentru produsele alimentare. MAI este implicat în această activitate, efectuând inspecții periodice la magazinele alimentare și la centrele de comerț.

În condițiile pandemiei din Transnistria, nu este, de asemenea, o creștere accentuată a prețului medicamentelor, iar prețul combustibilului a scăzut, oarecum, din cauza scăderii prețurilor la petrol.

 

M.M.: Ce măsuri, la nivelul administrației regiunii, au fost luate pentru sprijinirea activității social-economice în perioada pandemiei? Care este părerea dumneavoastră față de aceste măsuri?

ISPIRR: În Transnistria, din 10 aprilie a fost adoptată legea privind „Asistența statului în timpul stării de urgență din 2020”. Din acel moment aceasta este completată constant.

Printre principalele măsuri de sprijin se numără: a) ajutoarele de șomaj pentru antreprenorii individuali care au fost nevoiți să își oprească activitatea din cauza situației de urgență (ajutor este de aproximativ 101$ pe lună); b) diverse împrumuturi preferențiale și fără dobândă pentru întreprinderile mici (întreprinderi cu numărul de angajați până la 50 de persoane); c) prelungirea creditelor; e) anularea chiriei pentru perioada de urgență – pentru cei care închiriază bunuri de stat sau municipale și trebuie, de asemenea, să-și suspende activitatea; f) reducerea sau chiar anularea unui număr de taxe pentru perioada de urgență; g) amânarea termenelor de raportare fiscală și statistică.

În opinia noastră, acesta este un pachet de măsuri bun, deși au apărut câteva probleme practice în timpul implementării sale. De exemplu, nu toți antreprenorii individuali care au fost obligați să se închidă au putut primi prestații de șomaj.

 

M.M.: Cum este percepută starea de urgență de către antreprenorii locali, în special cei care se ocupă cu produsele agro-alimentare? În ce măsură aceștia au fost afectați și ce instrumente folosesc pentru a parcurge criza?

ISPIRR: Sectorul agroalimentar (în special acele întreprinderi care achiziționează materii prime pe piața internă și își vând produsele pe piața internă) au suferit cel mai puțin. Reprezentanții unor întreprinderi vorbesc chiar despre creșterea vânzărilor – din cauza faptului că populația a cheltuit recent mai mulți bani pentru alimente, iar magazinele alimentare nu s-au închis în timpul stării de urgență.

Starea de urgență a afectat mai puternic sectorul nealimentar – putem observa o scădere vizibilă a vânzărilor (conform estimărilor noastre, aproximativ 65-75%). Dar, ne așteptăm ca acum, după concesiile regimului de carantină, acest sector să treacă la o normalizare treptată, să înceapă să se recupereze.

În ultimele două luni, mulți antreprenori de afaceri non-alimentare au dezvoltat comerțul online și livrarea de produse. Acest lucru a dat un efect parțial, a permis reducerea ușoară a pierderilor nete pentru perioada stării de urgență.

 

M.M.: Din 16 martie, în contextul răspândirii pandemiei, Ucraina a decis să oprească temporar funcționarea punctelor de control la frontiera de stat cu R. Moldova, inclusiv pe segmentul transnistrean. Cum influențează această decizie importul de produse în Transnistria și tranzitul de mărfuri prin regiune? Sunt resimțite efecte economice?

ISPIRR: Agenții economici mari continuă să livreze mărfuri în Transnistria în mod regulat –  atât alimentare, cât și nealimentare. Nu a fost o lipsă de bunuri esențiale și nu este.

Pe 20 mai, Ucraina, după cum se știe, a anunțat despre deschiderea a 66 de puncte de control la frontiera cu Moldova și țările Uniunii Europene.

 

M.M.: În domeniul medical și sanitar, care este situația? Ce măsuri speciale au fost implementate pentru serviciile medicale și ce părere aveți despre cooperarea între Chișinău și Tiraspol în direcția prevenirii răspândirii COVID-19?

ISPIRR: Câteva spitale-COVID au fost deschise pe teritoriul Transnistriei, în care astăzi sunt angajați atât medici, cât și personal medical de ajutorare. În ajutorul medicilor au venit voluntarii de la structurile de putere din Transnistria, în primul rând MAI, care lucrează în spitale în calitate de infirmieri. Toți angajații spitalelor-COVID au astăzi la dispoziție echipament de protecție – autoritățile transnistrene au început să rezolve această problemă la jumătatea lunii martie.

În general, sistemul local de asistență medicală face față cu succes pandemiei COVID-19. Experiența transnistreană în problema dată obiectiv vorbind nu este mai rea și poate undeva mai bună decât experiența Republicii Moldova.

Ministerul Sănătății Transnistriei colaborează cu omologii săi de la Chișinău în ceea ce privește testele de laborator pentru coronavirus (probele continuă să fie trimise laboratorului de la Chișinău, deși propriul laborator a fost deja deschis la Tiraspol). Alt tip de cooperare nu mai există și este încă dificil să vorbim în ce domeniu ar putea aceasta să se dezvolte. Situația este astfel încât Chișinăul și Tiraspolul luptă împotriva pandemiei COVID-19 independent. Situația este complicată și de unele declarații politizate ale viceprim-ministrului pentru reintegrare a Republicii Moldova, Cristina Lesnic, precum și de întârzierile birocratice în trecerea mărfurilor importate (inclusiv bunuri medicale) în Transnistria.

