Nicolae Negru: Este gata Rusia să schimbe Crimeea pe Transnistria?

Declaraţia viceministrului rus de Externe, Grigorii Karasin, care a admis că Transnistria ar putea deveni raion cu statut special în cadrul statului moldovenesc unic, i-a determinat pe unii analişti politici să afirme că Rusia ar fi gata să „vîndă” Transnistria sau să o folosească ca pe o monedă de schimb: Crimeea pe Transnistria.

 Într-o analiză publicată pe www.politicon.md, cunoscutul analist politic Nicolae Negru s-a referit la această temă.

„Unii observatori au interpretat declarația lui Karasin ca fiind adresată Occidentului, ca o ofertă de schimb: Crimeea pe Transnistria. În acest caz ar trebui să înceteze războiul din estul Ucrainei, dar acesta, dimpotrivă, se întețește, Rusia trimițind tot mai mult armament greu, soldați și ofițeri, alimentînd isteria militaristă, care ia proporții paroxistice”, scrie el.

Analistul crede că, „vorbind despre „raionul” transnistrean, Moscova încearcă mai curînd o manevră tactică, cu scopul de a deruta Occidentul, căci „cedarea” Transnistriei ar însemna în mod automat că Rusia se conformează situației, își acceptă soarta de stat „normal”, se împacă în sfîrșit cu gîndul că a pierdut Ucraina și Republica Moldova”.

„Vînzarea” regiunii transnistrene a Republicii Moldova ar pune cruce pe visul lui Putin de restabilire a Novorussiei „întregi”, al fixării sferei sale de influență pe perimetrul defunctei URSS.

Dacă ar fi așa, lucrul acesta s-ar reflecta și în cheltuielile militare planificate pentru anii viitori, dar acestea nu vor scădea, în pofida crizei economice. Pare puțin credibil că, aflat în apogeul gloriei sale, fostul kaghebist să cedeze atît de repede, înainte de a ruina bine Rusia”, mai notează Nicolae Negru.

 

Sursa: http://point.md/ro/noutati/international/este-gata-rusia-sa-schimbe-crimeea-pe-transnistria