Alla Ostavnaia: Colaborăm permanent cu colegi din Rusia și Ucraina. Menținem relații cu colegii din Chișinău și din țări străine / На постоянной основе мы сотрудничаем с коллегами преимущественно из России и Украины. Поддерживаем отношения с коллегами из Кишинева, и стран дальнего зарубежья

Interviu realizat de Mircea Merticariu cu Alla Ostavnaia, sociolog și cadru didactic universitar din Tiraspol

Alla Ostavnaia

 

M.M.: Cât de dezvoltată este cercetarea sociologică la Tiraspol? Care sunt institutele de sondare a opiniei publice sau alte categorii de organizații care fac studii în regiunea transnistreană?

A.O.: În Transnistria își desfășoară activitatea mai multe organizații de cercetare. La Universitatea de Stat din Transnistria „T.G. Șevcenko” funcționează de mulți ani Laboratorul de cercetare „Sociologia”. La cererea autorităților de stat, acesta monitorizează opinia publică în diverse domenii de viață a transnistrenilor precum: politica, economie, viața socială, culturală și religia. În ultimii ani, mai multe organizații guvernamentale efectuează în mod independent cercetări ale opiniei publice folosind resurse web (sondaj pe site-ul oficial).

Studiile sociologice sunt, de asemenea, realizate de mai multe centre sociologice private: „Noviy Vek (Secolul nou)” – pe o gamă largă de probleme, „Școala de studii politice de la Tiraspol” și „Mediator” – pe teme politice (electorale), Camera de comerț și industrie din Transnistria – pe teme economice (marketing, antreprenoriat), „Rezonans” – în principal pe subiecte sociale (de gen).

 

M.M.: Instituțiile politico-administrative țin cont de rezultatele sondajelor de opinie în elaborarea strategiilor privind buna administrare locală?

A.O.: Lucrez ca cercetător în Laboratorul de cercetare „Sociologia”. De-a lungul anilor, clienții noștri au fost diferitele structuri guvernamentale: Administrația prezidențială, Ministerul afacerilor externe, Ministerul educației, Ministerul de interne, Ministerul apărării, Comitetul vamal, Institutul Comisarului pentru Drepturile Omului, Serviciul media de stat și administrațiile locale ale orașelor și raioanelor din Transnistria. Scopul acestor studii este diagnosticul opiniei publice cu privire la o serie de probleme și modificări ulterioare în aceste domenii.

 

M.M.: Care sunt cele mai reprezentative studii sociologice realizate în ultimii ani? Cine le-a realizat, cu ce finanțare, în folosul căror beneficiari?

A.O.: Din motivul că există mai multe studii, le voi numi doar pe cele importante, precum și pe cele la care am participat ca cercetător. Începând cu 2008, Laboratorul de cercetare „Sociologia”, în cooperare cu comisarul pentru drepturile omului, monitorizează opinia publică asupra drepturilor omului în Transnistria. În acest timp, au fost efectuate 7 studii. Prin ordinul Ministerului educației, în 2018, s-a studiat autodeterminarea profesională a elevilor din clasele liceale. La cererea Universității, din 2016 până în 2019, a fost efectuată o monitorizare a pregătirii profesionale la universitate după părerea absolvenților și angajatorilor.

În 2018, în cadrul centrului „Noviy Vek (Secolul nou)”, am făcut parte la studiul privind „Situația femeilor din mediul rural” finanțat de Ambasada Marii Britanii în R. Moldova.

În 2019, în cadrul centrului „Rezonans”, am realizat un studiu „Perceperea fenomenului violenței domestice în Transnistria. Opinia experților și analiza conținutului site-urilor organizațiilor”, finanțat de Ambasada Suediei în R. Moldova.

 

M.M.: Catedra de Sociologie din cadrul Universității “Taras Sevcenko”, unde dumneavoastră sunteți profesor, lucrează în parteneriate și proiecte cu instituții similare de învățământ superior?

