Promolex.md – Apel privind necesitatea monitorizării locurilor de detenție din regiunea transnistreană și implementării de măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 (coronavirus)

Asociația Promo-LEX își manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa de reacție și dezbatere a problemei asigurării accesului la asistență medicală în instituțiile penitenciare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 

Reamintim că, încă la 16 aprilie 2020, au apărut informații referitoare la existența unui focar de infectare cu COVID-19 în Penitenciarul nr. 2 din or. Tiraspol (УИН-2). Ulterior, au apărut informații despre un număr mare de persoane cu simptome ale COVID-19 în Penitenciarul nr. 1 din s. Hlinaia (УИН-1). Aceste informații au fost confirmate de către familiile mai multor deținuți din aceste instituții.

Nu se cunoaște numărul real al persoanelor cu simptome, dar potrivit surselor date, estimarea ar fi de cca 100 persoane în ambele penitenciare, ceea ce reprezintă cca 5% din numărul total al persoanelor condamnate sau aflate în arest (cca 2000 persoane).

Asociația reiterează că instituțiile penitenciare reprezintă zone de risc sporit pentru transmiterea maladiilor infecțioase. Deținuții se află permanent într-o situație de mare promiscuitate, fie în celule, ateliere de producție, curți etc. Toate aspectele vieții în detenție implică deplasarea deținuților în grupuri, într-un număr mai mult sau mai puțin mare. Celulele de detenție sunt adesea slab ventilate și suprapopulate.

Sistemul penitenciar include o populație cu risc ridicat de propagare a bolilor transmisibile și se confruntă cu factori de risc în contextul COVID-19. În special, ratele de identificare a tuberculozei în sistemul penitenciar european este de 30 de ori mai mari decât la populația generală. Sistemul medical penitenciar este slab dezvoltat sau aproape chiar inexistent în regiunea transnistreană. Prin urmare nici nu poate fi vorba despre existența unor echipamente medicale necesare pentru a face față cazurilor grave de COVID-19.

Situația deținuților din locurile de detenție din regiunea transnistreană era și anterior una gravă, fiind confirmată pe parcursul anilor în mod repetat de către organisme internaționale: Raportori Speciali, Experți Independenți precum și de constatările Curții Europene pentru Drepturile Omului. Mai mult ca atât, în contextul pandemiei COVID-19, organizațiile internaționale au promovat în continuu mesaje clare prin care au solicitat protecția sporită a categoriilor vulnerabile de persoane, printre ele fiind și persoanele private de libertate.

În lipsa unei monitorizări independente și a transparenței informaționale, în lipsa unor garanții minime la asistența medicală promtă și eficientă, riscul de încălcare a dreptului la viață a deținuților din regiunea transnistreană este extrem de mare. Lipsa accesului, secretizarea excesivă și lipsa unor informații la zi cu privire la focarele de infectare din regiunea transnistreană ne dă de bănuit că aceste informații sunt tăinuite de către administrația locală în detrimentul sănătății publice.

În aceste condiții Asociația Promo-LEX îndeamnă autoritățile competente ale Republicii Moldova, reprezentanții formatului de negocieri ”5+2”, să inspecteze locurile de detenție din regiunea transnistreană, să insiste asupra monitorizării în continuu a situației drepturilor omului în această regiune, precum și să informeze opinia publică, organizațiile și instituțiile abilitate despre situația reală.

Sursa: https://promolex.md/