 

 

M.M.: Как ощущается кризис, вызванный COVID-19, в приднестровском регионе, и как сообщество отреагировало на карантин?

ИСПИРР: На сегодняшний день можно сказать, что Приднестровью удалось сдержать распространение коронавирусной инфекции. По данным на утро 22 мая, зарегистрировано в общей сложности 843 случая болезни. Это означает, что Приднестровье избежало неблагоприятного сценария, при котором, как предполагалось, число заболевших к началу третьей декады мая могло достичь 2,5 тыс.

Если бы не вспышка коронавируса в одном из социальных учреждений Бендер из-за халатности его персонала, уровень заболеваемости сегодня мог бы быть еще ниже.

Отметим, что более половины заболевших уже излечились – эти люди выписаны из COVID-госпиталей. Летальность же составляет 4%, и это сопоставимо с общемировым уровнем и уровнем соседних стран – Молдовы и Украины. Умирают от COVID-19 в Приднестровье в основном люди с тяжелыми сопутствующими заболеваниями – онкологией, болезнями сердца, сахарным диабетом.

Большинство инфицированных в Приднестровье на сегодняшний день – люди в возрасте от 50 до 59 лет.

Население в целом с пониманием отнеслось к карантинным мерам – по различным оценкам, уровень самоизоляции в Тирасполе был выше, чем в соседних Кишиневе и Одессе. Однако самоизоляция не может продолжаться вечно – сейчас на улицах Приднестровья людей стало больше, постепенно оживают торговые центры и рынки. Но масочный режим по-прежнему соблюдается.

 

M.M.: В какой степени COVID-19 повлиял на повседневную жизнь приднестровцев?

ИСПИРР: В такой же, как и на население соседних стран. Есть объективные неудобства, связанные с невозможностью, например, посетить парикмахерские, приобрести ряд непродовольственных товаров (хотя с 12 мая часть непродовольственных магазинов уже открылась, а с 21 мая возобновили работу и торговые центры).

Так как поликлиники работают в ограниченном режиме, определенные неудобства испытывают люди, которые страдают хроническими болезнями и которым нужен постоянный врачебный контроль. Но местный Минздрав старается этот дискомфорт максимально уменьшить.

Еще с середины марта в рамках борьбы с пандемией была остановлена работа общественного транспорта. Однако продолжают работать частные легковые такси, цена проезда в них невысока.

В любой магазин или учреждение сегодня можно войти только в маске. Выехать из Приднестровья возможно лишь по согласованию с Оперативным штабом по недопущению распространения коронавируса.

 

M.M.: Какова ситуация в экономической сфере? Как пандемия влияет на экономическую активность приднестровского региона и насколько эффективна деятельность агропромышленного комплекса региона в нынешней ситуации?

Промышленный комплекс является основой для формирования макроэкономических показателей приднестровского региона. Тем самым, в условиях пандемии какова макроэкономическая ситуация в регионе? Пандемия оказала воздействие на формирование цены продуктов питания, лекарств, услуг, топлива?

На фоне пандемии как осуществляется контроль цен в приднестровском регионе?

ИСПИРР: Пандемия повлияла на экономику многих стран, и Приднестровье здесь опять же не стало исключением. В апреле, например, заметно (более чем на 30%) упали объемы приднестровского экспорта. Пандемия весьма серьезно ударила по местному малому и среднему бизнесу – по нашим примерным пока оценкам, до 60-70% предпринимателей либо снизили обороты, либо вообще закрылись на карантин. Но сейчас, когда в карантинном режиме произошли определенные послабления, мы ждем оживления в секторе малого предпринимательства.

Отметим при этом, что пандемия коронавируса – не единственный негативный фактор для приднестровской экономики в сегодняшних условиях. Аграрии столкнулись с последствиями серьезной засухи, а такие отрасли, как машиностроение и легкая промышленность – с нестабильностью курса российского рубля и тем, что российские нефтегазовые компании сокращают свои программы модернизации в условиях падения цен на нефть.

Пока трудно сказать, что ждет приднестровскую экономику дальше. Если во второй половине 2020 года ситуация нормализуется (не случится второй волны коронавируса, цены на нефть стабилизируются, не углубятся кризисные явления на глобальном уровне), то можно ожидать некоторого восстановления. Но надежд на это не так много.

Министерство экономического развития Приднестровья сегодня исходит из того, что по итогам 2020 года объемы промышленного производства в ПМР могут снизиться в совокупности на 10%, и больше всего здесь пострадают все те же машиностроительная и легкая промышленность. Мы считаем этот прогноз реалистичным.

Что касается цен, то в период пандемии и ЧП приднестровским властям удалось сохранить твердый курс местной валюты (приднестровского рубля) и не допустить ценового скачка. Общий уровень инфляции в апреле составил, например, 1%. Продовольственная инфляция оказалась на уровне 3%, но это связано не с ЧП, а со стандартным сезонным повышением цен на овощи и фрукты.