Colaborăm permanent cu colegi din Rusia și Ucraina. Menținem relații cu colegii din Chișinău și din țări străine (Spania, Germania, Republica Cehă, Polonia etc.).

 

M.M.: Ați participat la realizarea studiului „Cartografierea migrației din Transnistria”, comandat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. După anul 2017, când a fost publicat studiul, s-au efectuat alte investigații asupra fenomenelor migraționale?

A.O.: În 2016 am studiat comunitățile transnistrene din străinătate pe 6 rute: Rusia, Italia, Germania, Portugalia, Marea Britanie și Israel.

În cadrul Laboratorului de cercetare „Sociologia”, la sfârșitul anului 2018 și începutul anului 2019, sub conducerea mea, a fost realizată o monitorizare cuprinzătoare a migranților din Transnistria pe 11 blocuri tematice: caracteristicile socio-demografice ale respondentului; factorii de respingere și atragere a migranților; statutul juridic în străinătate; ocuparea forței de muncă în străinătate; calitatea vieții în străinătate; relațiile sociale din străinătate; identitatea; relațiile cu Transnistria; transferuri de bani; efectele migrației; planuri pentru viitor.

În aceeași perioadă, am efectuat interviuri semi-formalizate cu studenții transnistreni care studiază în universități străine pe 5 blocuri tematice: caracteristicile socio-demografice ale intervievatului; procesul de inregistrare (acceptare la studii) la o universitate străină; adaptarea educațională și socială în străinătate; planuri de viitor; sprijinirea Transnistriei din străinătate.

 

M.M.: În prezent, câte persoane se află în evidențele Tiraspolului? Câte dintre acestea trăiesc la domiciliu, și câte au emigrat?

A.O.: De obicei, mai multe surse de date sunt utilizate pentru înregistrarea migranților: la granița țării de plecare, la granița țării de intrare și date privind locul de reședință (emigrare permanentă). Primele 2 surse de date nu sunt aplicabile migranților transnistreni, deoarece nu există o contabilizare strictă a numărului de transnistreni plecați, iar transnistrenii intră în țări străine pe baza pașapoartelor unor state recunoscute.

Serviciul de statistică de stat publică date despre procesul de emigrarea de pe teritoriul Transnistriei. În 2017, au plecat 3.160 de persoane, au venit 3.819 persoane; în 2018, au plecat 4.138 de persoane, au venit 3.271 de persoane; în 2019, au plecat 4.616 persoane, au venit 7.901 de persoane.

Recensământul din 2015 a arătat că populația permanentă din Transnistria este de 475.665 de persoane, dintre care 70.587 (14,84%) au lipsit temporar la momentul recensământului. De la această cifră trebuie să pornim în evaluarea migranților temporari din Transnistria.

Dacă vorbim despre comunitatea migranților transnistreni din străinătate, care constă atât din emigranții permanenți care au părăsit Transnistria în ultimii 30 de ani, cât și din migranții temporari, numărul acestui grup poate ajunge la câteva sute de mii de oameni.

Dacă vorbim despre populația Transnistriei care trăiește pe teritoriul Transnistriei, atunci numărul aceasta este estimat la aproape 400 de mii de oameni.

 

M.M.: Aveți date cu privire la emigrarea transnistrenilor în România? Cum comentați acest fenomen?

A.O.: În 2014, potrivit Serviciului de statistică de stat, 7 persoane au emigrat în România (emigrare autorizată), care a constituit 0,4% din totalul emigranților autorizați din Transnistria în acel an. Pot presupune că aceștia sunt în principal emigranții care au deja o experiență de trai în România, în special cu scopul de a obține studii superioare.

