SUA: Rezolvarea conflictului transnistrean se poate rezolva pasnic pe cale economica

Ambasadorul SUA la Chisianu, William Moser, a afirmat intr-un interviu pentru Europa Libera ca dosarul transnistrean ar putea fi solutionat pe cale economica, odata cu implementarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. „Cred ca semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeana ar putea fi o buna oportunitate pentru ambele parti. Desigur, acum abia este implementat acest Acord, ceea ce inseamna ca Chisinaul va trebui sa aduca economia la standardele europene. Perioada este una prielnica pentru a duce un dialog cu partea transnistreana astfel incat ambele maluri ale Nistrului sa construiasca impreuna o noua economie. Eu cred ca un asemenea dialog are potential in cadrul negocierilor la care participam cu totii, OSCE, Uniunea Europeana, inclusiv Federatia Rusa. Regiunea transnistreana trebuie sa fie integrata in Republica Moldova, intr-un teritoriu unificat, cu un statut special pentru Transnistria. Din punctul meu de vedere, in cadrul spatiului economic al Uniunii Europene, acest scop are mai multe sanse sa devina realitate. Ambele parti trebuie sa-si dezvolte economiile pentru a deveni mai moderne si competitive din punct de vedere economic. Este interesant ca majoritatea exporturilor din Transnistria sunt deja indreptate spre Uniunea Europeana, deci, astazi, sunt companii din regiune care au comert activ in spatiul european. Viitorul lor, cred, este alaturi de Moldova in marele spatiu comercial al Uniunii Europene”, a afirmat Moser.

Oficialul american a mai sustinut ca Republica Moldova are nevoie de cresterea gradului de democratizare. „Pentru ca Republica Moldova sa devina o tara cu adevarat democratica, integrata in Uniunea Europeana, cetatenii moldoveni trebuie sa aiba intiparit in comportament sentimentul de toleranta si acceptarea diversitatii, sa realizeze ca drepturile omului sunt cruciale pentru dezvoltarea tarii (…) Republica Moldova are nevoie de mai multa democratie, insa cheia este in mana cetatenilor activi. Activismul civic nu incepe si nu se termina odata cu alegerile parlamentare, trebuie manifestat zilnic. Cand cetatenii se vor implica si vor monitoriza ce se intampla in Parlament si in societate, lucrurile se vor schimba. Acest aspect este unul crucial pentru dezvoltarea Republicii Moldova ca democratie”, a completat oficialul american care a mai spus ca exista progrese, chiar daca mici, si in zona anticoruptie.

Sursa: http://karadeniz-press.ro/kara/sua-rezolvarea-conflictului-transnistrean-se-poate-rezolva-pasnic-pe-cale-economica/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+KaradenizPress+%28Karadeniz+Press%29