Власти Приднестровья уделяют немалое внимание тому, что предотвратить спекулятивный рост цен, и особенно на продукты питания. К этой работе подключено МВД, проводящее регулярные проверки в продовольственных магазинах и торговых точках.

В условиях пандемии в Приднестровье также не заметно какого-то резкого скачка цен на лекарства, а топливо даже несколько подешевело в связи со снижением цен на нефть.

 

M.M.: Какие меры на уровне администрации региона были приняты для поддержки социально-экономической деятельности Приднестровья во время пандемии? Что вы думаете об этих мерах?

ИСПИРР: В Приднестровье еще 10 апреля был принят закон «О государственной поддержке в период действия чрезвычайного положения 2020 года». С того момента он постоянно дополняется.

Среди основных мер поддержки можно назвать: а) пособие по безработице для индивидуальных предпринимателей, вынужденно прекративших свою работу из-за ЧП (оно составляет примерно $101 в месяц); б) различные льготные и беспроцентные кредиты для малого бизнеса (предприятий с численностью работающих до 50 человек); в) пролонгация кредитов; д) отмена арендной платы на период ЧП – для тех, кто арендует государственное или муниципальное имущество и тоже вынужденно приостановил деятельность; е) снижение или вовсе отмена на период ЧП ряда налогов; ж) перенос сроков сдачи налоговой и статистической отчетности.

На наш взгляд, это неплохой пакет мер, хоть в ходе его реализации и возникли некоторые практические проблемы. Например, пока не все вынужденно закрывшиеся индивидуальные предприниматели смогли получить пособия по безработице.

 

M.M.: Как чрезвычайное положение воспринимается местными предпринимателями, особенно теми, которые занимаются агропродовольственными товарами? В какой степени они пострадали и какие инструменты/механизмы они используют для преодоления кризиса?

ИСПИРР: Агропродовольственный сектор (особенно те предприятия, которые закупают сырье на внутреннем рынке и на внутреннем рынке же реализуют свою продукцию) на самом деле пострадал меньше всего. Представители некоторых предприятий даже говорят здесь о росте продаж – в связи с тем, что население в последнее время тратит больше средств на питание, а продовольственные магазины во время ЧП не закрывались.

На непродовольственном секторе режим ЧП сказался сильнее – здесь можно констатировать заметное снижение продаж (по нашим оценкам, порядка 65-75%). Но мы рассчитываем, что сейчас, после карантинных послаблений, этот сектор постепенно оживет, начнет восстанавливаться.

В последние два месяца многие предприниматели, торгующие непродовольственными товарами, развивали онлайн-торговлю и доставку товаров. Это дало частичный эффект, позволило несколько снизить чистые потери за период ЧП.

 

M.M.: С 16 марта, в контексте распространения пандемии, Украина решила временно прекратить работу контрольно-пропускных пунктов на государственной границе с Республикой Молдова, в том числе и на приднестровском участке. Как это решение влияет на импорт товаров в Приднестровье и транзит товаров через регион? Чувствуется экономический эффект?

ИСПИРР: Крупные экономические агенты продолжают в штатном режиме доставлять в Приднестровье товары – как продовольственные, так и непродовольственные. Какой-то нехватки товаров первой необходимости не было и нет.

20 мая Украина, как известно, объявила о предстоящем открытии 66 КПП на границе с Молдовой и странами Европейского Союза.

 

M.M.: Какова ситуация в области здравоохранения? Какие специальные меры были приняты для медицинских служб и что вы думаете о сотрудничестве между Кишиневом и Тирасполем в направлении предотвращения распространения COVID-19?

ИСПИРР: На территории Приднестровья открыто несколько COVID-госпиталей, которые на сегодняшний день укомплектованы кадрами – как врачами, так и младшим медицинским персоналом. На помощь медикам пришли добровольцы из силовых структур Приднестровья, прежде всего МВД, которые трудятся в госпиталях в качестве санитаров. Все сотрудники COVID- госпиталей на сегодняшний день обеспечены средствами защиты – власти Приднестровья начали решать этот вопрос еще в середине марта.

В целом местная система здравоохранения достаточно успешно справляется с пандемией COVID-19. Приднестровский опыт здесь объективно не хуже, а возможно, где-то и лучше, чем опыт Республики Молдова.

Минздрав Приднестровья сотрудничает с кишиневскими коллегами в том, что касается проведения лабораторных анализов на коронавирус (пробы продолжают отправляться и в кишиневскую лабораторию, хотя собственная лаборатория уже открыта и в Тирасполе). Более никакого сотрудничества, в общем-то, нет, и пока сложно говорить о том, в каких областях оно могло бы развиваться. Ситуация такова, что Кишинев и Тирасполь сегодня борются с пандемией COVID-19 поодиночке. Положение осложняется некоторыми политизированными заявлениями вице-премьера по реинтеграции РМ Кристины Лесник, а также бюрократическими проволочками при пропуске импортных грузов (в том числе и медицинского назначения) в Приднестровье.