După cum știți, pe teritoriul Transnistriei există 8 școli cu predare în limba română. Administrațiile acestor școli, de regulă, își orientează absolvenții către admiterea în Republica Moldova sau în România (pe baza cotelor disponibile pentru Republica Moldova). Numărul exact de studenți care studiază în România nu îmi este cunoscut. Există informații care indică indirect numărul de studenți din Transnistria care au făcut studii în România și care s-au întors în Transnistria și au trecut prin procesul de nostrificare. Din 2003 până în 2018, în Transnistria au fost nostrificate 31 de documente referitoare la educația profesională, ceea ce reprezintă aproape 0,3% din toate diplomele nostrifiate din această perioadă. De regulă, solicitanții transnistreni care intră în universitățile române sunt concentrați pe obținerea unei diplome europene și reemigrarea în alte țări ale Uniunii Europene.

 

 

 

M.M.: Насколько развиты социологические исследования в Тирасполе? Какие институты общественного мнения или другие категории исследовательских организаций есть в приднестровском регионе?

A.O.: На территории Приднестровья функционируют несколько исследовательских организаций. При Приднестровском государственном университете им. Т.Г. Шевченко много лет работает Научно-исследовательская лаборатория «Социология». По заказу государственных органов власти она осуществляет мониторинг общественного мнения по различным направлениям жизнедеятельности приднестровцев: политическая, экономическая, социальная, культурно-религиозная. В последние годы несколько ведомств самостоятельно проводят исследования общественного мнения с использованием web ресурсов (опрос на официальном сайте).

Социологические исследования проводят и несколько частных социологических центров: «Новый век» – по широкому кругу вопросов, «Тираспольская школа политических исследований» и «Медиатор» – по политическим (электоральным) темам, Торгово-промышленная палата Приднестровья – по экономическим темам (маркетинг, предпринимательство), «Резонанс» – преимущественно по социальным темам (гендерным).

 

M.M.: Политико-административные институты учитывают результаты опросов общественного мнения при разработке стратегий местной администрации?

A.O.: Я работаю научным сотрудником в лаборатории «Социология». Нашими заказчиками в разные годы были различные государственные структуры: администрация президента, Министерство иностранных дел, Министерство просвещения, Министерство внутренних дел, Министерство обороны, Таможенный комитет, Институт Уполномоченного по правам человека, Государственная служба средств массовой информации, администрации городов и районов Приднестровья. Цель таких исследований диагностика общественного мнения по ряду вопросов и последующие изменения в этих сферах.

 

M.M.: Какие наиболее репрезентативные социологические исследования проводились в последние годы? Кто их сделал, кто финансировал, кто был бенефициаром?

A.O.: Поскольку исследований очень много я назову лишь основные из них, и те, в которых я принимала участие как исследователь. НИЛ «Социология» с 2008 года в сотрудничестве с Уполномоченным по правам человека проводит мониторинг общественного мнения по правам человека в Приднестровье. За это время было проведено 7 исследований. По заказу Министерства просвещения в 2018 году было изучено профессиональное самоопределение старших школьников. По заданию Университета с 2016 по 2019 год был проведен мониторинг профессиональной подготовки в университете по мнению выпускников и работодателей.

В 2018 году, на базе центра «Нового века» я принимала участие в исследовании «Положение сельских женщин» финансируемого Посольством Великобритании в Молдове.

В 2019 году, на базе центра «Резонанс» я проводила исследование «Восприятие феномена домашнего насилия в Приднестровье. Мнение экспертов и контент анализ ведомственных сайтов», финансируемого Посольством Швеции в Молдове.

 

M.M.: Кафедра Социологии, Университета «Тарас Шевченко», где вы являетесь профессором, работаете в партнерстве и проектах с аналогичными вузами?

A.O.: На постоянной основе мы сотрудничаем с коллегами преимущественно из России и Украины. Поддерживаем отношения с коллегами из Кишинева, и стран дальнего зарубежья (Испания, Германия, Чехия, Польша и др.).

 

M.M.: Вы участвовали в разработке исследования «Картографирование миграции из Приднестровья» по заказу Международной организации по миграции. После 2017 года, когда было опубликовано научная работа, проводились ли какие-либо дальнейшие исследования миграционных явлений?

A.O.: В 2016 году я изучала приднестровские сообщества за рубежом по 6-ти маршрутам: Россия, Италия, Германия, Португалия, Великобритания и Израиль.

На базе НИЛ «Социология» в конце 2018 начала 2019 года под моим руководством был проведен Комплексный мониторинг мигрантов из Приднестровья по 11 тематическим блокам: социально-демографическая характеристика респондента; факторы выталкивания и притягивания мигрантов; правовое положение за рубежом; занятость за рубежом; качество жизни за рубежом; социальные отношения за рубежом; идентичности; связи с Приднестровьем; денежные переводы; эффекты миграции; планы на будущее.

В этот же период мною были проведены полуформализованные интервью с приднестровскими студентами обучающихся в зарубежных ВУЗах по 5 тематическим блокам: социально-демографическая характеристика интервьюируемого; процесс поступления в зарубежный ВУЗ; учебная и социальная адаптация за рубежом; планы на будущее; поддержка Приднестровья из-за рубежа.

 

M.M.: В настоящее время, сколько людей в записях Тирасполя? Сколько из них живут в регионе, а сколько эмигрировало?

A.O.: Обычно для учета мигрантов используется несколько источников данных: о пересечении границы страны выезда, о пересечение границы страны вьезда и данные о выписки с места жительства (постоянная эмиграция). Первые 2 источника данных не применимы в отношении приднестровских мигрантов поскольку нет строгого учета количество выезжающих приднестровцев, а на территории зарубежных стран приднестровцы вьезжают на основе паспортов признанных государств.

Государственная служба статистики публикует данные об эмиграции с территории Приднестровья. В 2017 году убыло 3160 человек, прибыло 3819 человек; в 2018 году убыло 4138 человек, прибыло 3271 человек; в 2019 году убыло 4616 человек, прибыло 7901 человек.

Перепись населения 2015 года показала, что постоянное населения Приднестровья – 475665 человек, из которых 70587 (14,84%) являлись на момент переписи временно отсуствующими. Именно от этой цифры необходимо отталкиваться при оценке временных мигрантов из Приднестровья.

Если говорить о сообществе приднестровских мигрантов за рубежом, которая состоит как из постоянных эмигрантов, выехавших с территории Приднестровья на протяжении последних 30 лет так и временных мигрантов, то численность этой группы может достигать нескольких сотен тысяч человек.

Если говорить о численности населения Приднестровья проживающая на территории Приднестровья, то это оценка в почти 400 тыс. человек.

 

M.M.: У вас есть данные по эмиграции приднестровцев в Румынию? Как вы можете прокомментировать это явление?

A.O.: По данным государственной службы статистики в 2014 году в Румынию эмигригровали (санкционированная эмиграция) 7 человек, что в том году составило 0,4% от всех санкционированных эмигрантов из Приднестровья. Могу предположить, что это в основном эмигранты, которые уже имеют опыт проживания в Румынии в целях получения высшего образования.

Как известно на территории Приднестровья функционирует 8 школ с преподаванием на румынском языке. Администрации этих школ, как правило, ориентируют своих выпускников на поступление в Республике Молдова или в Румынию (на основе имеющихся квот для Республики Молдова). Точное количество студентов обучающихся в Румынии мне неизвестно. Есть информация косвенно свидетельствующая о студентах из Приднестровья получивших образование в Румынии и вернувшихся обратно в Приднестровье и прошедшие процедуру нострификации. С 2003 по 2018 гг. в Приднестровье было нострифицировано 31 документ о профессиональном образовании, что составляет почти 0,3% от всех нострифицированных дипломов за это время. Как правило приднестровские абитуриенты поступающие в ВУЗы Румынии ориентированы на получение европейского диплома и реэмиграцию в другие страны Европейского союза.